Monday, January 18, 2010

after 3 days

i'm back..setelah....
berhempas pulas menjaga hadeef yang cirit birit selama 2 hari...
penat....tok sah nak cakap....
start kena khamis malam...
mulanya x syak sgt...sbb dia just merengek je malam 2...
merengek2 n lepas bagi ubat kembung..coz perut dia cam tong2...
lega n hadeef dapat tido.....
esoknya jumaattt...
startnyer pagi....mmg poo2 meleleh (he..he...sorry kalo x sanggup baca)..
selang 2-3 jam sekali...
suh mr hubby beli DD coz kot2 pakai cd dia bocor kan...
sama gaks....
melelehh gaks...
mati kutu mama....
bawak hadeef ke klinik...
dr cakap kena ROTA VIRUS...
under 1 year..x leh bagi ubat cirit birit...just ubat sakit perut jer...
then dr bagi probiotic HEXBIO n SMECTA...
larutkan serbuk 2 lam air...AIR?????
terpaksa la bagik EBM...
tapi hadeef 2 cerdik..bila mama ada x brp nak EBM...nak nenen gaks....
minum la sikit...sbb dia macam dapat rasa HEXBIO n PREBIOTIC...
still continue AGEL UMI gaks....
mana tau kot2 berenti....
adus.....sabtu laks..tak de tanda nak berenti.....bila tghari lak..
hadeef disertai ngan muntah......
makan mmg tak nak...
tapi nampak x la lembik..still ok lagi..cuma merengek..
mulut dia cam merah...n putih atas lidah ( org tua panggik SERAWAN)..
sbb 2 kot..dia x nak makan...
tapi nenen tahap kuasa cipan...
ponat mama hadeef.....b* sampai l****k...asik duk layan hadeef nenen..
x pe la sayang..dari hadeef x sihat n lapau...
hadeef asik merengek....
dukung merengek...riba merengek...bawak jalan merengek..huhuhu..
papa lak work hari sabtu....
penat sgt mama handle hadeef ngan kakak..
kakak wat lawak kat hadeef pun bolayan jerk....
last2...
mama amek thawed ebmm...
tetiba hadeef suka...duk main jilat2 ebm 2...
sampai cair ebm 2...
x pe, janji hadeef suka n diam jap...
tapi Joy ANgle liner..mmg bagus....
hadeef duk golek..jatuh..ramas...
mmg x leleh n tumpah ebm 2....
zip lock dia powerrr....



boleh la mama rehat tok solat n buat keje umah sikit..
sib baik kakak najla paham adik x sihat..
dia pun kurang mengatur mama....
hari sabtu malam...nampak still x de perubahan..
so semalam, AHAD..mama call office..amek EL..sib baik mama x de class ari ahad..
kalo x..uwaaaaaaaaaa..mama kena ganti kelas...
tapi hadeef nampak cam ada perubahan...
hadeef poo2 kul 6 am...pas 2 kul 2pm baru poo2 balik...
nampak cam dah sihat..
n mama just continue AGEL UMI...
bila da sihat..nie ha xtvt baru...
turun tangga....
panjat tangga dah 1 bulan lebih pandai...
nie skill baru setelah meng`kurus`kan diri selama 2 hari..

ha....hadeef berjaya kat bawah..huhu


then kul 7.00 pm...baru poo2 lagi....
tapi hadeef meragam lagik...bila dia duduk menangis..macam sakit2...dukung lagi la....
ghupanyaaaaaaa.............montot hadeef melecet....
patut la hadeef marah mama ngan papa...
hadeef nangis sesungguh hati....
papa kata, carik something yang leh redakan dan sejukkan montot dia.....
last2 amek EZZERA cream..letak liner...n pakaikan CD longgar2...
bagik nenen..n terusssssssssss ZZZZZZZZZZZZ...
sejuk agaknya....
cian hadeef....
kul l 10 pm...tgh mama iron baju...hadeef bangun..
memanggil2 nak main....
terus duk diam n duk gelak2 ngan kakak...
LEGAAAAA.....
hadeef dah baikkk.....
mama siap kunci jam bangun tukar CD hadeef...
cukup 3 jam tukar...
pagi tadi bangun....
nampak dah kurang rashes 2....
hadeef sayang..duk baik2 kat nursery hari nie..mama risau kalo tgk anak2 mama x sihat...

9 comments:

Nik Ha said...

ciyan hadif.smg cpt sembuh.adnin penah gak cirit2.cd 2dozen lebih kena basuh tiap2 hr..fuh!tp boleh bertahan tak beli dispo lg.montot mmg merah la, asal nangis taulah dia membuang lg.tataulah silap mkn ke kenapa.dkt seminggu gak br ok.

MAMA DHS said...

ayo..brani ko bg hadeef main plastik ebm tu..kalo aku selain mmg takde stok susu yg bnyk camtu pun..tak rajin nak lap balik kalo tumpah@koyak,tp tak koyak lak ek..
salah makan kat mana tu? ntah2 sbb suka mgigit benda tak..tu yg tergigit benda yg contaminate..

ina said...

nik ha..2 la cian sgt..mati kutu ina..

2 la fara..mmg ziplock dia mmg power....x tertumpah pon...hadeef lonyengkan pun x de aper...sempat la 1/2 cair....aku pun rasa dia ada tergigit menda2 yang contaminate..kalo botol n alatan pump mmg aku sterilize...bubur pun masak sdr..huhu..nak terkena kan...

Rizziela said...

siannyer Hadeef....mamanya kena banyak bersabar lah jawapnya kan

Sara said...

Ala siannya hadeef,
risaukan ina bila anak kita sakit ni..tp dia strong boy ek, alhdlh cpt baik.
Grow up strong k hadeef,ada masa kita jmp, aunty last jmp ummi awak pun ms bujang trang tang tang lg, hihi..

Azrina said...

Siannya hadif, mama dia pon kesian gak hehe

ina said...

sara..masa dolu2 aku kurus bangat...50 kg jer....ko tau masa aku preggy hadeef naik almost 17kg..dari 68-85 kg....sib baik berat aku skrg 58kg....bila aku nak dapat 54 -55kg nie...hehehe...

rizziela..mmg kena sabo..ponattt sgt..

Sara said...

Alahai ok la tu 58 ideal pe anak 2!,
aku ni since no 3 mcm susah lak nk turun, rase mcm turun byk dlm pantang,bile pindah penang mcm naik lg lak,hihi..xtaula..

mesin timbang lak rosak,bfeedg mkn mcm x hingat kan so .....lantaklah, yg penting heppy,hehe...

aku tkut aku pun kemaruk dgn photoscape ni,cuma prob nye camera aku gambo x brp cun, cam murah kan, nak wat gambo cun kenala cam mahal...huhuhu..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

hebatnye turun tangga...cute cute