Saturday, March 7, 2009

pengalaman melahirkan Nik Muhammad Hadeef

proses berpantang memang begitu mencabar....mencabar coz...terkadang kita banyak bermain ngan perasaan..perasaan nak menjaga hati org tua..suami..diri dan macam2..sambil2 duk saje nie..sempat gak nak masukkan entry pengalaman melahirkan hadeef..

pengalaman lahirkan hadeef memberikan kenangan yang amat bermakna bagiku...dengan ketiadaan suami di sisi..rasa ku tidak mampu untuk mengharunginya...bayang lah ketika melahirkan najla dahulu..suaminya setia disisi.walaupun aku bertarung selama hampir 12 jam di labor room( x sanggup ku ingat saat itu..)

21 feb 2008..abg terpaksa ke penang atas urusan keje..aku relakan..kerana due date masih lambat lagi pada tanggapanku..masih jauh..3/3/09..masih ada lebih kurang 2 minggu...ku kata pada abang...lambat lagi due..insyaAllah baby tunggu papa balik dulu on 24 feb...abang bertolak ngan bas ke penang jam 11 malam 2..n jam 7.00 am sampai ke butterworth..

22 feb 2008...macam biasa..ahad kelas kul 8.00am..so aku kena awal..jam 7.15am..siapkan najla..hantar ke nursery..then bergegas ke kelas...tapi cam biasa la..sebelum ke kelas..aktiviti utama..ke toilet dl..coz malu nak kuar lagi..sebab kelas habis kul 10...nak terkucil kang malu lak nak kuar...panic bila ke toilet...ada darah berlendir kat my panties..aduss..gabraaa..apa aku nak buat nie...lantas ku call abang yang di penang...dia kata sabar..try call kak aida or saper2 kt udm..aku dah nangis...kalo aku bersalin camnie..camner..abang tiada..aku TAKUT....

jam 8.00 am..call student cakap class cancel..madam x sihat..then call kak aida..k aida tgh drive..kata baru on e way..SAH..ITU TANDA BERSALIN katanya..tapi x semestinya bersalin hari nie..aper2 pun katanya sabar..tunggu dia kat office..then tup2 kul 9.30am..settelekan aper yang patut then balik ke bukit payong dl..ambek barang aper yang patut..kak aida follow dari belakang..risau katanya berlaku aper2 pada aku..

sebelum sampai umah..aku drop kat KK Bukit Payong..then lepas buat VE check..sah jalan dah ada..dah 2 cm..cepat2 diaorg suruh aku p HSNZ...balik ke umah...abah p beli makan apa yang patut..makan dl kata abh..then sampai ke HSNZ dalam jam 12...kak aida hantar...nak settlekan seme proses..makan masahampir 2 jam..cian kak aida tunggu kat luar....dalam jam 2.00pm baru boleh daftar masuk wad...sedih tul dapat kelas 3..huhuhu..1st class penuh...tak kisah...

sempoi je aku no contraction..tapi tetiba masa asyik bergenang..ingatkan abang..hopefully abang sempat sampai....itu lah doa ku..disamping berdoa..moga proseselahiran ini dimudahkan...jam 4.00pm check jantung bb..baru la ada sikit contraction...aroung 15 minit sekali...tapi mild lagi...then jam 6.00pm abah satu family datang..naper aku rasa sakit selang 5 minit..tapi masih boleh tersenyum layan kerenah najla..nasib baik najla x ngamuk..faham dia mama sakit...

jam 8.00pm..nurse srh siapkan brg2..coz dah boleh pindah ke wad kelas 2...masih boleh jalan kaki lagi ke wad 2B walaupun contraction masih kerap..selang 5 minit..tetiba bila sampai ke wad 2B..naper contraction makin kuat..dah tak terdaya..sempat ke abang sampai nie..firefly x de dari penang ke trgnu..so abg terpaksa amek air asia dari penang-kl..jam 2.00pm...then kl-tgn..jam 8.05pm...nurse cakap...p baring tok VE check dah brp cm...dgn tak terdaya..baring je..then nurse kata dah kn p labor room sbb dah 5cm bukaan..adussss...rinduku pada abang..ingin kutatap wajahnya....

jam 8.30pm aku masuk ke labor room..n bidan pecahkan waterbag...contraction makin kerap..tapi abang masih belum sampai..dah takdir kali nie abang x menemani...Ya Allah kuatkanlah semangatku..hanya doa yang mengiringi moga Allah mempermudahkan segalanya...kesakitan makin kerap..dan aku rasa sudah sampai masanya..tepat jam 9.30am...bila buat VE dah 10cm..n bidan srh aku push..dengan sepenuh kudrat dan tenaga tanpa abang disisi..dengan sekali 'push' akhirnya lahirlah putera kami..Nik Muhammad Hadeef Nik Mohd Fauzi ke dunia ini tepat jam 9.36 pm...tangisan mengiringinya ke dunia ini..dengan berat 3.19kg...akhirnya aku menangis gembira biar pun keseorangan...

jam 10.00pm abang sampai..sempat mengazankan Hadeef...hanya tangisan yang mampu aku luahkan kala itu..tatkala melihat abang...pengalaman melahirkan Hadeef adalah pengalaman yang takkan luput dalam ingatanku sebagaimana kelahiran kakaknya, Najla...Ya Allah, aku bermohon kepadaMu moga anak2 kami...zuriat kami ini..penyambung keturunan kami ini akan menjadi insan yang berguna kepada agamanya, keluarga dan segalanya....Aminnn...

0 comments: