Wednesday, June 2, 2010

new helper....

cukup 6 hari lagi maksudnya sudah 2 bulan blog saya bersawang....
idea mmg datang..tapi nak membariskan kata2 alahai malasnya..
maaf kengkawan..siap ada yang sms...naper x hapdate..
alahn teruk sgt ker...
wakakkakaa..
alhamdulillah 3 kali hamil termasuk yang nie....
Allah memberikan kesihatan yang optimum...
alahan pun manja2 gitu...
x de masalah nak masak..nak uruskan anak2 ngan suami..
segalanya berjalan lancar....
cuma...macam biasa..bila usia dah nak menganjak 31 nie....
masalah penat mmg melanda....
tapi buat dekkkkkkkkkk je lahhh...
layan penat mmg x abis keje....
baby lam peyut..alhamdullillah next masuk 16 week....
sihat sgt..
masa scan 3 month ari 2...siap tangan bb tgh buat kuak lentang...
hayun sana...hayun sini...
mintak2 semuanya ok sampai la ke akhir kehamilan nanti...
cuma yang saya perasan..
alahan saya yang paling teruk ialah...MALAS NAK HAPDATE BLOG......
tgk la..dah bersawang..
malas tahap kuasa cipan.......
keRAJINan lak bila mengandung...
MASAKKKKKKKKKKKKKK...gila MASAK..
sampai member office cakap...seronok kalo ina preggy every year...
leh dia selalu bawak makanan...hahahhahah...
sbb UTAMA : dah bosan makanan luar..
biasa pepagi..saya masak la haper2 yang simple...bawak sampai ke tghari....
balik keje petang barulah masak balik.....
jimat poket.....n yang pastinya....tekak nie leh makan air tangan sendiri.......
oh ya.....kalo cik Intan kita sibuk ngan breadmakerrnya.....
saya juga duk sibuk ngan pressure cooker.....
saya teramat memerlukan PC nie tuk memudahkan keje saya....
korang pernah tgk or dengar pasal pressure cooker tak.....boleh baca sini ye...
pencarian saya bermula dah lama...tapi....
x jumpa idaman hati......
kalo ada besar sgt...masalahnyer PC nie bila besar..teramat la berat...lenguh tangan acik nak membasuh
kecik sgt pun.....x padan...
tapi harganya....normal biasa dari range RM200++ la.....
sampai la smlm saya ke GIANT...
kononnya nak membeli tong sampah dapur....
nak ganti tong sampah dapur yang teramat la besar yang dibeli en asben...
zassss..tgh merayap2 2 saya terpandang...rangkaian produk dapur PREMIER..
sambil duk menyilau....zassssss....PREMIER PRESSURE COOKER....
waduh.....ada yang kecik...tapi kecik sgt...dapat 4 liter....rege..rm 185...
zas tgk yang nie...

6 liter.......rm215..tanpa berpk panjang...dengan bajet yang ada..setelah berkira2..saya terus capai yang nie....teringat lak ada tulang lembu yang saya beli tempohari....malas nak buat sbb nak menunggu daging tulang tue empuk maunya 2 jam ++ gak.....mals bangat....berkira2 dah....malam nie harus saya try gak PC nie...u all banyangkan..kalo biasa daging nak empuk 2 jam....guna PC nie just 1/2 jam sajer.......selain jimatkan gas.........masa memasak juga jimat kan......apa2 yang makan masa yang lama nak masak..u all sumbat je lam PC nie....nak buat bubur...ayam kg...kacang hijau...aper2 sajer....janji...inilah idaman hati saya skrggggggg.......

*sesi mem'pressure' tulang lembu...

nie la hasil setelah 1/2..udah lembut..tulang sudah mahu tercabuk sama isinya...oh ya..guna PC nie kena ikut instruction dia...silap hb..kalo terlebih masa.......hahahha..ngan tulang2 tue hang boleh makan sekali....

bila beres tulang lembu nie........nak buat sup malas...n bosan..last2 saya buat singgang jer.....pernah makan singgang...lupa lak nak snap gambar..pepun....best tak ada PC..bagi korang saya x tau la..tapi bagi saya....saya ada NEW HELPER..kerja didapur saya pun makin senang....makin melebar la suami saya...asik makan masakan saya kan b........

3 comments:

Ammi Sara said...

best ar preggy pun leh masak, aku dulu TERPAKSA masak kalo dak kebuluq anak2 dan laki aku ;p

best kan PC tu, aku takdak benda alah tu tp selalu guna umah mama, buat sup tulang mmg best. masa kat oz dulu daging tulang murah selalu buat, tp sana daging lembut x pyh pakai PC pun empuk. tak mcm daging kat msia, huhuhu..

Sayang.Ibu said...

lama x chatting ngan ko beb. akaun yahoo aku ntah pesal x leh masuk... kalo ko ada gmail leh kite berchat-chat. gmail aku aina.ainin@gmail.com

amnikhassim said...

kak ina, aritu akak gi kursus jupe elisa kan? kiter penah citer2 pasal akak kat dia. pastu kiter tunjuk blog akak ni kat dia. nanti bleh la kita wat gathering susuibu kat unisza tu. hehe... Alhamdulillah kiter pon dah upgrade ke FS n susu Alhamdulillah cukup untuk baby.

gud luck wif ur pregnancy ye.. dah lama teringin nak jupe akak, masa je tak mengizinkan