Thursday, April 30, 2009

stok ebm hadeef...

alhamdulillah..Allah masih melimpahkan rezeki untuk breastfeed hadeef kali nie...kalo ikutkan perjalanannya masih panjang dan aku x boleh lagi dikategorikan sbg orang yang berjaya lagi..panjang lagi masanya..6, 12, 18 n 24 month....moga aku berjaya kali nie..

bukanku nak riak atau aper bila ku tempekkan gambar ebm stockku nie..tapi sbgai pembakar semangat ketika aku tension or apa2 kemungkinan yang akan datang..growth spurt, period n macam2 lagi kemungkinan...(mintak2 susuku sentiasa ada untuk keperluan hadeef)....

setakat sekarang...ebm beku ada lah +- 150 pek * 3-3.5 oz...n kali nie aku decide simpan ebm lam liner...1st dl aku beli yang playtex...harga rm 39.90 untuk 100 pieces ( kapasiti only 4 oz )..yang kaler hijau 2..n dah abis pun stok liner nie..tapi skrg aku dah beralih ke YHAB liner..ni ku jumpa time masuk mamaparadise.com...erm..apa kata aku cuba..setakat nak simpan EBM x perlu membazirkan..yang harganya rm 29.90 untuk 100 pieces gak..tapi kapasitinya 8 oz...bukan aper..time2 ada gak ebm aku yang 4 - 4.5 oz...so try n bagi aku ok sgt walaupun x la se cun playtex....yang kaler pink...
kat office ku cuma buat 3 sesi je...10.00am, 1.00 pm n last 4.00 pm sblm balik..jam 4.45 pm dah chow..alhamdulillah with FS aku dapat la kumpulkan fresh ebm untuk esoknya untuk hadeef dalam 18-21 oz....ikut mood gak kot tenusu nie kan....nie fresh ebm untuk hadeef esoknya..ku dah susun siap2...5*3 oz...setakat nie hadeef minum 4 botol je...1 untuk emergency...n stok beku aku x guna lagi..biar la hadeef menikmati fresh ebm dl kat nursery...

ni lak stok ebmku dalam deep freeze..ku melabur deep freeze nie untuk simpan stok hadeef..my tanto dah x muat sebab ada barang basah...sekurang susu hadeef x campo barang basah lain..ada la dalam 150 pek..x la banyak..sajer aku tempekkan..

insyaAllah..kali nie aku mmg tekad nak susukan hadeef..x nak aku ulangi kesilapan yang pernah aku lakukan pada najla dl..sian najla, sekejap je merasa susu mama...maafkan mama sayang...

Tuesday, April 28, 2009

sebelum dan selepas....

before...39 weeks of pregnancy....85 kg..huhuhu..tembamnya..



after..or in the other words ' NOW'....61 kg..


target.....55 kg.....boleh caya ke nie...hahahhha...

aku dan herbalife...

macam biasa wanita & keGEMUKan mmg x dapat dipisahkan..especially bagi orang yang dah kawen n dah punya anak macam aku nie...kesedaran datang bila aku preggy 2nd...masya Allah...tuhan je yang tahu camner keadaan aku masa 2...cuba la bayangkan...

masa siSAHkan preggy : 68 kg
39 weeks pregnancy : 85 kg ( naik 17 kg..masa najla dl only 11 kg..teruknya
aku makan..)


bila bersalin terpikir lak...aku mesti kuruskan berat aku..at least 68 kg balik..walaupun x capai BMI yang dah normal..at least dapat balik 68 kg 2.....malu bila jalan ngan hubby...he's only 70 kg..n now 68 kg...malu la..nanti org kata cam kakak ngan adik lak..( dah la same age..huhuhu)

persediaan sblm bersalin cam biasa..ku beli set bersalin Sendayu Tinggi..dalaman dan luaran untuk kesihatan dalaman dan luaran dgn harapan dapat membantuku..tup2..bila hadeef lahir...dia disahkan 'G6PD deficiency'...apa yang pastinya aku x leh amek sbrg jamu yang boleh menyebabkan sel darah merah dia pecah..huhuhu..sebab hadeef aku terpaksa kuburkan hasrat untuk kurus kali n yang pastinya aku hanya boleh diet mll ' control makan ' sahaja sebab kali nie aku exclusively breastfeed my bb....x kisah la..kurus ke tak yang penting hadeef sihat....

so..dalam pantang aku just control makan..banyakkan minum air suam ( ada org tua2 marah minum air banyak..takut bentan..) tapi lantak la....nasi ku ambil sekali je sehari.kalo lapar just amek roti n oatmeal sahaja..janji beratku turun gak sikit....

hari ke 34...1st checkup di KK Bukit Payong..postnatl check up n hadeef 1st injection after balik hosp..naik penimbang..ku tak caya..berat dah normal balik....68 kg...YE HAAAAAAA..bestnya..dah turun 17 kg....rasa macam makin semangat nak kurus nie...hubby suka giler..n dia bagi galakan supaya aku turun sikit lagi..mungkin cepat cikit turun kali nie sbb aku bfeed hadeef..x macam najla dl...

n sambil2 aku surf internet..produk yang boleh membantu menguruskankan badan..tanpa memberi kesan keletihan n yang paling penting x effect hadeef..then terjumpa la blog k wan yang banyak terangkan ttg produk herbalife..teruja..walaupun harganya agak mahal....tapi bila baca testimoni org lain..macam mengagumkan walaupun terpaksa tukar meal dengan shake herbalife...apa kata aku cuba..n kak wan give me hbl at the dealer price to try....

after1 month try on hbl..bila ku beli penimbang..mmg x caya.....check kat bawah nie...

semasa 36 days : 68 kg
on 65 days : 61 kg ( turun 7 kg..yeehaaaa )


alhamdulillah..aku dah turun 7 kg lagi with herbalife...dah capai normal BMI...rasa cam nak dapat berat atas pelamin last 4 years...berapa?....55 kg...move forward to reduce 6 kg lagi...DAPAT ke TAK..suku kira..yang penting aku kena usaha lagi..walaupun dietku nie x la tught sangt..kadang2 ku cheating gakpasal makan2 nie..biasa la..nafsu makan gajah..hahahhaha....lagi pun F1 n F3..masih berbaki lagi..rugi x abis2...rasanya habis F1 n F3 just nak maintain je la..x kisah la capai ke 55kg 2..

thanks abang sbb bagi support yang tak berbelah bahagi pada ina.....insyaAllah...moga angan2 ku ini tercapai.......Aminnn...

Monday, April 27, 2009

nik muhammad hadeef turn on 2 month now...


hadeef dah 2 bulan..kejap je masa berlalu....dan 2 bulan juga lah aku melayan peel dia yang mmg x konsisten...the mostly of ' NANGIS'....mmg mencabar keimanan...menangis sehingga 1-2 jam diikuti ngan kolik yang teruk..huhuhu..sekarang pun..masih ada lagi peel yang macam 2..n kami sentiasa bersedia untuk time2 dia cam 2....


nangis2 pun..tetap bawak p jalan...tapi x lama..2 pun kat giant jap...

with kakak....masa nie rambut x tumbuh lagi....baru lepas botakkan...

p/s : mama n papa sayang gt kat kakak n hadeef..mmuahhh..

after 60 days....

dah lama x hap date...sibuk dengan tugas harian menjaga 2 anak kecil yang masih perlukan perhatian...akhirnya..masuk jugak aku ke ofis stlh habis cuti yang diberi...erm...macam baru keluar dunia baru setelah memerap di rumah....

kali nie masa 60 hari nie x membuatku duk relaxs sbb aku kena berhempas pulas mengumpulkan stok EBM untuk bekalan hadeef bila masuk keje...alhamdullah spjg 2 bulan dapat aku kumpul 150 peket * 3 oz EBM untuk hadeef..moga Allah mudahkan perjalananan aku untuk exclusive breastfeed hadeef kali nie...thanks for my lovely friend, fara...yang banyak membantu bagi sokongan untuk aku kali ni walaupun nun jauh di perak dah juga n my hubby yang x putus2 memberikan kata2 semangat kepadaku tok berikan yang terbaik untuk hadeef...n kalau takde pump kesayanganku ni..my Freestyle..tentu aku x berjaya kumpulkan stok sebanyak 2 dengan aku yang agak malas nie..hehhehehe..

now a day..aku dah kembali pada rutin yang asal..kembali bekerja..8.00am to 5 pm...nie bermakna hadeef juga terpaksa aku tinggalkan dari 7.30 am tp 5.30 pm...kesian hadeef, masih kecil untuk mengerti yang mamanya keluar mencari rezeki...sebab tu mama tinggalkan hadeef dengan susu mama..agar..walaupun dia berjauhan denganku..susuku menjadi penemannya dikala dia kehausan...supaya dia sentiasa berada dekat denganku ( walau zahirnya berjauhan..)

najla ? bukan main seronok bila adiknya bersama di taska..bila di tanya...kakak kacau hadeef..katanya..." tak la mama, kakak cium jer.."...n waktu pagi x la serumit dl sbb ada peneman...seronok layan najla sekarang sbb dia makin keletah berbicara..anak2..kamulah penyejuk hati mama dan papa...

rutin harianku..ya Allah..bangun 6 am mmg x sempat..nampak gayanya kena adjust to 5.30 am pulak....malam kena strelize brg 2 penyusuan..susun stok EBM...siapkan brg2 anak ke nursury, mendobi n keje2 rumah lain...nasib baik papa juga membantu...pagi lak ngan sesi pumping, susun stok ke nursery n macam2...huh..rasa macam dah jadi SUPER WOMEN jer...tapi apa yang aku lakukan aku x nakkan balasan..cukup la dapat tgk anak2 membesar di depan mata dengan baik..itu dah cukup bermakna...takkan sesekali ku mengomel penat kerana mereka semua adalah syurga hatiku..thanks papa, najla dah hadeef kerana berikan mama kegembiraan ini....

Ya Allah...permudahkalah segala perjalanan hidup kami sekeluarga..biar kami berada di bawah limpahan payung keberkatanmu...Amin.....