Wednesday, December 9, 2009

SSPN


diketika ini duk berkira nak bukak akaun sempanan SSPN tok anak2..
naper la sebelum nie x perasan yang SSPN leh dapat pelepasan cukai up to 3K yearly...
naper la aku tak perasan..
so far haku nie kira hokeh lagi sbb setakat nie x penah bayau cukai lagi...
minimum income..hiks..hiks....
tapi cian kat mr hubby la..
dekat rm3K gak setahun
balik ni nak bagik cadangan kat dia la simpan kat SSPN...
daripada dia melabur kat LHDN 2 ..
baik melabur kat anak2 kan....
sekurangnya...
kalo every year simpan RM1500 tok kakak n RM1500 tok hadeef..
within 10 years diaorg dah ada RM15oo0 kannnnn!!!!!!!!!
daripada pakcik duk bayar Rm15K ke LHDN..
depa wat jalan, hospital n macam2 la....
walaupun tok kegunaan kita gaks tapi melangut lak kita time anak nak masuk U nanti....huhuhu...jauh lagik 2 perjalanan..
tapi kena pk gaksss...
huhuhu..lambat lak petang nie..
nak balik...
nak bagik proposal tok mr hubby nie....
nak g bank nak bukak akaun SSPN nie...

4 comments:

Anonymous said...

Ada bayar zakat pendapatan x? kalau x salah bayar zakat leh elak cukai. baik dpt pahala dari saja2 bayar cukai kan. tapi xtau la kalau banyak sangat tetap kena cukai.

Intan Azmira said...

intan dah register untuk Qistina, adik lom lagi sbb mykids lom siap...

berbaloi-baloi untuk masa depan anak2..

RAI said...

aku pun rasa ina...at least amik basic salary @2.5%. potong gaji bulan2 byr zakat... confirm xkena tax. kalau nk tmbh lg pun bley gak... sbb income taxable termasuk bonus... nnti ckp ngan hubby camtu... aku kene gak tp rm 300 sebulan... next yearnye aku top up byr zakat... haha... badan muka IRB tak dapat duit cukai aku...

ina said...

dah bayau dah zakat..tapi x cukup lagik..hehehhe...nie nak suh dia bayau SSPN anak lak...