Tuesday, April 28, 2009

aku dan herbalife...

macam biasa wanita & keGEMUKan mmg x dapat dipisahkan..especially bagi orang yang dah kawen n dah punya anak macam aku nie...kesedaran datang bila aku preggy 2nd...masya Allah...tuhan je yang tahu camner keadaan aku masa 2...cuba la bayangkan...

masa siSAHkan preggy : 68 kg
39 weeks pregnancy : 85 kg ( naik 17 kg..masa najla dl only 11 kg..teruknya
aku makan..)


bila bersalin terpikir lak...aku mesti kuruskan berat aku..at least 68 kg balik..walaupun x capai BMI yang dah normal..at least dapat balik 68 kg 2.....malu bila jalan ngan hubby...he's only 70 kg..n now 68 kg...malu la..nanti org kata cam kakak ngan adik lak..( dah la same age..huhuhu)

persediaan sblm bersalin cam biasa..ku beli set bersalin Sendayu Tinggi..dalaman dan luaran untuk kesihatan dalaman dan luaran dgn harapan dapat membantuku..tup2..bila hadeef lahir...dia disahkan 'G6PD deficiency'...apa yang pastinya aku x leh amek sbrg jamu yang boleh menyebabkan sel darah merah dia pecah..huhuhu..sebab hadeef aku terpaksa kuburkan hasrat untuk kurus kali n yang pastinya aku hanya boleh diet mll ' control makan ' sahaja sebab kali nie aku exclusively breastfeed my bb....x kisah la..kurus ke tak yang penting hadeef sihat....

so..dalam pantang aku just control makan..banyakkan minum air suam ( ada org tua2 marah minum air banyak..takut bentan..) tapi lantak la....nasi ku ambil sekali je sehari.kalo lapar just amek roti n oatmeal sahaja..janji beratku turun gak sikit....

hari ke 34...1st checkup di KK Bukit Payong..postnatl check up n hadeef 1st injection after balik hosp..naik penimbang..ku tak caya..berat dah normal balik....68 kg...YE HAAAAAAA..bestnya..dah turun 17 kg....rasa macam makin semangat nak kurus nie...hubby suka giler..n dia bagi galakan supaya aku turun sikit lagi..mungkin cepat cikit turun kali nie sbb aku bfeed hadeef..x macam najla dl...

n sambil2 aku surf internet..produk yang boleh membantu menguruskankan badan..tanpa memberi kesan keletihan n yang paling penting x effect hadeef..then terjumpa la blog k wan yang banyak terangkan ttg produk herbalife..teruja..walaupun harganya agak mahal....tapi bila baca testimoni org lain..macam mengagumkan walaupun terpaksa tukar meal dengan shake herbalife...apa kata aku cuba..n kak wan give me hbl at the dealer price to try....

after1 month try on hbl..bila ku beli penimbang..mmg x caya.....check kat bawah nie...

semasa 36 days : 68 kg
on 65 days : 61 kg ( turun 7 kg..yeehaaaa )


alhamdulillah..aku dah turun 7 kg lagi with herbalife...dah capai normal BMI...rasa cam nak dapat berat atas pelamin last 4 years...berapa?....55 kg...move forward to reduce 6 kg lagi...DAPAT ke TAK..suku kira..yang penting aku kena usaha lagi..walaupun dietku nie x la tught sangt..kadang2 ku cheating gakpasal makan2 nie..biasa la..nafsu makan gajah..hahahhaha....lagi pun F1 n F3..masih berbaki lagi..rugi x abis2...rasanya habis F1 n F3 just nak maintain je la..x kisah la capai ke 55kg 2..

thanks abang sbb bagi support yang tak berbelah bahagi pada ina.....insyaAllah...moga angan2 ku ini tercapai.......Aminnn...

0 comments: