Friday, February 20, 2009

hap date..

dah lama x hap date blog haku nie..kesibukan dan kepenatan melanda sampai x sempat nak buat operasi hap date..sibuk ngan proses submit soalan final exam, L/O micro n macro degree proggramme..n macam2 la...jumaat2 nie ada la masa jap...baru lepas pekena nasik lomak my MIL..ngantuk la mata lak...

bangun je pagi nie after the subuh solat..hubby ajak teman dia p jogging..jongging? jangan terkejut..bukan aku yang jogging..mau terburai baby lam perut nie kalo haku jogging..sambil hubby jogging kat taman awam batu buruk..aku temankan najla main kat playground..cian dia...asyik nak main tapi x sempat nak bawakk...

pas 2..p pekena roti canai kat area 2 gak..kalo x kerana ma buat nasi lemak..confirm kitaorg membantai nasi..balik umah sempat lagi p beli lauk2 pauk basah untuk di masak tghari ni ( 2 kalo larat masak ) coz abang cakap nak makan telur bungkus..dah lama dia x makan air tangan aku nih..hehhehe..rindu gak abg ngan masakan ina erk...

tadi sempat gak aku nyental bilik air yang berkarat 2...najla membantu...bantu simbah air sabun..then basuh tangga n lantai luar umah yang agak berkarat jugak...x larat ooo..nasib baik bhgn nie my hubby tolong lak...lega tgk dah bersih sikit...

petang nie abg ajak p jenguk jam tangan kat mydin mall or giant..cian dia..dah 3 minggu x pakai jam gara2 pencuri amek jam casio n titus nya..semua pemberian ku 2 tu..casio..hadiah kawen 3 thn lepas..then titus..hadiah annivessary last year..huhuhu..cian abg..x de rezeki...
huh....mek najla 2 dah bisng2 memanggil..nak suh layan dia..dia kata hari nie x g school..mama papa x work..lalalallalla..nyanyi aje...k la...habis dl hap date ku nie...

Sunday, February 15, 2009

kelulut..

aktiviti jumaat diteruskan lagi..tapi disebabkan papa on duty this friday..maka aktiviti ditangguhkan ke petang hari..aktiviti ke mana...pantai peranginan kelulut..bukannya apa...bukan nak p main pantai pun..nak p pekena udang celup tepung kegemaran aku n najla..:)..mr hubby mmg ikut je kalo cakap nak g mana..mungkin dia rasa dia terlalu sibuk n kurang luangkan waktu bersama kami..ceewah..sedih lak...dalam kul 4 kami gerak kesana..tapi kecewa sgt sbb kedai favourite kami x bukak..terpaksa jengah2 ke kedai2 lain..n kedai pilihan ke 2 nie akan di testimonikan jap lagi....

najla n papa tgh menunggu order nie...muka keboringan tapi nasib baik service ok..

nie dia hidangan yang kami order...best tak..kalo rasa teringin 2 mai cepat2 jalan2 ke terengganu..tempat nie on e way sblm sampai kuala terengganu kalo dari kuantan..dalam 30 km sblm bandar kt...yummie...bestnya...


najla kusyuk with her ABC..

the result of the 2nd best stall nie :-

* agak berpuas hati dengan service yang agak cepat..walaupn x leh challenge kedai favourite kami 2...
* harga : agak berpatutan..total RM 18
- sotong : RM 10
- ikan : RM 3
- keropok : RM 2
- ABC : RM 2
- air kelapa : RM 1

kami kekenyangn tahap kuasa maksimum..papa kata time balik 2, mata pun ala2 nak tertutup sbb banyak sgt makan..hehehhehe...
cayypk2..mah jalan2 terengganu..CUTI2 MALAYSIA..


majlis anugerah pelajar

tepat jam 2.30 ptg, 12 Februari 2009 berlangsung majlis anugerah pelajar a.k.a majlis anugerah dekan..biala bila dah dalam academician area camnie la aktivitinya...tapi acara sedikit hambar..adakah mahasiswa2 nie x teruja ngan dekan baru FPPP nie...Dr Shukri punya talk agak bagus..tapi budak2 nie..macam langau..ntah la..x memanfaatkan aper yang ada..aku pulak dilanda mood malas nak snap gamba...ada la 2,3 keping yang aku amek...2 pun x berapa clear sgt..mungkin sebab lapau kot...

nie dia best student last sem...sempoi jer..bagi ucapan malu2 jerk..tahniah..n moga jadi pemangkin kepada yang lain...

n acara ditunggu2 adalah acara makan..majlis tamat dalam jam 4.00 ptg..n kami dihidangkan ngan laksa kelantan, nasi goreng ayam n bubur pulut hitam..yummie...best gitu..

Wednesday, February 11, 2009

KFC

semalam najla tgk iklan kfc...tetiba terkeluar dari mulutnya....

najla : mama....dah lama kita x makan kfc kan..sedapkan..
papa : kita x leh makan kfc (mc d, pizza n lain2 dia x suka ) la sayang..kalo kita makan..kita sokong orang2 jahat 2 bunuh, tembak baby sampai mati...kita bagi duit kat dia...kita x leh makan erk...
najla :erk..( angguk2 kan kepala..).habis 2..kita x leh makan la erk..( ntah la dia paham ke tak )

cian najla...as long as kami masih x kebulur tok makan kfc a.k.a yang sewaktu dengannya..insyaAllah, takkan kami jejak ke pintu KFC 2...hopefully najla faham kenapa kami memboikot ISRAEL product...hidup ISLAM sepanjang zaman...Aminnnn...

Monday, February 9, 2009

my work station..

tak pernah aku tempekkan keadaan office aku yang bersepah nie..student ramai (alasan semata-mata)..this sem ajer dah around 180 org..so pepaham la camne keadaan work station aku nie time student hantar tutorial, assignment n kuiz..x masuk lagi time mid term exam n final..huh..lagi bercelaru...apa2 pun aku bersyukur sangat sbb aku diberi bilik..bukan cubicle like the certain private employee..( sbnrnya...senang nak buat operasi mengepam bila dah naik keje after pantang..)..

sem nie kena ngajar microeconomics subject for diploma student..5 different courses in the mass lecture class...buku rujukan sem nie..by deviga n karunagaran...my lovely text books..hehehe..perasan tak wajahku yang cun time bujang2 dl..hehehhe

nie dia fail2 kursus yang perlu dikemas kini untuk untuk AUDIT DALAMAN nanti...huh..mintak2 lambat lagi..file berterabur...


ha..last sekali...keje2 student yang perlu disemak...banyaknya..bila nak siap nie..pas nie kena sambung la....

perihal anak betong....

semalam sebelum tido..tgh aku n hubby baring2 nak tidokan najla dia sebut pasal hantu...nie dialognya..

najla : mama..mama..ape erk citer antu 2?
mama : niyang rapik kan..
najla : bukan la...yang satu lagi...aper erk..( sambung garu2 kepala..n bernasyid selawat syifa')
mama : ooooo..citer 2..itu cite anak....anak aper kakak?
najla : ermmm...anak..anak...anak aper erk mama..
mama : anak be..anak be..aper?
najla..aaa...anak betong..hahahha..anak betong..
mama : yang jahat 2 nama aper...
najla : erm...MALIKA....( ngan suara garaunya..siap tuka intonasi..n buat memek muka hantu)
mama : malika pakai baji kaler aper?
najla : tudung dia hitam..baju pun hitam..eii..takut la.....
mama : k..malam nie malika x de (Ahad)..malam esok baru ada...esok kita tgk anak betong erk...
najla : eii..takut2..eiii..MALIKA....eiii..MALIKA..
mama : jom kakak tido..dah lewat..mama penat..esok kita tgk anak betong..:)

last2..najla asyik mengusik kami jer..siap buat mimik muka n macam2 nak takutkan kami..last2 zzzzzzzzzz...zzzzzz...x sedar tertido kul baper..sedar2 dah subuh..itu lah ANAK BETONG kesukaan najla..she's really not like me..sebab i'm really scared about GHOST AND MYSTERIOUS STORY...she's like her PAPA...anak BAPAK....suka sangat citer misteri..:)

Sunday, February 8, 2009

jalan-jalan (part 2)

petang hari lak ada lagi aktivitinya..x abis lagi...+- jam 5.00 ptg lps asar..kitaorg sekelurga...if sekeluarga 2 maksudnya ma, abah, kak dah n abg mahadi, faizah n kitaorg ler p umah cikgu azian lak..kira macam lawatan balas la..tadi cikgu azian..nie kami lak..bukan aper..kak dah teruja time cite pasal lembu, kambing, ayam ternakan suami cikgu azian nie, azam...abg azam nie huh...mmg petani berjaya la...bila kami sampai jer umah diaorg..eiii.tgk2 ada anak kambing...bersih sgt n tak berbau....teruja sesagt...

najla mula2 2 takut sgt nak pegang anak kambing..siap teriak2 n lompat2..takut..takut katanya..


then lama2..ha..tgk nie..seme tergelak tgk gelagat najla with her kambing...hehehe


pas 2 je tgk kambing 2..kami nie macam pelancong lak..ala2 cam duk kat homestay nie..hehehhe..telah dihidangkan ngan meehun goreng ( dimasak oleh cikgu azian...thanks yan) + teh o panas..yummies..tgh lapar kan..apalagi..tanpa segan silunya..habis meehun semangkuk besar kami perabihkan...

dah kenyang..ekspidisi kami diteruskan lagi ke tempat ternakan lembu lak..kalo kambing tadi ada +- 15 ekor...lembu pun lebih krg cam 2...cikgu azian teman kami ke sana sbb suaminya dah ada kat sana..(bg makan lembu)...kat sana punya terkejut..sbb ada anjing sbg guard..azam kata..anjing tok guard sbb banyak binatang liar area bukit 2..kat sini lembu2 ditempatkan dalam kandang n ada ladang tebu....( nie la faktor utama nak datang)..nak makan tebu..teringat time kecik2 dl....

hubby siap bergambar depan ladang tebu..ala2 pekebun jaya la nie..


najla takut sgt ngan lembu 2, sampai kena che da dukung....



lepas melawat ternakan lembu n amek tebu...destinasi seterusnya p kat ternakan ayam la..mngikut kata suami cikgu azian, azam ada +- 4300 ekor ayam yang berusia 36 hari..cukup 4 hari dah boleh jual..coz dia pun ada tempoh berpantang 40 hari..hahhaha..ayam yang kita makan nie a.k.a ayam bandar nie mmg pemalas...tak bergerak langsung bila di letak depan kita..hishh..patut la lemak banyak...pasif ghupanya....hang tgk nie...halau camne ne pun mmg x gerak...

rombongan cik kiah kami tamat jam 7.00 pm..huh sampai umah dah maghrib n perut pun dah lapau balik dah...seronok betul hari nie..susah nak dapat pengalaman yang camnie...thanks cikgu azian n suami sekeluarga atas layanan yang diberi....

jalan-jalan ( part 1)

jumaat..hari yang di tunggu..settle keje umah ( basuh kain, kemas umah )..dalam kul 9.00am p breakfast kat warong zaki ( sedapnya nasi minyak 2 )...masih terbayang2 nih..then, pas 2 dah janji ngan najla nak bawak dia main kat playground...duk pk playground mana nak g..matahari pun dah mencacak naik nie..cian lak najla panas..last sekali, decide p playground kat dalam giant..x panas..berbunbung..sambil2 boleh window2 shopping sambil tgk najla main...seronok kemain dia...dah lama x bawak..nanti mama dalam pantang...najla pun berpantang gak...berpantang playground..hehehhe...

disebabkan mama x larat..papa la yang melayan najla....

macam2 mainan dicubanya....najla selalu cakap kat baby..cepat la kuar...adik main mainan ngan kakak..:)
jam 10.30 am..najla dah kepenatan...kalo ikut najla..maunya 12.00 pun nak main lagi..cepat2 kami balik coz cikgu azian nak datang umah...nak tanya preparation untuk bersalin n menyusu..aku nie macam pakar laktasi x bertauliah lak...kononnya la..padahal..belum pernah merasai 'breasfeeding journey' camner...

Wednesday, February 4, 2009

potty train....

alhamdulillah..hampir sebulan jugak berhempas pulas mem'potty train'kan najla...akhirkan..berjaya gak walaupun x 100% ( najla still pakai CD time malam..tido ) before she reach 3 years on april nie...sekarang nie najla dah x berdiapers lagi even di taska n p jalan2..sampai ke hari nie...saat post nie dipublish...najla dah cakap dia nak pee n poo...n paling lama dia x di diaperskan adalah masa p jalan ke pasir mas last week ( around 4 jam perjalanan ) dari umah aku di marang, trganu nie..risau x yah cakap la..takut ter pee atas car seat...tapi alhamdulillah...sampai je kat umah sedara..terus dia cakap nak pee...

tapi mmg betul proses "potty train" nie adalah proses yang begitu mencabar..paling teruk cabaran 'KESABARAN" apabila dia ter pee or poo atas lantai..lagi teruk kalo atas carpet..nak marah takut fobia lak dia nak buat operasi 2 nanti..tapi alhamdulillah, najla anak yang senang diajar dan mudah faham apa yang mama cakap....

training process bermula bila apabila my CD dah sampai dari china last month..aku order brand collababy...12 pieces with 24 inserts..untuk permulaan...sebenarnya 2 in 1..beli tok baby kecik...testing tok najla terus..nie gara2 x sabar tgk keberkesanannya..sebab najla pun only 13kg..ngam2 CD 2...nie gamba CD nyer..gambar nie cikup kat ebay.com..lupa nak snap..


so far...bawak 2 ke taska time siang coz ayuni ' BS' najla cakap standby kot2 najla ter pee time tido...then setelah seminggu bawak CD..ayuni kata tak yah coz najla dah x pee time tido...hahahhaa...lega aku dgr..walaupun sekali sekala ada gak najla terbabas kat school..."buat malu mama jerk"...

masa nak poo la yang paling kelakar sbb najla x nak poo2 dala mangkuk tandas n training bowl...n dia melepas kat atas lantai bilik air jerk...ish..cam ne nie..penat la mama..asyik nak menyental je lantai 2 lepas najla lepas hajat..then terpk..letak newspaper lama je la buat lapik...then najla bukan main seronok...nak berak atas s/k katanya...seminggu lepas 2..najla dah berani poo kat dalam bowl...dia kata najla poo kat dalam longkang..:)..hahhahah..lubang toilet 2 di katanya LONGKANG..n setiap malam itulah aktiviti wajib najla...kat school x penah lak...segan kot...

yang pasti tugas aku yang sedang memboyot nie makin bertambah..bukan aper..kena basuh CD...tapi bagi aku senang sesangat walaupun setakat nie aku handwash jerk...sebb najla just guna 1 CD pernight..nak basuh gn WM lambat ler..kena tunggu 4-5 hari lak...tapi CD nie mmg senang basuh..x macam lampin kain lama 2..pee2 senang tanggal...n pernah sekali najla poo2 dalam CD..x la susah nak basuh..tapi ini bagi aku..org lain x tau la...nie CD yang siap di jemur n menunggu masa tok kering..

alhamdullillah sejak mengenali dunia CD nie..dah sebulan gak aku x beli disposable diapers tok najla....untuk adik najla najla akan akan cuba pakaikan time malam dl..then if berjaya akan di bawa ke taska..setakat nie taska najla banyak bagi kerjasama dalam proses "less milk bottle" ( skrg najla guna gelas ber straw kat taska" n potty train...thanks ayuni...yang pasti CD nie boleh buat aku giler...giler abis duit la..hehehhehe..nie nasib baik beli kat ebay..x sapai RM 30 pun sekeping..kalo beli kat online shopping kat sini..maunya RM 40..just tok jenama coolababy jerk...kalo fresh boot, KS, BG..huh maiii..kopak ler..1 jer dah cecah RM 70-80...huhuhu..hopefully aku akan setia ngan CD nie..go GREEN...less money...less...lesss....

Tuesday, February 3, 2009

majlis ngan dekan n mantan dekan...

entry kali nie majlis baru jap tadi..jam 2.30 pm..meraikan kedatangan dekan baru FPPP, Dr Ahmad Syukri n majlis perpisahan tok dean lama..Dr Nik Wan..erm...pasal dekan baru no komen..sbb x kenal secara mendalam sgt..since masuk FPPP ( dl sek pengurusan)..x pernah berurusan scr formal..just seb rakan sekerja...ynag jumpa then senyum jerk....

majlis start ngan ucapan pengerusi..deputy dean, pn nora bg ucapan aluan..then diikuti mantan dekan n dekan...nie sempat la snapp bbrp keping gambo...

siap bagi hadiah 2...kenangan buat yang lama....


nei ha..memeber2 kamcing yang x penah miss pasal makanan...muka bahagian makan n perabihkan stok makanan..( jangan marah erk..)

nie harda n zaharah...
macam kenal jerk muka seposen nie..saper lagi kalo x juara makan FPPP..syamsul..



nie lak kakak kesayangan ku..kak aida bersama aku yang makin menembam nie.....n kak ina..luv u so much...


n last not least...kak ina...mesti dia marah aku masukkan gamba nie coz dia kata x lawo gambo nie...





n then lepas ucapan..kami di jamukan ngan nasi minyak..( setiap kali jamuan..nie la menunya...sampai berminyak dah badan nie..)..lauk..ayam merah, gulai daging, acar n sambal belacan...kuih lak..ada kuih belimbing, akok n karipap ikan...yummy..sampai aktiviti makan terus x amek gamba dah..sbb asyik makan jerk...

Sunday, February 1, 2009

my MYVI...

arghhh..lega baru abis kelas...ha nie...x aci la kalo aku tempekkan kete mr hubby je..nie pulak nak tempekkan kete aku lak..my new MYVI 1.3 Ez...akhirnya dapat gak aku kete auto yang dah lama diidamkan..price RM49K la..dapat diskaun staff pero2 RM2.3K...ok la bayar DP RM 3K je tambah...bulan2 RM 560..masih lagi murah nak banding ngan kete hubby ku RM 860/month..kete nie baru lagi..baru 2 bulan..TAU 779..

najla kemain suka kalo nak naik myvi...sikit2 nak naik ngan mama..ngan papa x nak..tgk la..kalo srh bergambar ngan myvi..tertempek ajer muka dia...



sblm nie aku pakai kenari 1.0 manual..sayang sgt kete 2..jimat minyak..tapi x tahan lenguh beb..nak sampi office berbelas traffic light aku kena tempuh..aku nie mmg setia ngan produk PERODUA..x macam my hubby..keje je perodua tapi pakai kete TOYOTA..chehh...kenari dah bertukar tangan skrg..abang sambung bayar..lagipun murah jerk..RM 400/month...huh dah tip top pun kete aku kat kg skrg..dah tukar rim..siap macam disko dalam kete...kalo balik kg..tertanya2 lak..ye ke nie kete aku dl...aku lak stakat dah x de keinginan nak tukar kete dah..sbb dah dpt kete auto..hehehehe..suka BANGAT sekarang...dapat kete idaman...:)