Tuesday, July 7, 2009

atopic eczema

last week mmg sibuk sgt ngan 2 anak kecil ku ituh....hadeef diserang ruam di muka yang mana kusangkakan ruam susu..nie pic masa mula2 kena..cam ruam susu kan...


bila p ke paed...paed cakap itu eczema..di beri 2 jenis ubat sapu...satu untuk bagi moist n satu lagi sapu nipis2 jer...malam pertama pakai, kulit hadeef jadik makin merah n panas...x tau naper n hadeef meragam x leh tido..ciannyer dia..aku mati kutu..x tau nak buat aper...mr hubby cakap...esok bawak ke pakar kulit..cian tgk muka dia makin teruk...n makin merebak ke belakang telinga n leher dia..sbnrnya mr hubby serik sbb dia pun cam 2 gak dulu...lagi la kat celah pelipat2...

then esoknya sbb dah teruk sgt...tgk la nie..x sampai hati nengok


paed Dr Sulaiman cakap nie atopic eczema...disebabkan oleh family yang ada previous record asma, resdung n allergic..confirm sbb mr hubby dl pun cam 2 n aku sdr kulit mmg sensitif x leh kena nyamuk..kalo x mmg haru biru...so lepas paed terangkan dr a to z ttg penyakit nie..so bermula treatment hadeef ngan steroid..kalo ikut hati aku x sanggup...sbb ye lakan masuk lam badan..sbb ada ubat makan n sapu..tapi terpaksa...paed cakap akan ON OFF sampai umo hadeef 5 tahun..n mungkin gak lagi lama..huhuhu..n sepanjang bf hadeef juga..aku kena avoid makanan yang boleh sbbkan allergic sbb takut hadeef sensitif gak kulit dia...huhuhu..cian mama hadeef, dah leh makan nasi dagang n lemok lauk ikan tongkol...uwaaaa.....after treatment selama 2 hari...nie la hadeef...mmg cepat baik..biasa lakan sbb steroid 2 kan...

treatment : day 1


treatment : day 2


treatment : day 3 - dah baik dah


tapi walaupun hadeef dah baik...mama sentiasa berjaga2..sbb paed kata on off kan...skrg nie mama asyik buat research pasal atopic eczema....aper sajer mama sanggup buat untuk anak2 mama..janji anak mama baik.....