Wednesday, March 31, 2010

diRAJA....

lama x hapdated...
mood ke laut..
really no mood nak menulis...
lagi pun busy ngan nak abiskan kuliah...
mana nak kejar tutorial, kuiz, mid term...next 2 weeks da final..
nak marking lagi 300 script..
uwaaaa.......ponatnyer....


tapi time haku ada mood..
nie ha...
macam2 di try....
kalo mood hadeef baik..mood mama baik..
dipersembahkan...

PUDING DIRAJA yang YUMMIE sesangatt...


korang penah buat tak..or paling teruk penah makan?? or penah tgk....
actually puding nie dibuat disebabkan pisang lemak manis my MIL bertandan2 masaknya....
dah muak makan cam 2 jer....
so roger2 member tok tanya recipes...

kalo nak cuba nie ha resipi dia....

10-20 biji pisang lemak manis/pisang berangan yang sedang elok masak (pisang lemak best sbb kecik2..
1-2 biji telur
1 tin susu cair
air kosong
2-3 kaler agar2 kosong ( x nak buat pun x pe )
1 tin cocktail buah2 an
sedikit tepung jagung
sedikit gula
n secubit garam ( nie penting wooo)

cara dia :
senang ajoooo...
pisang 2 kena kupas la kan...then goreng celupkan ngan telur tadi.alla2 cam goreng pisang..
angkat..then toskan pisang yang berminyak itus...
pas 2 tok kuah dia.....
susu cair didihkan ngan air....
kecairan n kepekatan 2 agak2 la sendiri..eden x ghoti.....
then bila dah mendidihkan..
masukkan gula (sikit ajo no dalam 2 sudu ke...x mau manis, itu pisang sudah manis, garam n tepung jagung nak kasik pekat sikit....
n last masukkan cokctail tadi....
dah angkat 2 masuk agar2 kosong yang dah kita parut kasar2....
hah 2 dia..2 bekas..satu untuk family MIL ngan satu untuk family kitaorg...


sedap beb.....
kembang hidung, montot acik sebab FIL kata sedap....
manisnyer sedang elok ngan pisang 2.....

selain pada 2 gak..mai kita zas..masak koboi ku time bergelut ngan hadeef...
ghajin sgt..
ngn pusing nyer..masak lauknyer...acik dah macam zombie lak kat dapo 2...hehehe...

tempo goreng ajo (sekali sekalo jadik jawo..)...n lauk peberet en hubby...masak merah udang



janji kenyang kan....
x dan dah nak spesel2 skrg nie....

0 comments: