Wednesday, July 22, 2009

5 bulan perjalananku..

ishhh..kali nie entry berbaur terharu lak..sbb tup2 my breastfeeding journey dah cecah 5 bulan hari nie..yes, hadeef dah berusia 5 bulan n dah 5 bulan aku menyusukan hadeef..skrg ku bleh buktikan pada family n member2 office yang tiada yang mustahil untuk menyusukan hadeef sekalipun kita bekerja....

masih teringat lagi masa mula2 masuk keje lepas ML...banyak betul suara2...ada yang berbangga n ada jugak yang mempertikaikan walaupun begitu ramai yang bakal menjadi ibu..banyak ke susu..banyaknya susu...tapi masa 2 aku cuma senyum jer...malas nak menjawab sbb aku pun x confident..aku mempertaruhkan freestyle ku ituh...mahal 2 ku beli..semata2 untuk menjayakan proses bf hadeef kali nie...alhamdulillah setakat hari nie stok aku x pernah kurang...sekarang ku baru gunakan stok bulan 4...hari ni ku amek 3 ketul thawed ebm...2* 4 oz ku simpan yang ku pump smlm...n ku bekalkan hadeef 6*4 oz untuk tempoh 7.30-6.15 pm....seronok dan bangga kerana ku tak percaya dapat melaksanakannya walaupun ku rasa mustahil dahulu....walaupun perjalananan ini masih jauh....ku harap Allah mudahkan perjalananan..sbgmn kata member2..."breastfeed ni bukan susah dah bukan mudah juga perjalanannya"..ku ambil kata-kata itu sbgai pembakar semangat....n aku masih bersyukur..sepangjang tempoh di office ku masih lagi mengepam dan dapat mengumpul stok ebm sbyk 20-24 oz sehari.....rezeki untuk hadeef agaknya..

insyaAllah...1 Ramadhan nanti hadeef 6 bulan..dah boleh diperkenalkan solid food...ku ingin cuba buat homemade food untuk hadeef..dah x nak bagi nestum....

YA ALLAH, kuatkanlah hati hambamu ini untuk meneruskan perjalalanan menyusukan anakku ini..aminnnn....

2 comments:

syikin said...

tahniah2... insyaAllah... ku pun xmau bg langsung nestum... rasa mcm baru bersalin je kan hehehe
p/s: tag mu itew nanti ku buat, 1st tag spanjang ber blogng, nmpak sgt aku x glamer kah kah kah

puan punyer said...

BF tu cam mudah tapi banyak cabaran yg kekadnag x terpikir. semoga saya juga sekuat ina