Wednesday, June 24, 2009

KEJAMKAH MAMA..

ntah la..hari nie diriku terpanggil untuk menulis dalam blog nie..tetiba ku jadik sensitive bila mengingatkan najla...terasa sgt sbb dia smkn sentisive skrg..adakah dia rasakan layanan semakin berkurang..tidak sayang, mama sayangkan semua anak2 mama..x penah sedikit pun kasih sayang mama dan papa kurang kepada kamu semua...

kenapa aku kejam??? najla, maafkan mama sekali lagi....ini gara2 2 hari lepas najla asyik mintak susu ajer..lepas 11/2 jam..mama, nak susu..lepas 1 jam lagi..mama nak susu...adusss, bukannya dia lapar...sbb dia dah makan nasi ngan mama n papa tadi..n yang paling teruk kesabaran aku bila dia duk pulun TEAT 2..dekat berjam2 lak..ari 2 dah tak..minggu nie mmg dia buat perangai..kas taska dah OK sebab dia minum gelas straw jer...tetiba aku jadik MAK LAMPIR...asyik nak susu jer, aku kata pada najla...n dia aper lagi, sedih n nangis sbb mama marah...aku cakap...mama rasa malam nie CiCAK GiANT akan datang amek botol kakak sbb dia geram kat botol kakak, cantik sgt..( sbnrnya, najla mmg takut cicak sbb dl ms nak tukar botol dia yang standard teat aku buat alasan yang sama)..skrg kalo korang perasan TEAT yang besar sikit brand ANAKKU gambar DISNEY...

bangun je pagi semalam, dia mintak susu..ku cakap botolnyer dah x de..sbb cicak ambek...dia pun sedih n nangis tapi still Ok...mama buat dalam gelas straw ye sayang...dia angguk...tapi x sampai seteguk dia minum dia x nak...alahai, cian pulak anakku..tapi ingatku di taska dia minum elok ngan gelas straw x per la..biar dia minum di taska jer...balik petang, dia mintak lagi..ku kata yang sama..botol dah kena amek....terus dia cakap, kakak x mau susu....nak tido mintak susu..ku jawab lagi yang sama...dia cakap x nak....alamak...akukah yang KEJAM....aku cian sgt bila dia tido x minum susu

bangun pagi tadi..mama nak susu...bila ku cakap botol x de..dia cakap x nak la..ku harapkan dia minum puas2 kat taska walaupun x minum kat umah..sbb ku rasa 2 gelas susu dah memadai untuk dia yang berumur 3 tahun ituh....mungkin tindakan aku drastik..tapi ini sahaja cara untuk dia tinggalkan botol susu kesayangannya itu..sblm dia bertambah cerdik untuk mencetuskan idea macammana nak dapatkan botol 2 balik.....baik aku yang cuba dulu..itu pun dia dah cakap kat aku yang mama boleh ganti yang cicak amek 2, ada kat giant...najla mama budak yang cerdik dan baik..ku ajarkan potty train selama seminggu ajer....terus dia dah boleh pee n poo kat toilet....walaupun ada gak terbabas...

najla sayang, maafkan mama sekali lagi....apa yang mama buat adalah untuk kebaikan najla...mama sayang kakak...

3 comments:

MatAhaRiKu said...

ala ciannya najla..tapi tu utk dia juga..dh kena beljr tgl botol..mama najla kena kuat semgt..itu cbrn bila ank dh pndai merayu..

umisyifa06 a.k.a syikin said...

syifa pun blum ku training utk tak minum susu melalui btol, xtau la bila masa yg sesuai,tp target 4 tahun xminum dah la pkai btol (hopefully la)... rasanya nk free diapers at night kena setel bab yg ni dlu (pd pndpt ku la)...
at least najla dah minum guna straw kat taska

Norazlina Abdullah said...

alhamdulillah..smlm najla dah x nagis dah...tapi jrg22222 sgt mintak susu..x syok kot...sbgai ganti mamanya beli botol straw kaler pink (faverite kaler dia)ada gambar tom n jerry...seronok sgt dia dapt botol straw 2..alhamdulillah, senang lak kali nie....lepas nie dah boleh train x pakai cd lak time malam...smlm pun dah cakap..kakak, cd nie dah mcm x muat la..kakak dah kena pi toilet tgh mlam...pas 2 dia ckp aper...malas la mama...ngantuk...huhuhuhuhu....