Thursday, July 30, 2009

PRE ORDER SERUNDING

jom kawan2 order serunding sodap di kedaiku ini.......amat sesuai untuk makan time berbuka n off course time sahur, buat kuih muih ataupun sebagai pemberian untuk keluarga..jom...
untuk maklumat lanjut sila ke My LuVeLy ShoPPe

Monday, July 27, 2009

cupcakes untuk papa

hari nie birthday mr hubby ke 30....pagi tadi ku wishkan untuk mr hubby..."hope ur wish to get wish becomes true..."..dia gelak jer.....n ku cakap sorry x beli aper2...x sempat..only e wishes from mama n anak2....

tapi sebenarnya ku dah tempah cupcakes from ellescuppies.blogspot ( sory atikah kalo salah eja..)..nasib baik atikah sanggup amek order urgent dari ku inih..comey budaknya...n tada ini lah birthday cupcakes untuk papa dari mama, najla n hadeef.....tadaa..lambatnya balik...x sabar nie...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.

HAPPY BIRTHDAY PAPA.....MAY YOUR WISHES COMES TRUE..HAPPILY FOREVER WITH OUR FAMILY....WITH MAMA..WITH NAJLA ...n WITH HADEEF....








Thursday, July 23, 2009

penat

ya allah....nie renteten aku hari nie dari pagi tadi...

semalam hadeef berjaga, merengek n nangis ajer start jam 1.30 am sampai 3.30 am....pas 2 lena lepas ku sedut ingus dia..dia batuk n selsema..ntah la, cuaca terlalu sejuk smlm..aku pun x tahan apatahlagi hadeef..bila hadeef tido..opss..kain x basuh lagi...cd x bilas lagi..zassss..settlekan dl..kul 4 am kul tido..

jam 6 am..terjaga lambat...hadeef tido lagi...alamak..bottle x basuh n sterilize lagi..baju anak2 x kemas lagi..zasss..settle cepat2...susun susu n lain masukkan kain seround lagi dalam washing machine..then 6.30 am hadeef bgn..hubby amek alih jaga hadeef...tup, breast bengkak..hadeef x nak nyusu lak..zass..amek harmony..pump jap...dalam 5 oz..alamak stok beku x kuarkan lagi..dah x sempat..bagi seme fresh kat hadeef..mandi....

jam dah 7 am..kakak x mandi...hubby x leh jemur kain..hadeef nak berdukung jer...kakak mandi kat taska jer..jemur kain..banyak lak kain hari nie...zasss..dah 7.30 am....hantar anak2 p taska..breakfast ngan hubby kat warung zaki..x sempat order menu dah sampai..yeha,,nasi minyak ayam goreng+kuah gulai+kuah minang+acar nenas+teh tarik..menu biasa..abang 2 dah antar menu walaupun x order lagi...

hantar hubby kat office...jam 8.20 am...hubby masuk jam 8.30am...terus lagi p udm...macam pejabat nenek aku..dekat kul 9am baru sampai...terus p bilik..mata berpinau x cukup tido...alamak, mana kunci bilikku...aduss..kat dalam beg laptop..laptop lak x bawak..uwaa...office x de kunci spare..aku x smpt duplicate n yang kat office ilang...camner...nasib baik PAR ofisku ada..dia jadik mcgiver (btl ke eje nie..)..guna penukul..ketuk kat atas tombol sekuat hati..2-3 kali berjaya..thanks PIE..alhamdulillah dapat masuk bilik..teruskan keje...belek nota...n lain2..

opsss..dah kul 10.00am..my 1st pumping session...bukak beg FS..mana lak back cap aku..ada sebelah er..rasa x bukak kat umah...ishkkkhh..naper nie...penat bukak pintu x ilang lagi..alih2 geramnya..kena buat single pumping hari nie.........eiiiiii..naper haku nie...lambatnya nak sudahkan satu sesion..tup2 dapat 9.5 oz...ok la sbb dah pump pagi tadi kat umah..settle bab pump...

alamak dah kul 11.30am..meeting department lak..bos baru nie..x leh lambat..cess, lantik aku jadik bendahari lak...kul 1.45 pm..abis meeting, lepas bedal mee goreng n tea o...balik bilik nak solat n pump susu..hahhhhhhhhh? naper bilik aku terkunci....aku x kunci tadi sbb aku x bawak kunci..adoiiii..saper gatal tgn tlg kunci ni...penatnya....p office balik...amek penukul..cuba buat cam tadi..x jadik...tombol dah senget...panggil member2..dekat 1/2 jam brhempas pulas..akhirnya dapat..thanks kak AIDA...hampir nak rosak pintuku...zasssssss...pump susu dl..dah 4 jam..lebih tempoh nie...dapat 7 oz jer..penat n single pump kot...tadi pagi dapat 9.5 oz...penatnya..solat...skrg baru aku rilexs sikit...aku banyak dosa ke smlm sampai banyak betul dugaan ari nie..huhuhu

naper malang sungguh aku hari..aku ngantuk..penat sgt....cukup la hari nie..

Wednesday, July 22, 2009

5 bulan perjalananku..

ishhh..kali nie entry berbaur terharu lak..sbb tup2 my breastfeeding journey dah cecah 5 bulan hari nie..yes, hadeef dah berusia 5 bulan n dah 5 bulan aku menyusukan hadeef..skrg ku bleh buktikan pada family n member2 office yang tiada yang mustahil untuk menyusukan hadeef sekalipun kita bekerja....

masih teringat lagi masa mula2 masuk keje lepas ML...banyak betul suara2...ada yang berbangga n ada jugak yang mempertikaikan walaupun begitu ramai yang bakal menjadi ibu..banyak ke susu..banyaknya susu...tapi masa 2 aku cuma senyum jer...malas nak menjawab sbb aku pun x confident..aku mempertaruhkan freestyle ku ituh...mahal 2 ku beli..semata2 untuk menjayakan proses bf hadeef kali nie...alhamdulillah setakat hari nie stok aku x pernah kurang...sekarang ku baru gunakan stok bulan 4...hari ni ku amek 3 ketul thawed ebm...2* 4 oz ku simpan yang ku pump smlm...n ku bekalkan hadeef 6*4 oz untuk tempoh 7.30-6.15 pm....seronok dan bangga kerana ku tak percaya dapat melaksanakannya walaupun ku rasa mustahil dahulu....walaupun perjalananan ini masih jauh....ku harap Allah mudahkan perjalananan..sbgmn kata member2..."breastfeed ni bukan susah dah bukan mudah juga perjalanannya"..ku ambil kata-kata itu sbgai pembakar semangat....n aku masih bersyukur..sepangjang tempoh di office ku masih lagi mengepam dan dapat mengumpul stok ebm sbyk 20-24 oz sehari.....rezeki untuk hadeef agaknya..

insyaAllah...1 Ramadhan nanti hadeef 6 bulan..dah boleh diperkenalkan solid food...ku ingin cuba buat homemade food untuk hadeef..dah x nak bagi nestum....

YA ALLAH, kuatkanlah hati hambamu ini untuk meneruskan perjalalanan menyusukan anakku ini..aminnnn....

Tuesday, July 21, 2009

thanks sayang....

heheehe..sbnrnya aku boring mngadap nota2 nie...dh hampir feedup study...study? ye la..nak ngajar kena studi dl beb..kang terkial2 depan2 student nanti...

zassssss...aku layan nengok gamba hadeef nie...si kecik nie mmg jenis cool jer...tenang kalo tgk muka dia...kalo kakak dl muka ala2 naughty gitu...kalo aku tgh HOt...tgk hadeef tenang jer rasa hati ni...
oh ya..naper aku berterima kaseh lak...mmg setiap hari ku berterima kasih pada mr hubby sbnrnya...bukan aper..aku pun x tau dah banyak kali mr hubby tolong tenangkan hadeef kalo hadeef nangis x tentu pasal....kadang2 kalo hadeef nangis...x tau aku nak gaya camner...bagi susu x nak..riba x nak..dukung x nak..bila mr hubby amek....dari yang kuat2 nangis..tetiba slow n last sekali tertido...terkadang ngan aku dia tertido bila nenen je...kalo x nenen n aku tepuk mmg x layan...makin luas matanya..tapi ngan mr hubby leh lak...dah banyak kali...macam smlm pun cam 2....dalam kul 12 lebih hadeef nangis...x tau nak pujuk camner..asyik nangis..bila mr hubby amek bawak ke ruang tamu...tetiba lena lak dia..confuse aku...atau hadeef dapat aura keTENANGan dari papanya..sbb mamanya asyik hangen jer...huhuhu...aper2 pun THANKS sayang.....

Sunday, July 19, 2009

hari cuti bersama anak...

huh..kalo hari cuti, cepat je masa berlalu...n aku cam biasa..keje ambek gambau anak2 ler..seronok tgk gamba anak2 nie..hilangkan ke'tension'an time bekerja kan...

kakak, hadeef pinjam jap erk..cantik la kakak punya...

hadeef punya nie...

hadeef ngantuk n bad mood..huhuhu..
p/s : thanks auntie yana bagi baju kat hadeef...kalo p australia or vacation lagi, jgn lupa beli tok hadeef lagi ye..
mama...cepat, kakak dah senyum nie

tunggu papa balik keje..
p/s : sila abaikan stroller 2...sudah berusia 3 tahun..hehehhe..buat jalan2 kawasan umah...hehee

miss rambo..huhuhu..

eh..esok cuti lagi..seronok betul..hu la..la..esok nak buat aper yer...

konvokesyen UDM kali pertama

kali nie entry pasal konvo udm...bukan nak cerita pasal suasana konvo sbb seme org dah tau kan meriah...tapi ceta aku yang dilantik sebagai PEMBACA NAMA GRADUAN....mulanya ingat keje yang simple...tapi bila hari pertama dgr org baca nama sidang pertama n kedua scr online kat pc mula la aku x sedap rasa....takut gilosss....ye la yang dgrnya suara kita jer...kalo sumbang, sumbing, ke aper..mmg haru....ada 10 org untuk fakulti aku....disebabkan dah 3 tahun UDM x konvo so ramai la tahun nie..2 sidang...rabu petang n khamis pagi....sekali baca 30-40 org...member2 seangkatan like harda, kimah, zaharah, wan zul turut membantu membetulkan pitching yang mana yang x betul....heheehe..

posing lepas selesai satu sidang..

antara insiden biasa berlaku spt tersalah sebut nama graduan (konfem ada)..terketar2..slow sgt..kuat sgt..n....macam2 lagi....alhamdulillah, aku dapat harunginya ngan tenang....n yang aku paling geram..graduan yang x bawak slip nama....dah la tulisan cam cakar ayam..nasib la ko aku baca nama hang salah...n satu lagi...graduan yang me'lonyeng'kan kertas 2..nak berpinau mata aku baca...nasib baik tuanku canselor x dok...kalo tak malunya....

n sesi petang lak...ku masuk perarakan graduan..dah 2 tahun tak pakai jubah academician UDM nie..gian...

n hari nie..ku dah kembali ke normal rutin..teaching..teaching...student..student..banyaknyer keje...

p/s : opsss..jubah akademik x hantau lagi..bila nak p hantar nie...buat jeruk lak lam bilik...

Tuesday, July 14, 2009

hutang TAG dari UmiDaNisH

aduss..sibuk sungguh 2-3 menjak..sejak student masuk x terkejar rasanya...sejak2 bergelar bisnezwomen (umidanish cakap tau..bukan aku..) ciput nie...huhuhu..tonggang langgang rasanya...oh ya pasal tag nie..maaf ye UmiDanish sbb memeramkan tag nie..nie baru berkesempatan...jomm..

1. Anda rasa anda hot?
bile yer..ku nie susah nak hot..tapi ku selalu dapat jolokan HOTMAMA..hot jugak la 2 yer..

3.Kenapa anda suke gambar ini?
x caya yang ku dah ada anak dua..rasa cam remojo je lagih..lelaki 2 pulak suamiku..hehhehe

4. Bila kali terakhir anda makan piza?
last month..2 pun sbb kfc penuh...last2 tgh makan najla cakap...mama, x sedap la makan pizza..huhuhu

5. Lagu terakhir yg anda dengar?
lagu UDM..baru lepas konvo...

6. Apa yg anda sedang anda buat selain selesaikan tag ini?
keje la beb...nama dah kuli...

7.Selain dari nama anda sendiri,anda suka dipanggil dengan nama apa?
nor oleh family belah aku, sayang oleh hubby ku n mama oleh anak2 ku...

8.Tag lagi 6 org dgn hati yg terbuka tanpa rasa kekesalan.Sila lakukan kalau tak kena denda mandatori..
wah gitu ke.. sape ek aku nak tag ni

1. fara






yang tersenarai....harap dapat jawab tagku inih..

* Siapa no 1 kepada anda?
member baikku...kalo x de dia, aku rasa aku x de kekuatan untuk breastfeed

*Bagaimana pulak dengan no 4?
member tenet..anak2 sebaya anak2 ku...sama2 meneruskan perjuangan tok bf

* Kata sesuatu tentang org no 5.
tabah orangnya..terharu kalo baca blognya

* Bagaimana pulak dengan no 3.
ex studentku..sentiasa mngikuti perkembanganku dari bujang sampai skrg..

* Siapakah org no 2?
si kiut yang jadik follower blogku...

* Bagi pesanan anda untuk org no 6.
harda..jawab tag nie tag nie tau...ko utang aku nie..

Yihaaaa..akhirnya dah siap..sorry umidanish..lewat sgt ku balas tag mu inih..

abis dah..

Sunday, July 12, 2009

posing...peace....

2, 3 menjak nie najla makin gemar beraksi sakan...ntah la naper...pantang ku suruh senyum..telentok la najla...dulu, punya susah kalo srh bergambar....macam biasa..sabtukan mr hubby bekerja..so untuk menghilang keboringan melayan hadeef n najla mama pun macam biasa jadik photografer x bertauliah..hehehehe, kalo pak tam tgk..mmg dia kata aku nie setakat hujung kuku dia jer ambek gambo, mmg failed....maaf yer..ku x de duit nak beli camera mahal2..hehehehe..skrgnya leh snapshoot gamba anak2 cukup la....

hai...najla nie..nak berkenalan..

najla nie cepat matured cikit....padahal dia baru 3 tahun...mungkin sbb 2 jugak najla senang untuk dipotty train n wean off from her bottle...aman rasanya..mungkin sebab dia kakak kot...senang diajar..n mudah ingat..walaupun terkadang MALAS....moga2 Najla akan membimbing adik2 nya nanti ke arah yang diredhai Allah..Aminnn..

najla dan kain lipatannya

semalam tgh ku melipat baju bajan yang menggunung, najla pun turut sama membantuku..mulanya ku buat endah x endah..biasanya dia just duk baring atas kain 2...n main2 jer...tup2..mama, nie kain yang kakak lipat...kakak tolong mama yer...mungkin kesian tgk mamanya lipat kain...siap tanya mama...nak letak kat mana nie...ku ingatkan dia just gumpalkan kain 2..tup2 nie la hasilnya...
hasil yang pertama, napkin hadeef

x caya rasa najla pandai lipat kain walaupun setakat kain lampin n sapu tangan...n aku ajarkan dia cara lipat kain yang betull...alhamdulillah, najla senang diajar..mudah ingat...tapi yang dilipatnya 2 helai je..satu kain lampin n satu lagi kain sapu tangan hadeef...x per la sayang...mama pun homeschoolkan kakak jugak..hehehhehe..ala2 homeschool..kui222...

hasil najla tolong mama..
seronok ngan keletah anak2....penghibur duka lara kan....

Tuesday, July 7, 2009

hadeef demam

bila dah baik eczema...tup2 last day hadeef demam..petang ahad mama amek hadeef bs hadeef kat taska cakap hadeef demam...biasa hadeef inject pun x demam...tetiba lak demam...tokki cakap demam nak meniarap kot..sbb hadeef dah 41/2 bulan tapi x meniarap lagik...malam bawak hadeef p jumpa paed...paed kata paru2 ok n sbb virus...so hadeef dibekalkan paracetamol jer....cian anak mama..lepas satu, satu lagi...disebabkan malam 2 demam hadeef x brp nak kebah..mama amek cuti tok jaga hadeef..najla pun selsema ngan batuk cikit..musim kot...najla apa lagi..seronok sgt la x yah p school.....

demam2 pun...main xtvt utama gak..

cian hadeef, x larat la mama..

moga anak mama cepat sembuh...tadi berat hati mama tinggalkan hadeef.....najla pun liat nak p school sbb asyik cuti jer....anak2 mama...

atopic eczema

last week mmg sibuk sgt ngan 2 anak kecil ku ituh....hadeef diserang ruam di muka yang mana kusangkakan ruam susu..nie pic masa mula2 kena..cam ruam susu kan...


bila p ke paed...paed cakap itu eczema..di beri 2 jenis ubat sapu...satu untuk bagi moist n satu lagi sapu nipis2 jer...malam pertama pakai, kulit hadeef jadik makin merah n panas...x tau naper n hadeef meragam x leh tido..ciannyer dia..aku mati kutu..x tau nak buat aper...mr hubby cakap...esok bawak ke pakar kulit..cian tgk muka dia makin teruk...n makin merebak ke belakang telinga n leher dia..sbnrnya mr hubby serik sbb dia pun cam 2 gak dulu...lagi la kat celah pelipat2...

then esoknya sbb dah teruk sgt...tgk la nie..x sampai hati nengok


paed Dr Sulaiman cakap nie atopic eczema...disebabkan oleh family yang ada previous record asma, resdung n allergic..confirm sbb mr hubby dl pun cam 2 n aku sdr kulit mmg sensitif x leh kena nyamuk..kalo x mmg haru biru...so lepas paed terangkan dr a to z ttg penyakit nie..so bermula treatment hadeef ngan steroid..kalo ikut hati aku x sanggup...sbb ye lakan masuk lam badan..sbb ada ubat makan n sapu..tapi terpaksa...paed cakap akan ON OFF sampai umo hadeef 5 tahun..n mungkin gak lagi lama..huhuhu..n sepanjang bf hadeef juga..aku kena avoid makanan yang boleh sbbkan allergic sbb takut hadeef sensitif gak kulit dia...huhuhu..cian mama hadeef, dah leh makan nasi dagang n lemok lauk ikan tongkol...uwaaaa.....after treatment selama 2 hari...nie la hadeef...mmg cepat baik..biasa lakan sbb steroid 2 kan...

treatment : day 1


treatment : day 2


treatment : day 3 - dah baik dah


tapi walaupun hadeef dah baik...mama sentiasa berjaga2..sbb paed kata on off kan...skrg nie mama asyik buat research pasal atopic eczema....aper sajer mama sanggup buat untuk anak2 mama..janji anak mama baik.....