Monday, March 1, 2010

beralih angin

macam2 la entry yang nak di share kali nie..
jalan2.....n pastinya test drive review n macam2 la....
oh ya...
1st the review of JUMPSACBABY SSC atau dengan kata lain Soft Structured Carrier....
SSC nie actually adalah rangkaian 'babywearing'...
so far..aku baru berjinak2 dalam bw nie..ye lah..aku baru ada ring sling jer..
kalo yang lain...wrap..mei tai..pouch(dah juaiiii) haram x dek...
n lunyai ring sling nie aku kerjakan...
leh la tgk sini aku ber'ringsling"...
n i really love meng'sling'kan hadeef
suka bila dia selalu berdakap denganku..
senang segala2nyer....
n ditambah pula hadeef jenis yang x suka ber'stroller'
duk leh la dalam 10 minit..pas 2 meraung2..geram sgt....
stroller kakak 2 dah jadik tukun kat dapo umah..
TAPIIII...
bila hadeef dah makin besar...
aku rasa a little bit lenguh bila ber'ring sling' nie..n biasanya bila aku jalan2 lama...
kalo sekejap... x de masalah sgt....kalo nak bersopping sakan, ampunnn..lenguh...
n kajian demi kajian dijalankan n akhirnya aku call shida yang terror baby wearing nie...
n she said...when our baby reach 8kg++..bahu kita dah x dapat lagi nak tampung sebelah sahaja....
n we have to change to mei tai or ssc....
setelah digodek2....MEI TAI lagik murah berbanding SSC...
tapi..MEI TAI akan a little bit leceh..bila kita dah ikat2 n anak meronta2 nak kuar...kena la cabut balik...
n mmg kena expert lah..kalo cam aku yang terkial2 nie...
jawabnyer...campak tepi dinding lah....
pencarian diteruskan lagi dengan SSC..
mak aiiiiiiii..overseas brand mmg lawa2 sgt tapi mahal gilos...aroung rm450++...
ada angelpack, pikkolo,ergo, patapum, scootababy n macam..leh beli kat
TINYTAPIR...
pas 2 aku duk searching malaysia brand....
ada snuggbaby, jumpsac and littlepods....
littelpods agak murah..rm199..tapi x dek padding..bak kata shida..kalo yang lower budget..leh go to littlepods...
n kalo snuggbaby leh custom ikut kita punya body..but cam leceh je aku nak ukurkan...harga start dari R250....kalo tambah2 rm300++ gaks...
n last jumpsacbaby...harga rm320.......custom made gak....cuma corak very limited..
tak banyak sgt...n lasttttttt...
aku pilih jumpsacbaby...setelah malas nak sakit kepala..
n mr hubby setuju usul yang dicadangkan n sebagai hadiah sempena setahun berbf n ber cd..
yeeehaaa....ini lah saat yang ditunggu....
setelah seminggu menempaah SSC ini..
akhirkan sampai juga ke tangan ku....
siap paksa mr hubby ke pesta buku n esoknyer ke mydin semata2 nak test SSC...
inilah aksi bersama SSC..abaikan gambo acik yang gediks n hadeef yang pooyoo itu..
tumpukan mata anda pada SSC itus...thanks mr hubby sbb sudi jadi tukang amek gambo...


n reviewnyer....
mmg best......
walaupun materialnyer contton canvas..nampak cam panas...tapi si kecik hadeef suka...
diam dia dalam 2..siap tido..tapi x dak gamba tgh tido sbb mama syok sopping....
oh ya, padding sgt tebal..mmg tak sakit bahu n lebih secure x macam pakai carrier biasa 2..n jahitab syaz mmgum sangat..x sangka org melayn boleh buat..huhu...
n yang pastinya aku suka sbb dapat berkepit ngan hadeef....mr hubby nak toraiii...tapi aku x bagik sbb x puas lagi pakai..next time erk biii....back carry pun hadeef suka..sambil berlari2 anak..dia siap ketawa 2....terkekek..kekek...kalo kat pasaraya x dicadangkan back carry sbb takut beli barang rm 100 kena bayar rm 500 sbb barang habis di capai sikecik...maknyer tak sedar...sbb anak kat belakang....

sekian sahaja review panjang lebar SSC hari ini..

p/s : intan..best gilos..beli la woiii....

9 comments:

Ammi Sara said...

Ina,
bestnye tgk hadeef dgn ko ber ssc, aku ni pun tgh nak survey babywearing item ni, aku duk tanya fara, dia cuma ada rs tp katanye ok gak, coz baby leh tido n nenen dlm 2. dia kata nak tau lebih tanya kat ko, kira ko lg expert w/pun duk ceruk kat ganu tu (kata fara ek, hehe..

Aku pun dah survey mcm2, mei tai murah skt tp leceh kan nk ikat2. waidi ni pun kaki dukung, xtaula..abg2 dia dl ok je dlm stroller. carrier biasa x larat la. waidi dah 8kg++, ikut entry ko x seswai kan nak carry sblh.

Tp..ssc ni mahal la pulak, smpi brp kg ek leh tampung? if bby bjorn ke ape ke sama ke lain? bole bg tips skt?

Aku dah x larat dukung waidi yg dah dkt sekampit beras tu. huhu..nak kejar abg2 nye lg, ish..penat ammi ni

ina said...

sara..mmg best pakai SSC..n SSc nie sesuwai tok baby 8kg ke atas (kalo kurang pun boleh rasanya)..n ada member anak dia 14kg..ok jer..n dia guna back carry..me tai..mmg murah, n murah pun dalam rm 150++ gaks sara..aku risau kalo pakai mei tai..tetiba dia meraumg nak kuar..mati aku...hahhaha..2 aku beli SSC..lagi en asben bayar kan..hiks..hiks...oh ya..kalo baby jorn carrier...ataupun carrier lain x sesuwai sbb ko persan x..kalo pakai carrier, lutut bbb duk kat bawah punggung...secara x sedar sbnrnya, tulang belakang dia sakit...kalo SSC, lutut dia diatas punggung (ssh aku nak cakap..ko tgk gamba kalo bb pakai carrier camner? )..si hadeeef 2 pun x mau duk dalam sttr..sib baik ada alternative to SSC nie..lega sikit...lagi 1 sara..boleh ke pakai RS..tapi kalo nak jalan lama sgt...bahu akan lenguh.....k..harap dapat bantu ko...dari minah kat ceruk ganu nie.hhahahhaha

Pah Zarihan said...

salam,
saya pun dah jatuh cinta sgt dah dgn ssc ni...
yg jumpsac mmg cun n elok buatannya...
saya punya sama cam awak, cuma strap color merah hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam

ina ni duk ganu eh? kat mana?

kita pon tak larat dah nak bersling kan rafiq tu..dah 8.8++ kg..ntah2 skang dah 9++ uhuhu..lenguh2 rsa bahu nih

wowo..bolh tahan la ye rege dia
rm320
uhuhuhu...

cute juge ye benda alah nih..:-)

ina said...

pah zarihan..ina da tg..sama la..padding je lain...ina amek hitam..kononnya hitam tu menawan..hehehe

rose..ina kat kuala terengganu..rose kat mana???

Sayang.Ibu said...

alamakkkk ina... harus SSC nih ada dlm wishlist mak utk next baby nih... hahhahaaaa... nanti cik abg aku blk, aku nak urut2 dia lah.. :P

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ooo..samala kite..kuala terengganu gak
tapi skang keje kat shah alam

kite ganu kat kg. bukit depu, dekat2 pasir panjang..

ina?

ina said...

intan..harusss..kena ada lam wish list..ina org besut..kawen ngn org bukit payong..so jadik org bukit payong lah skrg..tapi keje kat UDM gong badak...

fara said...

ina..
hehe..kan betul aku kata ko mmg advance bab BW ni..(walaupun dok ceruk ganu..haha..mmg aku ckp gitu kat sara) ..aku so far just babah budak2 ni jela yg dukong danish damiya aku pimpin tgn..lgpun dah JARANG sgt berjalan sekarang dengan keadaan mama yg tak menentu ni..emm..mcm menarik ssc ni kan..haha..aku mula terrpengaruh..

sara..
hopefully this entry helps ..bule la ko wat decision..nak info lebeih lanjut ko call jela makcik ina tu..betul tak aku cakap dia mmg advance? hehe..