Sunday, May 31, 2009

hadeef dah 3 bulan...

pejam celik..pejam celik..hadeef dah 3 bulan ++....perangai nangis dia pun dah makin berkurangan..bukan x de langsung..tapi dah kurang la...sejak2 hadeef n kakak makan AGEL nie..diaorg susah cikit nak kena selsema ngan demam..kalo ada pun, bila aku bagik je gel 2..nampak hadeef senang bernafas n terus kering (aku dah x larat guna kunyit, hadeef dah x immune kot...x jalan pun..)..penggunaan ubat selsema n batuk dah kurang kat umah...najla lak pantang srh mkn ubat..nak makan ubat manis katanya....EXO la 2....

hadeef balik taska
keboringan tunggu papa blk keje...
bila la hadeef nak meniarap nie..mama papa x sabar da nie...chayyok2..

hadeef cd...

skrg cam biasa..kerja bertambah..sejak menceburkan diri dalam bidang cloth diapers nie...keje bertambah2..keje mendobi cd hadeef...tapi seronok lak rasanya..sbb x rasa duit terbuang cam 2 jer...sememangnya pilihan aku " COOLABABY"...dah banyak cd yang aku try..tapi cd nie jugak yang jadik pilihan...dengan harga yang agak berpatutan..RM 30/ 1 insert...aku rasa amat2..berbaloi...apa kawan2 pun cuba gak...

hadeef ngan cd coolabbnyer...'S' setting now...

proses pen'jemur'an cd...

bukannya susah pun...mesti u all rasa leceh bila bb poo2 kan...senang jer...buang poo2 2..then rendam la ngan sabun sikit...bila nak basuh...tekan setting 'soak' dalam 1 jam...then bila bunyi bip2..mmg bersih..x de kesan poo2 pun...then jemur je la...senang ajer..terus jemur...go green..

Monday, May 25, 2009

NOW AVAILABLE... coolababy one size cloth diaper


available colour :

1 orange
1 white

1 insert - RM 30

hurry up...stok baru akan sampai lagikkk..

PAYMENT :
BANK ISLAM - 13017020621454 (Norazlina Abdullah)
MAYBANK - 163019483656 (Nik Mohd Fauzi Nik Hassan)
CIMB - 12180080542526 (Nik Mohd Fauzi Nik Hassan)

berminat?...sms me at 0109001513 or pm me @ susuibu.com or ym :norazlina_abdullah

lagi..n lagi..

ada lagi bbrapa brg yang nak di let go...

1) POOH CRIB BEDDING SET
Retail price : RM 139.90
Now : RM 90 ( free postage )
Condition : 9.5/10...pakai sekali shj..bb x nak duk..rimas...beli bulan 2, 2009

Include : 2 pc cot bumper
1 fitted crib sheet
1 pc pillow
1 pc bolster

Exclude : Comforter

2) MEDELA QUICK CLEAN MICRO STEAM BAGS (NEW)
Retail price : RM 40.00
Now : RM 30 ( postage rm 5)
Condition : 10/10...
* Medela Steam bags (5 bag per box) - each bag leh guna 20 kali
khas utk sterilise bpump parts dengan menggunakan microwave oven


3) PHILLIPS AVENT FEEDING BOTTLE 4 oz ( 2 unit in box )
Retail price : RM 59.00 (rasa2 la..)
Now : RM 40 ( postage rm 5)
Condition : 1 guna sekali n satu lagi new...



* hurry up..grab this opportunity.....

Thursday, May 21, 2009

hong kong trip

disebabkan tgh kebosanan..entry kali nie ku tempekkan gamba2 mr hubby ke hk bulan 3 baru nie..trip with perodua ni adalah present dari perodua atas achievement mr hubby as high accessories sales achievers 2008..bila aku ngan anak2 nak sampai ke sana lak..mesti najla ngan hadeef seronok giler dtg tempat camnie..
* jom naik belon api...
* group yang meng'kaya'kan perodua services..hehehe...

* di chinese sturgeon aquarium..aku pun x tau kat ne..aku tempek je..


* naik cabel car nak ke ocean park, beb...dasyat la..lagi mencabar dari cc kat langkawi n genting...



* pemandangan sekitar hk..

* persembahan walt disney

* with hk pirates

* in mickey mouse house

susu lembu vs susu ibu


aku amat2 tertarik ngan lukisan cartoon nie..ku cilok dari blogger yokoyopoyo...pinjam sat erk gamba nie...sunggoh berani org yang melukis cartoon nie..susuilah anak anda dgn SUSU IBU..tiada yang lebih baik darinya...

Wednesday, May 20, 2009

apa dah jadik...


F1 (botol panjang) n F3 (botol pendek) - maaf la, gambar agak blur...camera h/phone..hehehe


ingat x dl aku cerita pasal my diet program with herbalife....skrg beratku dah 59 kg..tapi aku dah MALAS nak buat shake.......sbnrnya aku takut gak..takut beratku naik balik...cian F1 F3 ku tak bergerak2 dah 3 hari...since mr hubby balik dari hk last 2 day, aku pun macam cover makan...asyik makan jer...serikkknya...bila aku nak start balik nie...tadi mr hubby tegur..."abg tgk dah lama ina x minum shake herbalife 2"..hehehhehe..terkedu jap..nampak gaya..ptg nie dah kena start balik nie...ya Allah, berilah aku kekuatan untuk diet....:)

bersepah2...

tgk2 la kawan2..dl dapurku tidak la begini..tapi bila dah bfeed kali nie...banyaknya barang2...

1) sterilizer little bean..( aku suka sgt, aku x nyesal beli...banyak membantuku...only 6 minutes to sterilize my bf kit..)

2) botol2 MLO, avent, mam n softfit breastshield medelaku..tersusun di bottle rack ..

3) x cukup ngan bottle rack, ku tambah lagi satu bakul untuk caps, breastpump medela n aventku ituh...

nie belum lagi aku masukkan beg pumpku, cooler bag ke office n taska...huhu....mmg berselerak dapurku...sampai mr hubby cakap...sbb org malas nak bf bb...banyak sgt renyahnya....hehehhhe

hapdate ebm stock 19 Mei 2009



alhamdulillah Allah masih melimpahkan rezeki untuk breastfeed hadeef kali nie...insyaAllah, 2 hari lagi hadeef dah 3 bulan, masih ada 3 bulan untuk meneruskan penyusuan secara ekslusif kepada hadeef ( w/out water, fm n solid food )...bulan puasa nanti ku dah boleh start kenalkan solid food untuk hadeef...

sbnrnya aku pun dah x tau brp jumpah stok ebm terkini hadeef nie...yang pastinya setiap hari kat office akan ada 3*3 oz extra untuk simpanan beku coz hadeef minum seciput je di taska...cuba bayangkan dari kul 8.00am-5.30pm hadeef hanya minum 2*3 oz ebm..kekadang je cecah 9 oz...ke ni yang di namakan ' reverse cycler'...kalo kat umah, aku mmg x leh wat keje sbb melayan dia nenen...terkadang dia nenen start aku balik keje smpai la kul 8/9.00pm ( ssampai dia tido)....aku rehat kejap je untuk mandi n solat....tapi x kisah la kan...janji, hadeef dapat yang terbaik dari mamanya....sebab susuku ini adalah HAK hadeef...

untuk ibu2 yang bf ur little one...try jangan skip our pumpuing schedule...walau malass, sibuk, x larat camne sekalipun cuba stick on our schedule...or erti kata lain..."jangan ngelat"....kalo x..kita akan tengok hasilnya yang makin berkurangan....chayyok..chayyok....berikan yang terbaik untuk anak kita...

Tuesday, May 19, 2009

my new avent isis...

nak di jadikan cerita...hari ahad lepas pump susu untuk hadeef, battery fs ku dah 'blink2'..tandanya dah nak abis la 2..macam biasa, bila dah on suis nak charge naper x masuk....try lagi kat plug lain..kot2 plug rosak..x masuk gak...aku dah nak meraung..camner nie...pump spare mmg x de....n aku x penah nak standby dgn harapan fs mmg x dek masalah...how to express my milk by hand...uwaaaa.....skrgnya kat umah aku pump gak 2x untuk legakan b* while hadeef dah finish nenen....skrgnya dapat gak 6-10 oz time kat umah....

cam biasa..aku call aja ( dealer medela fs ku ituh..)...she tell me mungkin power supply fs ku rosak..mungkin sbb gulung or mungkin sbb penggunaan lain...n kes nie x penah jadik lagi pada customer dia....kalo kalian tgk, yang mungkin rosak ada yang warna hitam 2...n she will be parcel my power supply by hari 2 gak ( n my hubby call jap tadi, power supply dah pun sampai..alhamdulillah..)..x sabar nak balik nak test...

balik dari ambek mr hubby dari airport smlm, ku telah memaksanya ke W.O.C, Giant..carik pump coz dah x larat nak express milk dari tangan...dapat gak aku express 4-6 oz dalam masa 15 minutes..tapi lenguhnya tangan..atau mmg aku x gheti guna tangan kot....kat W.O.C je satu2 kedai yang ada jual breastpum yang ok2 sikit..kalo kedai lain ...mmg jual bp cap ayam jer...tgk2 ada 3 brand...pigeon ( RM180), MAM (RM240) and avent (RM210)...so aku decide beli avent...sbb ramai gak forumers kat susuibu.com yang beli n terbukti pump nie gak ok...cuma lenguh sikit..biasa guna freestyle, di hujung jari ajer..hahahahha...



bercakap pasal hasilnya..boleh la tahan..walaupun x semeriah aku express using my FS (ataupun aku yang malas nak pump lama2..hahahha)...
1st session tadi kul 10.00 am - 5 oz
2nd session kul 1.00pm - 6 oz
next session kul 4.00 pm - 7 oz ( pelik lak, biasa petang2 x dapat banyak nir )

so total output today = 18 oz ( not bad la...ngan kemalasan mengepam nie...lenguh woo..hehehe)

kalo aku guna fs..dapat around 18-20 oz....n x lenguh yang pastinya...x per la..sekurangnya, pengalaman ini menberikan pengajaran kepadaku supaya sentiasa ada 'backup'..kut2 berlaku masalah lagi..jangan ingat pump yang mahal x rosak..huhuhu....

Sunday, May 17, 2009

esok...

lambatnya esok hari...rasa nak putar je jam cepat2 coz mr hubby akan pulang esok...x sabar nak p jemput dia kat airport esok pagi.....cepat laaaa masa berlalu...

anak-anakku..


setiap hari di office atau bila berjauhan, perasaan rindu pada anak-anak begitu menjengah dalam hatiku...walaupun x cukup tido, berjaga kerana mereka tak sihat..tapi itulah naluri seorang IBU...ku rindu pada IBUku...besarnya pengorbanan ibu kepada kita..selagi kita tidak bergelar IBU, kita tidak akan merasai apakah ertinya naluri seorang IBU...

Thursday, May 14, 2009

my sweet honey

najla with her new action..bergaya sakan bila diminta photo shoot....


hadeef lak macam biasa..ngan aksi coolnya...terkadang cam x dek perasaan lak org amek gamba dia..hehehhe..

betul la cakap org...anak2 itu pengubat duka..sepenat mana pun kita, bila melihat mereka...hati kita akan berbunga2....

Wednesday, May 13, 2009

ku di tinggalkan lagi...

kesepian melanda lagi..hanya anak2 penemanku dikala sunyi..waduh2 emotional lak kali nie...kali nie mr hubby ke macau, hongkong dan hangzhou.....walaupun hanya 6 hari..huhuhu..aku rasa nak meraung...sunyi...kenapa aku x leh nak berjauhan ngan dia sdgkan usia perkahwinan kami dah pun mencecah 4 tahun..( nape rasa macam baru 1 bulan je kawen..)..baru jap tadi hantar abang kat airport..flight kul 10.05am ke kl tapi ku dah rasa SUNYI.....naper erk...satu persoalan yang mmg x leh di jawab..huhuhu...??????????????????...


sempat lagi aku snap gambar ngan abang di airport tadi..buat kurangkan rindu ini....ku rindu bangat padamu sayang...:)

Wednesday, May 6, 2009

terkini with hbl

setelah seminggu aku timbang lagi berat smlm....yeehahhha...turun lagik sekilo...so, skrg beratku dah 60kg....dapat jugak akhirnya..nampaknya kena ke target 55 kg lak nih....go ina...go....only 5kg to go..chayok22222..