Thursday, April 30, 2009

stok ebm hadeef...

alhamdulillah..Allah masih melimpahkan rezeki untuk breastfeed hadeef kali nie...kalo ikutkan perjalanannya masih panjang dan aku x boleh lagi dikategorikan sbg orang yang berjaya lagi..panjang lagi masanya..6, 12, 18 n 24 month....moga aku berjaya kali nie..

bukanku nak riak atau aper bila ku tempekkan gambar ebm stockku nie..tapi sbgai pembakar semangat ketika aku tension or apa2 kemungkinan yang akan datang..growth spurt, period n macam2 lagi kemungkinan...(mintak2 susuku sentiasa ada untuk keperluan hadeef)....

setakat sekarang...ebm beku ada lah +- 150 pek * 3-3.5 oz...n kali nie aku decide simpan ebm lam liner...1st dl aku beli yang playtex...harga rm 39.90 untuk 100 pieces ( kapasiti only 4 oz )..yang kaler hijau 2..n dah abis pun stok liner nie..tapi skrg aku dah beralih ke YHAB liner..ni ku jumpa time masuk mamaparadise.com...erm..apa kata aku cuba..setakat nak simpan EBM x perlu membazirkan..yang harganya rm 29.90 untuk 100 pieces gak..tapi kapasitinya 8 oz...bukan aper..time2 ada gak ebm aku yang 4 - 4.5 oz...so try n bagi aku ok sgt walaupun x la se cun playtex....yang kaler pink...
kat office ku cuma buat 3 sesi je...10.00am, 1.00 pm n last 4.00 pm sblm balik..jam 4.45 pm dah chow..alhamdulillah with FS aku dapat la kumpulkan fresh ebm untuk esoknya untuk hadeef dalam 18-21 oz....ikut mood gak kot tenusu nie kan....nie fresh ebm untuk hadeef esoknya..ku dah susun siap2...5*3 oz...setakat nie hadeef minum 4 botol je...1 untuk emergency...n stok beku aku x guna lagi..biar la hadeef menikmati fresh ebm dl kat nursery...

ni lak stok ebmku dalam deep freeze..ku melabur deep freeze nie untuk simpan stok hadeef..my tanto dah x muat sebab ada barang basah...sekurang susu hadeef x campo barang basah lain..ada la dalam 150 pek..x la banyak..sajer aku tempekkan..

insyaAllah..kali nie aku mmg tekad nak susukan hadeef..x nak aku ulangi kesilapan yang pernah aku lakukan pada najla dl..sian najla, sekejap je merasa susu mama...maafkan mama sayang...

4 comments:

::Ummi's Portal:: said...

waaa...banyak nye stok hehehe seronok nye tengok ....hepinyeeee

mamanoa said...

wahh..kagum..da 150 simpanan mu itu...ku baru ader lam 50++..ntah biler dapt kumpul byk camtu...tahniah..
nak cari liner plak kali ni...

Norazlina Abdullah said...

hehehehe..skrg stok ebm dah ada dalam 230++....x sedar lak camner leh stok banyak 2..alhamdulillah, hadeef banyak minum fresh lagik..sbb total ebm kat office dapat dalam
20-22 ox ( 3x pump)..dia minum 15 oz je skrg nie....masih ada balance untuk beku....

Norazlina Abdullah said...

ummi...jom kita sama2 kumpul stok..mula2 rasa cam malas nak pump 3x kat office..dah lam2..jadik rutin..ok lak rasanya..enjoy lak...x sangka susuku banyak ituh..