Monday, December 26, 2011

new hobby..


ini lah hobby baru saya..cuba menjahit panty liner dan akan cuba menjahit cloth pad....wah, mmg giler bila tgk hasilnya...ni saya just guna baju anak2 yang dah x ok....untuk dijadikan experiment..belum lagi guna material fleece, flannel bagai...wooola.... just enjoy the pic......

Tuesday, October 18, 2011

teruskan..


study dan terus study..ada kelas 4-6 pm jap lagi...pagi esok sambung lagik kelas yang sama 8-10am...x sukernya hari selasa dan rabu.....:((((((((

khamis bermula episod lain pulak...peninnnn...

Tuesday, October 11, 2011

nasi MAQLUBA


kecewa aku makan nasi ni lunch td....
macam ni punya nasi pun RM 9..yang diberi susu masam, acar, ayam seketul ngan nasi..tobat aku x g lagik kedai MAQLUBA AL AYYASH tu...hampres..cekik darah macam la aku tercekik makan tadi sebb x dek kuah..paling kurang bagi la kuah DALCA ke..iskh..iskh..x lama lagi tutup la kedai ko...

Monday, October 3, 2011

my COWAY

dah lama x berblog, hari nie nak bercerita pasal air lak...korang pasti ni semua pastinya bosan kan...ye lah..psl air..tu pun mau bgtau...saya mmg obses pada penapis air..sbb air yang bersih akan menghasilkan idup yang sihat...tapi keobsesan sy membeli sebelum nie...tak termasuk dalam keobsesan saya menservis filter penapis saya..so apa yang jadi, sama lah jugak seperti kita minum air yang tak bertapis..dah satu lg, kebanyakan syarikat MLM yang menjual penapis2 air nie spt. D* S*****, B** A***, I******, dan sebagai hanya melakukan produk tapi x menjaga after sales..cuba bayangkan kalo kwsn kita bekalan airnya teruk, sepatutnya makin kerap la kita kena tukar filternyer..tapi macam sy...x penah menukar penapis tu...dan kos menukarnyer pun leh tahan...


masa sy duk jalan2 pesta konvo UnisZa baru nieh la, sy tertarik ngn penapis air nie..bila dah tertarik sy mmg nak beli lah...walaupun sy tahu kosnya agak mahal..sy bolayan je salegirl duk potpet sbb PANAS....lepas pada tu mula la search pasal COWAY nie...sy malas nak promote...sbb sy bukan penjual...but as pembeli....anda semua pasti x menyesal....jenguk kat sini, COWAY..

malas nak bercakap pasal kos...yang pasti pas nie sy x yah pk pasal servis bagai..sbb diaorg akan datang umah service....janji u all bayar jer servis charje rm480 per year/ free for 1 year ( kalo beli cash) or RM110/month for installment method sehinggalah bulan ke 60 include servis cost n water filter...

yang aku SUKA pasal coway nieh...
1) x caj pk pasal nak cuci filter bagai...just tadah je air tue...
2) complete with the 3 system...room, hot n cold..yee ha tak yah tadah air lagik..air terus direct...jimat space peti sejuk..


3) anak2 x susahkan mama nak air, amek sendirik...yg pasti bila sy nak minum mesti duk kat COLD...amboiiii air sejuk sokmo kome yer..kecuali time hadeef nak susu....dia akan suh mama buat..x kan nak buat sendirikannnn...untuk COOL water just pusing je knob room to cool..



4) penjimatan letrik...setakat ni x smpi lagik bil sejak pakai COWAY nie...tapi menurut bos COWAY sini kt just RM7.50/month...mungkin sbb dia ada SLEEP mode..bila lampu padam/x de cahaya....automatic sleep mode akan beroperasi....just 1/2 penggunaan kuasa berbanding time siang..dah tido saper la nak minum air kannnn...


KEBURUKAN :
1) x de lagik, kalo ada sy update..

korang punya penapis selalu cuci kah....bila last korang tukar filter...kalo rasa dah lama x buat camtu....pegi la cuci or p tukar filter tu....x kisah mana2 jenama pun janji u all maintain servis spy kita sentiasa menikmati air yang bersihhhh......ada my member, kakak dia masa buat fitness test kandungan urine tinggi...dr. kata datang dari kita minum air x bertapis..bukan kat umah je tau..kat kedai tu esp kita yang bekerja....kalo rasa malas..bertukar pada COWAY nieh...(promote lak, x dapat seposen pun...

Monday, June 27, 2011

SELLING.....URGENT


MY ZAPP XTRA ( SOLD to PN. TEH)


CONDITION 9.5/10...
URGENT TO SELL....NEED TO REFUND A NEW STROLLER....CAN BE NEGO......INSTERESTED : CALL ME : 0109001513




AND THE ONE THINGGGG TO LET GO...

MY JUMPSACBABY SOFT STRUCTURED CARRIER
in
REALLY GOOD CONDITION...8.5/10

( SOLD to PN. FARHANA)
SMS OR CALLING2 ME YAAAAAAA
PRICE : RM 260 ( include postage )

Wednesday, April 27, 2011

puding longan sos kastard..

penah makan x puding nie...
bukan nak puji sy pandai buat..tapi mmg kredit lah untuk empunya resipi...ros dr jintanmanis.com....ternyata x sia2 percubaan kali pertama nie...sedap esp bila kita guna fresh longan.....ingat malas nak buat..bila tgk longan lam peti ais dah semakin kering kulitnya...so, saya gagahkan jua diri ini.....

saya mmg segala berasaskan kastard nie mmg suka sesangat...creamy je rasanya...nak2 cream puff...aduiii...dah meleleh air liur nie...

kalo nak try.....just go for JINTANMANIS.COM nie...banyak resipi..dari semudah2 nyer n sesenang2nyer....hehehe..

Monday, April 25, 2011

rancang hamil?????

macam gempak je tajuknyer....tapi itu la terpikir nak celoteh....
opsss..rancang untuk hamil or rancang utk tidak hamil...
kalo kalian berada di situasi sy mestilah merancang untukkkkkkkkkkk 'TIDAK HAMIL'...atau ngan kata lain PENCEGAHAN KEHAMILAN...
macam yang kita tahu..

banyak kaedah kan boleh kita gunakan....

n secara kronologinya.....saya pun termasuk yang menggunaan kaedah perancangan kehamilan sejak bermula anak pertama lagi...........sbb saya x percaya pada keadaan biologi diri saya n keada diri SUAMI saya...hahahhaha....bukan tidak berSYUKUR dengan rezeki Allah Taala..tapi banyak faktor yang perlu di pk kan...kawan2 selalu cakap....
" ko x dek alahan ke aper...start mengandung sampai beranak..x penah amek MC...beranak je lah sementara masih muda"...............itu kata kengkawan tapi bagi saya TIDAKKKKKKKK....saya mmg perlu ambil langkah berjaga2...

Selepas Nik Nur Najla, April 2006..saya tengah further studi...buat master..tanpa banyk pk terus amek injection pencegahan kehamilan 3 bulan sekali...injection Depo Provera..so far x dek masalah cuma badan sy agak 'berat' ketika itu....mungkin disebabkan hormon....tapi untuk hamil kembali agak lambat kerana hormon susah hilang dari badan....+- 10 bulan selepas suntikan terakhir baru saya preggy....x mauuuuuuuuuuu dah......tobat x mau inject dahhhh...

Selepas deliver Nik Muhammad Hadeef, Februari 2009...duk berpk2 nak merancang camner..last2 decide sesuatu yang tidak melibatkan hormon.....n paling senang..pakai sarungggggggggggg...keburukannnya...huhuhu...bila malas pakai sarung..ter'mengandung' lah lagik saya pada Februari 2010.....hahhaha...

Selepas deliver Nik Nur Nadhrah, November 2010.....terus saya ligat berpk...nak cuba kaedah kontraseptif yang mana lak...x mau lagi baby buat masa terdekat ( ataukah selamanya..bak kat en suami...)...nampak gaya yang paling tepat ada IUCD......saya x mahu sesuatu yang menggangu penghasilan susu untuk baby saya n sekaligus x mau yang akan mem'bam2' kan......dan saya telah mengambil keputusan untuk memasang IUCD.....apakah dia......jom kita stadi ckt..


Alat Instrauterin (IUD)

"Alat Instrauterin (IUD) ini merupakan satu alat diperbuat daripada plastik berbentuk `T' dan dimasukkan ke dalam uterus oleh doktor. Terdapat dua benang halus pada satu hujung yang tergantung kearah serviks. Wanita boleh merasai benang alat Instrauterin (IUD) melalui pemeriksaan sendiri. (Sila berbincang dengan doktor anda.) Benang ini berfungsi untuk pemeriksaan bagi memastikan alat IUD masih berada di dalam keadaan yang betul dan tidak tertanggal atau jatuh. Benang ini juga digunakan untuk menarik alat IUD keluar apabila tidak lagi diperlukan.

Alat Instrauterin (IUD) adalah alat fleksibel yang mengganggu pergerakan sperma dalam ruangan uterin. Alat Instrauterin (IUD) bertindak dengan membuatkan badan menyangka terdapat bayi di dalam kandungan. Ini menghalang berlakunya kesuburan dan juga menghalang benih melekat pada dinding rahim. Biasanya tempoh pemakaian selama 3 dan 5 tahun, bergantung kepada jenis IUD tersebut. Kebarangkalian hamil +-2% ...."

Mula2 nak pasang IUD nie alahaiiiiiiiiii gerunnya....n yang pastinya kita sbg kaum HAWA..begitu malu bila berkaitan bawah itu....nak bersalin tu nak buat camnerkan ..dah terpaksa.....tapi kugagahi jua.......n survey punya survey...harga IUD +-Rm80-RM130 di klinik swasta..n mungkin lagik mahal bila ke specialist.....

Lepas survey....ada member cakap kat LPPKN ok gak....badan kerajaan...malas lak nak terang pasal nie....korang baca la sendiri yerk....

First yang terpaku disana mmg layanan tip top..kalah dari pergi specialist...dengan kos hanya RM80 untuk tempoh 3 tahun..memang berbaloi2......dr pasang pun x sakit sgt walaupun ketika tu x period..kalo tunggu period maunye ngandung dulu....hehhee

Last day, saya pi lagik LPPKN untuk check kedudukan IUD n terus buat PAP SMEAR......kejap sgt ghupanya n x sakit pun....saya memang suggestkan kengkawan ke sana sbb layanan mmg tip top n puas hati sesangat nga khidmat yang diberikan.....buat PAP SMEAR pun RM 20 jer.....kalo nak beli kondom pun...RM 3 tuk 10 keping........murah wooooo.....

n ini la +- IUD bila berada didalam rahim kita...



Harapnya IUD nie berfungsi ngan baik untuk tempoh 3 tahun nie.....Mama nak susukan Nadhrah for 2 years dulu.....lepas tue baru pk balik....tapi kalo Allah bagi gak rezeki, mama terima jer...:)




Wednesday, April 13, 2011

jiwang dipagi hari....

pepagi dah layan lagu Anuar Zain nie.....
mulanya lam kete...
pastu terus google youtube...
aduiiiii..rindunya pada si dia....huhu
padahal baru je naik kete sesama g keje...
huhu....

Monday, April 11, 2011

blogging kembali..

As salam..
dah lama x berblogging...
sempat ber'muka buku' jer...
sbb leh access thru phone...
sejak ber 'anak' tiga...masa semakin tidak terurus..
ntah la....time management x kena lagi kut...
kadang2 mau soploh tangan...atau kata lain 5 pasang tangan..hahaha
nak2 time en asben outstesen....harusnya mau ada doploh tangan...
mau pitam....
time pagi...nak p keje..
macam2 beg perlu diangkat..
mananya...beg susu mama, handbag mama, bag lappy mama...bag abg hadeef, bag kakak najla, bag nadhrah n bag susu nadhrah...
haru rasanya..en asben gelak je skrg sbb dia tukang hangkut masuk kete...
tapiii..bila dah hantar diaorg ke scholl/nursery..rindu sgt2 diaorg...
x sabar nak ambek diaorg....

Permata hati kami.. 3 Nik's



adik yang asik kena dera...hehe

anak2....sekali mama penat..mama mengaummmmm...
tapi hakikatnya MAMA SAYANGkan KAMU....sayang banga
t2......