Sunday, December 5, 2010

my 3rd sweetie pie...



Day 2

allo friends...
alhamdulillah,sy dah selamat melahirkan pada 26 Nov 2010..
baby Nik Nur lahir ngam2 on due date..
x macam kakaknya yang lahir pada 36 weeks..abang Hadeef lahir pada 38 weeks...
baby Nik Nur lahir di subuh hari...jam 6.19am..pada hari Jumaat..
kelahira yang agak mudah bagi mama...keluar tanda pada jam 6am, khamis 25 nov 2010...
contraction bermula 12am jumaat 26 nov 2010...kul 3am, mama admit di Pusat Perubatan Intan..jam 5.45am..mama masuk LR....
presenting..my Nik Nur Nadhrah ( cahaya keindahan)...
seberat 3.25kg, panjang 53cm...lilit kepala 33cm...
my 3rd precious one...moga anak mama menjadi anak yang soleh..
taat ada keluarga dan agama....aminnnn..

Day 8 ( semalam...with tsb jaundice, 169..)

Sunday, November 14, 2010

@38 weeks...

me@38 weeks

26 november 2010 dah makin hampir..
bila agaknya saya akan melahirkan sicomel di dalam perut ini...
diri dah makin lama makin x larat.....
berat terkini...79kg..ayyoyoooo..beratnyer...
hadeef dulu, berat mencecah 85 kg...
hari nie saya bercuti..sehinggalah selepas hari raya haji...
kalo x bersalin lagi after sabtu nie..
nampak gaya kena g office lagi lah...
balance cuti ada lagi 18 days.
ingat nak bawak ke skim pencen...
tgk la keadaan..
ari nie..
menyetellekan apa yang x settle...
hari nie settlekan basuh botol2 susu, check pump, basuh CD tambahan untuk perkongsian hadeef n adiknya nanti... n semua lah all in out....
nanti saya sambung sory mory lagi...
nak masak jap ye..biasa la..
dah jadik housewife lak minggu nie...
chan chin cau...

Wednesday, August 11, 2010

salam ramadhan dan masak lagi...

salam ramadhan kengkawan seme....
moga ramadhan kali ini akan digarap sepenuhnya oleh kita...
tapi esp tuk mama2 seme mesti susah nak terawikh kat masjid kan???
dah masuk tahun ke 4 solat kat umah jerkkk..
kadang x terus sbb terus terzzzzzzzzzzzzzzzz jerk.....
kadang2 tue paksa mr asben solat kat umah...
sbb nak berjemaah kat umah...huhuhu....
baru sikit Allah tarik nikmat Ramadhan kan kengkawan.....
niat dihati ngan mr asben...moga kami berdua dapat khatam Al-Quran
Ramadhan kali nie...
alangkah indahnya....
sbb hadeef pun da sibuk ngan xtvt dia sendiri...x layan mama sgt dah..
insyaAllah, moga ibadah mama lagi banyak pada tahun ini...
aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...

oh ya..cakap pasal makan lagi..
adusss baru pukul 3pm..perut dah berkeriotttt...
sayang mama...sabar erk.....nanti maghrib kita makan puas2...
kita kena puasa sebulan...
harap mama n bb kuat sepanjang ramadhan...
kalo diizinkan Allah...
nie masuk tahun ke 3 mama dapat puasa penuh...
2008 - mengandungkan abg hadeef
2009 - menyusukan abg hadeef ( tak peod2..)
2010 - mengandung lagikkkkk....

apa nak masak petang nie....
rasa macam dah ada menu lam kepala nie...
rasanya macam nak masak....ketam masak lemak kuning, daging kicap n sayur kobis bening....
cukup la..kuih lak goreng je donut segera yang saya dah buat tempohari....
x main la donut segera kat kedai kan???????
oh ya...nie xtvt ari minggu ari tu....
muffin cake untuk cousin ( dia buat tahlil ari jumaat lepas,
x tau nak bawak aper...)


potato bread yang begitu gebus....

lasagna untuk jamuan office semalam...yummiy..


keratan rentas lasagna...very the creamy...
say no to pizza hut and secret recipes...



n last but not least.....anak bujang n anak dara yang sentiasa teruja ngan breadmaker..

(abaikan dapur bersepah itus, bila nak pindah/siap umah baru nie....)

k la...kengkawan....dah nak balik dah..nak beli santan....nak masak...teruja lak nak masak sbb 1st day puasa.....salam al-mubarak.....bye22222222222222...

Thursday, August 5, 2010

baking n cooking...

oh ya..salam kengkawaan...
dah lama saya tak berblog...kemalasan nak membariskan kata2..
yang lain2 saya x malas......
alhamdullillah...sudah nak masuk 24 weeks@ 6 month...
wahhhhhhhhhhh..baru je rasa disahkan preggy...
dah 6 bulan...another 4 month to gooo....
walaupun perut saya dah makin membesar...
saya x penat...penat2 manja adalah...
tapi saya makin rajin...
apatahlagi setelah saya tergoda ngan cikgu intan nie....
tergooda dengan roti2 resipi ciplaknya di blog...
huhuuuu.....akhirnya intannnnn...
ku order gak breadmaker.....bukan NOXXA (betul ke???)
tapi KENWOOD BM450....sbb aku dah ada oven besar gedabaks di dapurku yang mulus itu.....
ini lah my new helper...

besar gedabak...dekat 10kg beb..aku amek pattern ni..sbb suka kaler nie..

BM dari sudut atas....dia punya tulisan tue x ilang walaupun kita lap banyak kali...7 keturunan pun x ilang...kalo x rosak..

n isi perut BM...kalo nak buat roti buku..campak je seme lam nie...
n pisau tumpul tue akan uli...


oh, ya...kenapa sy tempek gamba BM nie..
sbb request from my friend yang x faham how BM works...
bukan nak eksen ya....
seronok sgt bak kata cikgu intan..
buat roti sambil tido...campak2 ala balingan bola sepak ke bola jaring ke...
pas tue within 2 hours siap seketul...
wahhhhhhhhhh...dah lama roti gardenia tue x laku.....kakakkaka....
n sedikit hasil2 yang setelah BM berada dalam tangan..
actually banyak dah buat..tapi selalu lupa nak snpa..
huhu...

ONION CHEESE BREAD
CHOCLATE CHIP BREAD + bla...bla...

n banyak lagik....takut korang termuntah lak...kah..kah...
oh ya..selain tue gak..saya gila masak makanan lain masa tgh preggy nie..
org lain ngidam makan...
saya ngidam masak..
gila wehhh...dapo den berasap sokmo.....
hahahhaa......sebb tue asben suka saya ngandung kut..
sbb dia selalu dapat makan best2...hehe.
kan biiii.....
oh ya......xtivi makan lagi....
nie sy photoshoot sikit masakan saya....
last friday...
saya buat nasi ayam...
tapi dah boring ngan ayam pesen biasa tue...
saya serach recipes....
jumpa...ayam bakar mayonis....leh g this blog...www.jintanmanis.com.. banyak lagik blog2 lain...
dipersembahkan....

ayam bakar mayonis setelah diperam selama 3 jam...
n setelah dibakar selama 1 jam....

wahhhhhhhhhhhhhhhhh..sedap..tok sah nak cakap...meleleh makan...manis, lemak mayonis...pergh..mmg best...apakata u all cuba.....oh ya..selain tue gak...banyak gak2 menu2 lain saya try this week.....sila zoom ke bawah, kalo rasa sangup menahan loya melihat pic ini...
EGG TART

SHEPHERD's PIE
BLACK PEPPER CHICKEN/LAMB CHOP


b banyak lagiiiii yang x sempat disnap......
sbb sy sibuk masak...x sempat berblogging......
tapi saya agak aktif facebook.......
leh add saya di norazlina_abdullah@yahoo.com ....
oh ya...
lupa..ni bekal breakfast pagi tadi.....
ROTI JOHN
k..chawww dulu...
selamat menjamu mata....
luv u allll..
muuahhhhhhhh...






Wednesday, June 2, 2010

new helper....

cukup 6 hari lagi maksudnya sudah 2 bulan blog saya bersawang....
idea mmg datang..tapi nak membariskan kata2 alahai malasnya..
maaf kengkawan..siap ada yang sms...naper x hapdate..
alahn teruk sgt ker...
wakakkakaa..
alhamdulillah 3 kali hamil termasuk yang nie....
Allah memberikan kesihatan yang optimum...
alahan pun manja2 gitu...
x de masalah nak masak..nak uruskan anak2 ngan suami..
segalanya berjalan lancar....
cuma...macam biasa..bila usia dah nak menganjak 31 nie....
masalah penat mmg melanda....
tapi buat dekkkkkkkkkk je lahhh...
layan penat mmg x abis keje....
baby lam peyut..alhamdullillah next masuk 16 week....
sihat sgt..
masa scan 3 month ari 2...siap tangan bb tgh buat kuak lentang...
hayun sana...hayun sini...
mintak2 semuanya ok sampai la ke akhir kehamilan nanti...
cuma yang saya perasan..
alahan saya yang paling teruk ialah...MALAS NAK HAPDATE BLOG......
tgk la..dah bersawang..
malas tahap kuasa cipan.......
keRAJINan lak bila mengandung...
MASAKKKKKKKKKKKKKK...gila MASAK..
sampai member office cakap...seronok kalo ina preggy every year...
leh dia selalu bawak makanan...hahahhahah...
sbb UTAMA : dah bosan makanan luar..
biasa pepagi..saya masak la haper2 yang simple...bawak sampai ke tghari....
balik keje petang barulah masak balik.....
jimat poket.....n yang pastinya....tekak nie leh makan air tangan sendiri.......
oh ya.....kalo cik Intan kita sibuk ngan breadmakerrnya.....
saya juga duk sibuk ngan pressure cooker.....
saya teramat memerlukan PC nie tuk memudahkan keje saya....
korang pernah tgk or dengar pasal pressure cooker tak.....boleh baca sini ye...
pencarian saya bermula dah lama...tapi....
x jumpa idaman hati......
kalo ada besar sgt...masalahnyer PC nie bila besar..teramat la berat...lenguh tangan acik nak membasuh
kecik sgt pun.....x padan...
tapi harganya....normal biasa dari range RM200++ la.....
sampai la smlm saya ke GIANT...
kononnya nak membeli tong sampah dapur....
nak ganti tong sampah dapur yang teramat la besar yang dibeli en asben...
zassss..tgh merayap2 2 saya terpandang...rangkaian produk dapur PREMIER..
sambil duk menyilau....zassssss....PREMIER PRESSURE COOKER....
waduh.....ada yang kecik...tapi kecik sgt...dapat 4 liter....rege..rm 185...
zas tgk yang nie...

6 liter.......rm215..tanpa berpk panjang...dengan bajet yang ada..setelah berkira2..saya terus capai yang nie....teringat lak ada tulang lembu yang saya beli tempohari....malas nak buat sbb nak menunggu daging tulang tue empuk maunya 2 jam ++ gak.....mals bangat....berkira2 dah....malam nie harus saya try gak PC nie...u all banyangkan..kalo biasa daging nak empuk 2 jam....guna PC nie just 1/2 jam sajer.......selain jimatkan gas.........masa memasak juga jimat kan......apa2 yang makan masa yang lama nak masak..u all sumbat je lam PC nie....nak buat bubur...ayam kg...kacang hijau...aper2 sajer....janji...inilah idaman hati saya skrggggggg.......

*sesi mem'pressure' tulang lembu...

nie la hasil setelah 1/2..udah lembut..tulang sudah mahu tercabuk sama isinya...oh ya..guna PC nie kena ikut instruction dia...silap hb..kalo terlebih masa.......hahahha..ngan tulang2 tue hang boleh makan sekali....

bila beres tulang lembu nie........nak buat sup malas...n bosan..last2 saya buat singgang jer.....pernah makan singgang...lupa lak nak snap gambar..pepun....best tak ada PC..bagi korang saya x tau la..tapi bagi saya....saya ada NEW HELPER..kerja didapur saya pun makin senang....makin melebar la suami saya...asik makan masakan saya kan b........

Wednesday, April 7, 2010

indahnya....

indahnya zaman kanak-kanak...
menyanyi..bernasyid...
seronok kan...x yah pk masalah dunia..

teringat lagu najla selalu nyanyi setiap masa...

LAMA-LAMA DUDUK DIAM
DALAM KEPOMPOM DAN KELONGSONG
TIBA -TIBA POM-POM PECAH....
POMMMMMM....
LAHIR RAMA-RAMA YANG TERINDAH
RAMA-RAMA..
CARI BUNGA
BUNGA PUTIH BUNGA MERAH
SEBELUM MAKAN BACA BISMILLAH
SELEPAS MAKAN TERBANG TINGGI
UCAP SYUKUR DALAM HATI
ALLAHU RABBI..ALLAHU RABBI...
KERANA ALLAH SAYANG KAMI
BERI REZEKI DARIPADA KAMI

kalo lah semua kita umat dalam dunia nie mempraktikkan semua ini.....
alhamdulillah.....
jangan hanya sekadar nyanyian kanak2 berusia 4 tahun.....
bersyukur seadanya kepada Allah S.W.T.....
atas rezeki kurniaanNya....

Monday, April 5, 2010

2010 new addition....

alhamdulillah....2010 bakal lagi menyinari hidup kami lagi...
alhamdulillah najla dan hadeef bakal dapat adik hujung tahun nie....
got a 7 weeks pregnancy now....
masih terlalu awal....
setakat ini masih ok lagi meneruskan trisemester pertama...
cuma letih sikit malam sbb still continue direct feed hadeef waktu malam....
hadeef still totally on thawed ebm kat nursery (rezeki hadeef sbb masih ada stok)
sorry sayang...
mama x larat nak pump..kalo pump..mama akan menggigil2 membawa ke malam...
mama cuma larat breastfeed hadeef malam jer....
2 pun mama bagi hadeef makan kenyang2..baru la hadeef kurang nyonyot...
maaf hadeef, dikala hadeef berusia 1 tahun 1 bulan...mama dah berikan adik untuk hadeef...
tapi hadeef dapat adik nanti dah dekat 2 tahun kan..
hadeef masih leh manja banyak2 ngan mama....
lagipun mama kan dan makin tua....opsssss..........
kena productive sikit....
2 pun berbanding 1st and 2nd pregnancy.....
rasa makin 'berat'..
makin x larat....
camner la kalo preggy di usia 35++ nanti...
mama x sanggup....
mama pun x sanggup nak wean off hadeef..comey hadeef time nenen mama..hiks..hiks...
susu tok hadeef masih ada...
cuma x la semeriah dulu kan.....
apa2 pun ini lah rezeki kami sekeluarga.....rezeki Allah yang kami rancangkan...
moga Allah permudahkan pregnancy kali ini...
moga anak2 mama akan menjadi anak yang soleh dan solehah..
Aminnnnn....

Thursday, April 1, 2010

agak2 la...

huishhh...
agak2 la kalo nak makan pun....
aku tgk pic nie pun dah geli tekak...
apatah lagik nak makan....lagi nie mmg makanan non muslim...




dah la tengah musim geli tekak bagai skrg nie....
kadang diorg nie macam dah x dek mende lain ke nak makan...
tapi inilah realitinya di cambodia@kemboja@campucia...
nie adalah makan biasa bagi diorg yang non-muslim..
bersepah2 tepi jalan...
kalo kat tempat kita ada mee goreng talam@bundle....kat sana...ini laah dia...
my hubby's friend (chinese maa..) try to eat this....
katanya..sedap sgt...huhuhu..
cengkerik goreng kicap...lipas goreng....
adusss...
beruntung nyer kita kat malaysia nie....
x penah tgk mende2 camnie bersepah2 tepi jalan....
x ke naya kalo tetiba anak ngamuk....
nak makan....nak makan...
tak ke haru.....
owhhhh..indahnya negara kita....

p/s : kenapa tetiba aku tersgt patriotik nie...

Wednesday, March 31, 2010

diRAJA....

lama x hapdated...
mood ke laut..
really no mood nak menulis...
lagi pun busy ngan nak abiskan kuliah...
mana nak kejar tutorial, kuiz, mid term...next 2 weeks da final..
nak marking lagi 300 script..
uwaaaa.......ponatnyer....


tapi time haku ada mood..
nie ha...
macam2 di try....
kalo mood hadeef baik..mood mama baik..
dipersembahkan...

PUDING DIRAJA yang YUMMIE sesangatt...


korang penah buat tak..or paling teruk penah makan?? or penah tgk....
actually puding nie dibuat disebabkan pisang lemak manis my MIL bertandan2 masaknya....
dah muak makan cam 2 jer....
so roger2 member tok tanya recipes...

kalo nak cuba nie ha resipi dia....

10-20 biji pisang lemak manis/pisang berangan yang sedang elok masak (pisang lemak best sbb kecik2..
1-2 biji telur
1 tin susu cair
air kosong
2-3 kaler agar2 kosong ( x nak buat pun x pe )
1 tin cocktail buah2 an
sedikit tepung jagung
sedikit gula
n secubit garam ( nie penting wooo)

cara dia :
senang ajoooo...
pisang 2 kena kupas la kan...then goreng celupkan ngan telur tadi.alla2 cam goreng pisang..
angkat..then toskan pisang yang berminyak itus...
pas 2 tok kuah dia.....
susu cair didihkan ngan air....
kecairan n kepekatan 2 agak2 la sendiri..eden x ghoti.....
then bila dah mendidihkan..
masukkan gula (sikit ajo no dalam 2 sudu ke...x mau manis, itu pisang sudah manis, garam n tepung jagung nak kasik pekat sikit....
n last masukkan cokctail tadi....
dah angkat 2 masuk agar2 kosong yang dah kita parut kasar2....
hah 2 dia..2 bekas..satu untuk family MIL ngan satu untuk family kitaorg...


sedap beb.....
kembang hidung, montot acik sebab FIL kata sedap....
manisnyer sedang elok ngan pisang 2.....

selain pada 2 gak..mai kita zas..masak koboi ku time bergelut ngan hadeef...
ghajin sgt..
ngn pusing nyer..masak lauknyer...acik dah macam zombie lak kat dapo 2...hehehe...

tempo goreng ajo (sekali sekalo jadik jawo..)...n lauk peberet en hubby...masak merah udang



janji kenyang kan....
x dan dah nak spesel2 skrg nie....

Sunday, March 14, 2010

tak penah camnie...


x penah lagik sepanjang hidupku mengepam dapat banyak nie jer...
tak sampai 3 ozzzzzzzz.....
biasa kul 4..dapat gak paling kurang 4 oz...
sama la jugak ngan kul 1 tadi....
dapat 3.5 oz jer.....
apakah tandanya itu...
adakah sebab nak datang 'moon of saga'...
biasanya....kalo moon of saga pun output aku x terjejas...
sama jer.....
ntah la.....
maunya 2 ketul gaks stok beku esok kena curik...
sbbbb....7+3.5+3....baru dapat 13.3 oz...
hadeef nak 20 oz...
hua...hua.....

Monday, March 8, 2010

lagi-lagi tempek..

nak kata x dak keje..
keje menimbun2...
sajer release tension jap...
gambar2 percutian ke pahang....cehh..actually, kat pantai balok @ duta village resort, bukit gambang water park jer.....kitaorg ngan anak2 beserta SIL dan pasangannya n BIL mmg mandi x ingat dunia...
resultnya....kulit kami semua rentung......anak2 demam...wakakka....sbb panas giloss....
mmg best..rasa x cukup 3 H 2 M...rasa macam nak sambung je lagik cuti..tapi..dah keje kan...mandi..tok sah cakap..celik mata..pool...petang pool...kalo sempat..tgahri pon mandi pool...cam ner la anak2 x demam....sambung lagik ngan selsema n batuk...hoho....

itu bab mandi..bab makan..wakakkaa...
mmg dah familynyer kuat makan..asik makan jer..naik mandi lapar...g jalan2 carik makan...2 jer keje....hoho....

hadeef n najla takut ngan pantai....diorg x suka...bila haku bawak ke tepi pantai..meraung2 hadeef ngan najla..takut kat ombak kot....

@ pantai balok
BAB mandi kolam lak...wakakkaa..anak2 ngan mak bapak mmg x hengat dunia...siap tido 2....syok sgt..sejukkan....

@duta village pool


n yang paling penting my SSC in action..well, it's work very well for us......mr hubby asik lepaskan gian....dia cakap..besy sgt SSC nie...luv..luv..my SSC...really luv...

@balok beach lagi..

n haku lak..tok sah cakap..pening si hadeef nak bergambar ngan mamanya yang over acting...look how SSc really help me when outing....

@ resort and beach
@ BUKIT GAMBANG water park
@teluk chempedak

@ bandar al muktafi billal shah for bfast


anyway..thanks to our team.....sbb sgt2 membantu dalam menjaga hadeef n najla..thanks a lot....thank u so muchh...hope we can go to malacca on next jun for the next family vacation....with others...ma, abah..faizah, hakim, abg die n family....insyaAllah

OUR TEAM MEMBERS......



Sunday, March 7, 2010

"CUTEST BABY WITH CUTE MOM by MaMa_Aqish"

jalan n terjah lagi....
mulanya rasa berduka sbb dah tamat tarikh....
zassss lagi ghupanya dilanjutkan..
thanks mama_agish sbb lanjutkan tarikh penyertaan...
contest ke 2 sempena 2010..

"CUTEST BABY WITH CUTE MOM_by MaMa_Aqish"
Bermula dari 03hb Februari 2010 sehingga 03 March 2010
dilanjutkan 13 March 2010

actually suka sgt blog mama_aqish sbb leh belajar macam2...esp...pasal cantikkan blog....pas 2..banyak link2 ke onlineshoppe yang sudah menjadi menu harian.....anyway, moga ramai lagi bloggers ke blog mama_aqish...


Nama Anak : NIK MUHAMMAD HADEEF NIK MOHD FAUZI

Nama Ibu : NORAZLINA ABDULLAH

Nama Panggilan anak : HADEEF

Nama Panggilan ibu : Ina

JOM SEMUA JOIN kat SINI

Hadiah....mesti best kan...antara penaja...

NIE SEMUA PENAJA

SO LOVELY COLLECTION

dnurboutique & dnurjusmate5

LUV BABY FASHION

Create your own banner at mybannermaker.com!

ADDA CUTE CLOTHE

jangan tunggu lagi...JOMMMMMMMM ke SINIIII

Contest Aksi Menarik Si Comel bersama Floater

actually....tadi jengjalan kat blog2 member..terjumpa satu contest......
Contest Aksi Menarik Si Comel bersama Floater...
cam menarik je nak masuk..
lagipun dah lama bebenor x join contest....

oh ya....contest nie anjuran iz-AnN
sempena ulangtahun pertama anak bujang beliau pada 20 Mac nie..
so contest nie tok memeriahkan lagi sambutan ulangtahun tersebut...
kalo nak join sila ke sini...


So syaratnya senang ajer...
1) jadik follower - done
2)Add kan LINK blog ini kat blog - done
3)Add LINK contest ini di entry memasing - done
4)Add kan banner contest di side bar blog - done

************************

Dan gambar penyertaan...agak2 leh menang tak???


Nama anak : NIK MOHD HADEEF NIK MOHD FAUZI
Umur : 1 TAHUN 14 HARI

Gambar nie ambil 2 hari lepas di Kuantan...syok sgt mandi pool..x nak naik...last2 tido lam floater...kepenatan..hahaha...


Wednesday, March 3, 2010

geram...menunggu....



alkisahnya dah banyak hari aku menunggu .....

parcel dari everythingbabything....2 keping CD BUM WEAR....yang aku geramm....tunggu punya tunggu parcel x sampai2....dari parcel 2 gerak dari pj 25/02/10..korang bayang la dah berapa hari.....

geram punya geram....aku contact joanne dr everythingbabything nie..n dia bg tracking number
kat aku..n bila aku check..dah sampai UDM since 1 March 2010....siap ada nama lagik kerani yang amek parcel 2....

pepagi aku g jumpa my assistant, pie...to collect this parcel at BPOP (tempat terima parcel di UDM nie)...last2 pie balik dia cakap...parcel x de..in system pon tak dak..sedangkan makcik kerani bernama ROZILAWATI siap ada num IC dah terima.....

aku call si ROZILAWATI nie dia cakap..puas carik barang 2 x de..n dia mengaku dia dah sign barang2...termasuk barang aku..dia cakap mungkin barang termisplace sbb dia x ceck satu2 pun..senangnyer keje ko..dia cakap dah puas carik tapi x dek..kureng hajar.....aku siap cakap camner leh ilang sedangkan awak sign....pas 2 terkial2 nak jawab....pas 2 senang je mintak maaf........hilangkan barang org senang je nak mintak maaf....rm140 2....senang je ko nak carik duit banyak 2....

aku punya geram...aku hempas je tefon 2 tadi.....nak hajar dia sikit..biar lebih bertanggungjawab..biar dia carik barang aku sampai jumpa.......GERAMMMMMMMMMM..asik nak carik hal je ngan aku........korang pernah x camnie.....

Monday, March 1, 2010

beralih angin

macam2 la entry yang nak di share kali nie..
jalan2.....n pastinya test drive review n macam2 la....
oh ya...
1st the review of JUMPSACBABY SSC atau dengan kata lain Soft Structured Carrier....
SSC nie actually adalah rangkaian 'babywearing'...
so far..aku baru berjinak2 dalam bw nie..ye lah..aku baru ada ring sling jer..
kalo yang lain...wrap..mei tai..pouch(dah juaiiii) haram x dek...
n lunyai ring sling nie aku kerjakan...
leh la tgk sini aku ber'ringsling"...
n i really love meng'sling'kan hadeef
suka bila dia selalu berdakap denganku..
senang segala2nyer....
n ditambah pula hadeef jenis yang x suka ber'stroller'
duk leh la dalam 10 minit..pas 2 meraung2..geram sgt....
stroller kakak 2 dah jadik tukun kat dapo umah..
TAPIIII...
bila hadeef dah makin besar...
aku rasa a little bit lenguh bila ber'ring sling' nie..n biasanya bila aku jalan2 lama...
kalo sekejap... x de masalah sgt....kalo nak bersopping sakan, ampunnn..lenguh...
n kajian demi kajian dijalankan n akhirnya aku call shida yang terror baby wearing nie...
n she said...when our baby reach 8kg++..bahu kita dah x dapat lagi nak tampung sebelah sahaja....
n we have to change to mei tai or ssc....
setelah digodek2....MEI TAI lagik murah berbanding SSC...
tapi..MEI TAI akan a little bit leceh..bila kita dah ikat2 n anak meronta2 nak kuar...kena la cabut balik...
n mmg kena expert lah..kalo cam aku yang terkial2 nie...
jawabnyer...campak tepi dinding lah....
pencarian diteruskan lagi dengan SSC..
mak aiiiiiiii..overseas brand mmg lawa2 sgt tapi mahal gilos...aroung rm450++...
ada angelpack, pikkolo,ergo, patapum, scootababy n macam..leh beli kat
TINYTAPIR...
pas 2 aku duk searching malaysia brand....
ada snuggbaby, jumpsac and littlepods....
littelpods agak murah..rm199..tapi x dek padding..bak kata shida..kalo yang lower budget..leh go to littlepods...
n kalo snuggbaby leh custom ikut kita punya body..but cam leceh je aku nak ukurkan...harga start dari R250....kalo tambah2 rm300++ gaks...
n last jumpsacbaby...harga rm320.......custom made gak....cuma corak very limited..
tak banyak sgt...n lasttttttt...
aku pilih jumpsacbaby...setelah malas nak sakit kepala..
n mr hubby setuju usul yang dicadangkan n sebagai hadiah sempena setahun berbf n ber cd..
yeeehaaa....ini lah saat yang ditunggu....
setelah seminggu menempaah SSC ini..
akhirkan sampai juga ke tangan ku....
siap paksa mr hubby ke pesta buku n esoknyer ke mydin semata2 nak test SSC...
inilah aksi bersama SSC..abaikan gambo acik yang gediks n hadeef yang pooyoo itu..
tumpukan mata anda pada SSC itus...thanks mr hubby sbb sudi jadi tukang amek gambo...


n reviewnyer....
mmg best......
walaupun materialnyer contton canvas..nampak cam panas...tapi si kecik hadeef suka...
diam dia dalam 2..siap tido..tapi x dak gamba tgh tido sbb mama syok sopping....
oh ya, padding sgt tebal..mmg tak sakit bahu n lebih secure x macam pakai carrier biasa 2..n jahitab syaz mmgum sangat..x sangka org melayn boleh buat..huhu...
n yang pastinya aku suka sbb dapat berkepit ngan hadeef....mr hubby nak toraiii...tapi aku x bagik sbb x puas lagi pakai..next time erk biii....back carry pun hadeef suka..sambil berlari2 anak..dia siap ketawa 2....terkekek..kekek...kalo kat pasaraya x dicadangkan back carry sbb takut beli barang rm 100 kena bayar rm 500 sbb barang habis di capai sikecik...maknyer tak sedar...sbb anak kat belakang....

sekian sahaja review panjang lebar SSC hari ini..

p/s : intan..best gilos..beli la woiii....