Wednesday, February 4, 2009

potty train....

alhamdulillah..hampir sebulan jugak berhempas pulas mem'potty train'kan najla...akhirkan..berjaya gak walaupun x 100% ( najla still pakai CD time malam..tido ) before she reach 3 years on april nie...sekarang nie najla dah x berdiapers lagi even di taska n p jalan2..sampai ke hari nie...saat post nie dipublish...najla dah cakap dia nak pee n poo...n paling lama dia x di diaperskan adalah masa p jalan ke pasir mas last week ( around 4 jam perjalanan ) dari umah aku di marang, trganu nie..risau x yah cakap la..takut ter pee atas car seat...tapi alhamdulillah...sampai je kat umah sedara..terus dia cakap nak pee...

tapi mmg betul proses "potty train" nie adalah proses yang begitu mencabar..paling teruk cabaran 'KESABARAN" apabila dia ter pee or poo atas lantai..lagi teruk kalo atas carpet..nak marah takut fobia lak dia nak buat operasi 2 nanti..tapi alhamdulillah, najla anak yang senang diajar dan mudah faham apa yang mama cakap....

training process bermula bila apabila my CD dah sampai dari china last month..aku order brand collababy...12 pieces with 24 inserts..untuk permulaan...sebenarnya 2 in 1..beli tok baby kecik...testing tok najla terus..nie gara2 x sabar tgk keberkesanannya..sebab najla pun only 13kg..ngam2 CD 2...nie gamba CD nyer..gambar nie cikup kat ebay.com..lupa nak snap..


so far...bawak 2 ke taska time siang coz ayuni ' BS' najla cakap standby kot2 najla ter pee time tido...then setelah seminggu bawak CD..ayuni kata tak yah coz najla dah x pee time tido...hahahhaa...lega aku dgr..walaupun sekali sekala ada gak najla terbabas kat school..."buat malu mama jerk"...

masa nak poo la yang paling kelakar sbb najla x nak poo2 dala mangkuk tandas n training bowl...n dia melepas kat atas lantai bilik air jerk...ish..cam ne nie..penat la mama..asyik nak menyental je lantai 2 lepas najla lepas hajat..then terpk..letak newspaper lama je la buat lapik...then najla bukan main seronok...nak berak atas s/k katanya...seminggu lepas 2..najla dah berani poo kat dalam bowl...dia kata najla poo kat dalam longkang..:)..hahhahah..lubang toilet 2 di katanya LONGKANG..n setiap malam itulah aktiviti wajib najla...kat school x penah lak...segan kot...

yang pasti tugas aku yang sedang memboyot nie makin bertambah..bukan aper..kena basuh CD...tapi bagi aku senang sesangat walaupun setakat nie aku handwash jerk...sebb najla just guna 1 CD pernight..nak basuh gn WM lambat ler..kena tunggu 4-5 hari lak...tapi CD nie mmg senang basuh..x macam lampin kain lama 2..pee2 senang tanggal...n pernah sekali najla poo2 dalam CD..x la susah nak basuh..tapi ini bagi aku..org lain x tau la...nie CD yang siap di jemur n menunggu masa tok kering..

alhamdullillah sejak mengenali dunia CD nie..dah sebulan gak aku x beli disposable diapers tok najla....untuk adik najla najla akan akan cuba pakaikan time malam dl..then if berjaya akan di bawa ke taska..setakat nie taska najla banyak bagi kerjasama dalam proses "less milk bottle" ( skrg najla guna gelas ber straw kat taska" n potty train...thanks ayuni...yang pasti CD nie boleh buat aku giler...giler abis duit la..hehehhehe..nie nasib baik beli kat ebay..x sapai RM 30 pun sekeping..kalo beli kat online shopping kat sini..maunya RM 40..just tok jenama coolababy jerk...kalo fresh boot, KS, BG..huh maiii..kopak ler..1 jer dah cecah RM 70-80...huhuhu..hopefully aku akan setia ngan CD nie..go GREEN...less money...less...lesss....

3 comments:

ajasu said...

Ina, Aja pon dh potty trained Azalea (going to be 3 also in may), sama baya najla... But I must say...mencabar ooo mem'potty trained' kan anak sulung esp dgn perut2 kita tuh. But i must say..'well done' ina.. heheh... aha..jgn marah2 kalau bab 'ter'lepas tuh. Kang fobia lak...

Norazlina Abdullah said...

so far alhamdulillah aja...najla sblm tido pun pakai cd skrg..tapi make surekan dia pee2 dl...then siap dia ckp..."mama, kakak x nak kencing dalam papmpers 2..jangan kencing tau..."..mmg mencabar sesangat..hangin nie asyik datang jer...tapi..alhamdulillah..berjaya laluinya...

puan punyer said...

potty trainnnnnnnn huhu mmg sgt mencabar. atas sofa, lantai, katil, tot sumer dh kene waaaaaaaaaa. memang time consuming n kesabaran yg tinggi. itu yg sangat mencabar coz mummy nyer cepat jd singa hehehe