Tuesday, December 30, 2008

masuk pencuri....

just want to share.....sedih sangat coz umah kena masuk pencuri (confirm budak penagih nie..) last 3 days..almaklum bercutinya lama..dari 23-28 Dis 2008...kat umah ma abah pun x de org...just kak dah, abang mahadi n man jerk..mungkin org 2 dah spy lama...tgk kete just ada vios je ( mtest drive myvi ke kl ) n ma abah x dek g penang umah abang die...masuk 2 je umah x suspect aper2 petang jumaat 2 sbb umah x bersepah..tapi bila nak masukkan duit dalam tabung najla baru perasan..tabung dah dikorek dari bawah n yang tinggal duit syiling je yang berterabur...pas 2 terdetik...SAH umah kena masuk pencuri...fisrt thing check my laptop..kung..kung...memang kena rembat gak...pas 2 inform kat my hubby n mula mengesan barang2 yang ilang...antara yang di listkan :-

* acer laptop...RM 2500
*gelang aku..RM 1000
*jam casio hubby..hadiah kawen lak 2..RM 500
*kasut camel n walker hubby..RM 500
*tabung najla..RM 100
*barang2 lain yang belum dikenalpasti..

anggaran +-RM 5000 gak...mungkin ada hikmah disebalik 2 kot..mungkin Allah nak ingatkan kita tentang kelekaan padanya..mungkin sbb kadang sembahyang lambat ke...kita x tau kan...yang penting kita terima ngan hati yang REDHA...

jam 6.00 pm hubby p balai polis bukit payong buat report..bukannya apa..mmg barang 2 x dapat balik kan...just inform mungkin nanti diaorg ketatkan rondaan ke camne...sekarang nie senang yang mat2 gian nak dapat duit....rembat masuk umah org n p jual wat beli BENDA 2...tak pk ke susah kita nak dapat balik barang 2...:(..CEDIH sungguh....

Monday, December 15, 2008

my Free Style...


akhirnya..barang yang ku tunggu2 tiba jua....teruja sgt when aja call on 13th Dec cakap yang my FS dah post..huhuhu..x sabar nak tgk depan mata sendiri pump 2...biarlah lambat lagi delivernya yang penting boleh kutatap setiap hari...moga2 my breast will provide more n more milk 4 my little one when i look everyday on my lovely pup..hehehehe..then sibuk2 kat seminar..hubby call kul 10.00 am semalam cakap my pump dah sampai..adussssss..cepat la abis...x sabar nak balik tgk pump...balik jer umah terus selongkar packet 2..then yang kami bertiga ( me, hubby n najla ) begitu teruja tgk Fs..keciknya....x macam dalam gambar..x caya rasanya....berbaloi walaupun harganya..huhuhu..RM 1700...hahhaha...aku tutup mata jer....aku tahu ini yang terbaik untuk anakku...( dan seribu..sejuta penyesalan untuk najla sbb x dapat breasfeed najla selama 2 tahun..just sempat 3 month saje sbb nun jauh..maafkan mama sayang).....aja thanks....on your services provided..i really appreciate...najla teruja ngan botlle susu 2 samapi duk main dekat +- 1 hour..duk bagi bear minum n macam2....cuma aku x bagi pump 2 takut ROSAK....kan belum guna rosak...takut woo...bukan barang murah....n isyaAllah....akan ku breastfeed kan my little ones selama mana dia mahu...Aminnnn....

seminar oh seminar....

akhirnya..habis jugak seminar pengurusan kebangsaan 2008 nie...oleh itu berakhir jugak la kerja aku as ajk cenderahati..kerja nie awal2 x banyak sgt..tapi bila dah dekat ngan seminar 2 kelam kabut la..coz nak settlekan participant, presenter bag n macam2 lagi la...seminar nie 2 hari, 13-14 disember...buat kat primula beach resort..(kononnya hotel paling glamer la kat kt nie...)..dua hari gak la aku makan bagai..(maksudnya makan x ingat dunia la nie...)..hehehhehe..takutnya nak timbang next week....naik mencacak la beratku nie...tapi dak SODAPkan..mana boleh lepaskan peluang nie...hopefully tahun depan ada lagi seminra nie cuma nak sehari jerk..x larat sampai 2 hari kat sana..then moga participant next year x la mengecewakan macam this year punya....CHEDIH la.....anway..TAHNIAH for my FACULTY.....:)

Monday, November 24, 2008

konvo..oh konvo....





























hari nie baru berkesempatan jeguk ke blog ku nie..bukan aper...sibuk ngan nak submit resutl budak2..nie dah lega dah settle...nak citer citer pasal konvo last month....sempat la g amek scroll sarjana walaupun ingatkan dah x gi....x larat sesangat masa 2..apatah lagi masih bulan syawal malas rasanya...konvo berlangsung 6 hari...start 18 Oct hingga 23 Oct...tapi aku kena sesi ke 9...22 oct 2008..jatuh pada hari rabu..nape la x kena hari ahad..kan best 2...sambung konvo ngan birthday ke 29 sekaligus..dah tue aku nie...cuma kali nie yang berbeza ngan konvo 1st degree coz dah ada anak kat luar n anak kat dalam perut..( time nie najla 21/2 tahn n baby dalam perut almost 5 month)..n yang datang ialah family in law..x ramai pun..just anah..ma...n lukman ( 2 pun sbb dia belajar kat bangi)..keluarga belah aku x datang..n x sempat bagitau...x per la...lagipun yang banyak berkorban time buat master nie my MIL family..sekali sekala buat seronok keluarga ma ngan abah lak yang banyak berkorban jaga najla time aku belajar dl..

so..nak jadikan cerita bertolak dr terengganu pagi2 hari 21hb then samapai serdang (p amek jubah ngan member dl..thanks khairul..jadik mangsa terakhir untuk amek jubah..) dalam kul 3.30 ptg...then balik sml ke kl..check in kat Duta Vista ( k dah belanja..guna point dia...top up sikit jer lagi sbb lama sgt duk sana..) dalam kul 4 ptg..kepenatan seme ye la travel dari trgn ke kl...malam ke bangi lak..jumpa n amek man..then pekena char kueytiaw pulau mutiara favourite aku..dari trgnu asyik teringat..so...dapat makan gak akhirnya...akhirnya order 2 pinggan sekaligus..n aku berjaya abiskan...hehehhehe...yang lain2 just makan nasi putih jer..then man ikut kitaorg balik kat DV...n tidur ngan nyenyakknya coz esok nak konvo lak..

Esoknya kul 6.30 pagi dah bertolak awal2 ke UPm..takut jammed n nanti parking penuh..x larat nak jalan jauh2 bawak perut nie..sampai sana lebih kurang kul 7.00....bergegas kat dewan..seme x masuk dewan..duk kat luar..then dia org seme g makan kat cafe kepertama....amazingly..aku lak biasa la..dah jumpa kengkawan..lamanya x jumpa..+- dah setahun....jumpa ngan kak fiza, kak ju..ahda (abis jugak akhirnya makcik nie..)..lim n member2 nya..din..yang x bestnya razihan x dek..napa la x dtg konvo....

Berdebar lama x naik pentas..pulak 2 aku yang mula2 sekali mengetuai kumpulan penerima master ekonomi....baby..mama naik pentas..najla tgk ngan papa kat luar jerk....kat dalam bukan duk wat mende..bersemnag..sembang..sembang...then abis kul 11.30 am..awal lak..kuar2 jer..najla dah pegang bunga bagi kat mama...siap ada bear kagi...sayang anak mama..thanks abag hadiahkan bunga untuk ina.....gamba2 sikit terus naik kete ke bangi..anak mama najla kelethan terus tertidur sebab tunggu mama lama sgt...amek gambar family then g makan sate KAJANG....bestnya....n hantar man terus coz dia kelas kul 3.30 ptg lak...balik dr hantar mana kitaorg satu family g kat Jaya Jusco Equine Park nak p carik baju pregnant,,,maklumla dah big size skrg..maunya kat rm300 gak baju yang aku beli..tapi puas hati..tok ngan tokki najla kepenatan.....then Che Da Faizah call dah sampai stesen komuter serdang lak...g amek dia lak then kitaorg pu menuju ke SOGO....saje g beli2 stok makanan bekal kat DT..boring kat sana..x dek makanan..n jauh dari kedai....then malam 2 kitaorg makan western kat kg baru...murah giler kalo nak banding makan kat ganu nie....mak5 org..baru 60 inggit..kalo kat tganu nie maunya rm 100++....then balik antau CD kat flat kg baru dia yang hyampir nak runtuh 2....terpk lak..bertuahnya mama belajar kat UPM dl..complete..x de la duk flat cam 2...Khamis 2 2 jumpa che da kat flat dia n dia tido kat DV....jalan2 makan nasi air n makanan panas n jumaat last daya pekena Nasi LEmak Antarabangsa yang x sedap langsung 2.....menyesal rasa makan kat situ dah la mahal..aku x tau naper org ramai makan kat sana sdgkan mg TAK SEDAP..rejected...hahhaha...then lepas 2 dalam kul 9...24 bertolak la kitaorg balik ke Terengganu dengan bermacam2 kenangan manis yang terpahat di ingatan..ermmmmmmmmm...bila nak buat PhD lak nie..nak x nak..kena buat gak...free kan diri dl lam 5-6 tahun..insyaAllah..nanti aku bersedia mental n fizikal untuk itu semua...:)

Tuesday, November 18, 2008

aksi anakku, najla....


























Ya Alllah..penatnya kepala nie..duk marking paper..so time nak release tension nie tgk la gamba anak dara kesayanganku nie..najla...dia nie ada satu tabiat pelik sikit...dia hanya akan bergambar guna porofessional camera jerk...kalo camera kita yang biasa2..x pun camera phome mmg bo layan la...ari 2 abang datang umah...( so far, abg nie mmg amek gamba org kawen n event2 lain..so mmg camera dia gedabak la canggihnya..) apalagi..posing maut la najla...nie ada sikit aksi2 dia...macam2 post org suruh buat..on ajer...

Monday, November 17, 2008

minggu peperiksaan berakhir.............

alahamdulillah...minggu peperiksaan dah berakhir..apalagi minggu berhadapan ngan skrip2 jawapan student lak..mai aiiii..dah la paper aku nie diberinya 15/11/08....total student lak around 170...nak submit lak dalam online b4 25/11/08..matila.....sempat ke tak..ya Allah..naik berpinau tgk tulisan bebudak nie.....last 2 night bawak balik skrip kat umah...najla kata mama sibuk erk...banyak keje erk..najla nak pen ngan kertas gak la..nak buat ije gak..then aku beri kat dia..n kusyuk betul dia melakar macam2...faham betul anakkku ini walaupun usianya baru 2 thn 7 bulan...sejjuk perut mama ngandungkan najla...moga najla jadi orang2 yang berguna satu masa nanti..bisisk hati kecil mama sambil berdoa...

Datang ofis this week..ini la keje aku...datang..punch card..then macam biasa ngadap skrip...punch card keluar...kalo balik lewat biasanya dah x wat balik papaer script lagi...cian najla n papa nak bermanja lak...:p...sibuk memanjang mama nie....

Cepat2 la berakhir...dah x larat nie....ya Allah..bagilah kekuatan pada hambamu ini...Aminnnnn...

Sunday, November 16, 2008

masa lalu sikit.........

Akhirnya berjaya gak sikit-sikit belajar buat blog nie...buat tatapan sendiri, keluarga n teman...tetiba teringat time buat master hari 2....tup2 akhirnya abis gak belajar..pejam celik..pejam celik x sangka akhirnya aku akhirnya dapat gak segulung sarjana..tatkala mengingatkan balik..ya Allah..rasa macam aku x mampu dapatkannnya....Alhamdulillah sokongan semua especially my hubby..".sayang, ina kagum dengan pengorbanan abg...x mampu untuk ina balas....n for my little princess..yang telah kutinggalkan sejak berumur 60 hari sehinggalah umurnya 11/2 tahun...besarnya pengorbanan najla..x tau mama nak gambarkan..sepatutnya najla merasai kasih sayang mama sepenuhnya..dengan titisan susu mama....tapi mama terpaksa sayang...demi tuntutan menuntut ilmu ini..demi kehidupan kita yang lebih baik....demi segalanya....tak lupa juga buat ma, abah, mak ayah, n keluarga yang lain..banyak betul mereka berkorban........

Teringat masa mama mula2 mama tinggalkan najla kat umah nenek ngan atok kat bukit payong..hati mama meronta....najla pandang mama dengan hati yang sayu....mungkin dalam hati najla nak katakan najla perlukan mama....najla perlukan mama.....tapi najla terpaksa lepaskan mama tanpa kerelaan hati.......hanya Allah saja yang tahu macammana mama hari 2....menangis teresak2..mula2 terpaksa tingglkan papa najla...kemudian tinggalkan najla pula.......najla anak mama.....

Sejak dari itulah la..mama jadik penumpang setia kat Stesen Bas Putra..setiap minggu mama pulang jenguk najla....tak pernah x pulang...sebab mama x mahu najla lupakan mama....lupakan kasih sayang mama...kadang2 x sampai sehari mama kat serdang..alih2 najla demam or tak sihat....mama balik semula ke terengganu untuk bersama najla.....papa la yang sentiasa bersama najla.....x dapat mama bayangkan sayang......sebab itulah sayang mama pada papa..sayang mama pada najla semakin bertambah...sekrang mama x boleh nak berjauhan dengan abang dan najla....kerana itulah.....kerana kejauhan dulu begitu menyiksakan.....

Lepas je masa tamat belajar hujung Disember 2007.....apa yang mama 1st nak buat adalah cover balik tanggungjawab mama pada papa najla n najla.....sepenuh kasih sayang mama curahkan.....biarpun ramai mulut bising."bila nak tambah baby"..masa 2 najla dekat 2 tahun....mama pekakkan telinga..x puas bagi kasih sayang kat najla...

Sekarang..alhamdulillah mama tengah pregnant 6 month ++ adik najla..insyaAllah baby ni akan lahir awal Mac 2009.....abang....insyaAllah..akan kita didik anak2 kita menjadi anak2 yang soleh dan solehah...mentaati perintah dan laranganNya.....

K la...nanti sambung lagi.....serba sedikit kenangan belajar....belajar org tua..:)

MUSIM PEPERIKSAAN BERAKHIR...........


Akhirnya habis juga musin peperiksaan..kekalutan tugasan jaga exam...