Wednesday, August 11, 2010

salam ramadhan dan masak lagi...

salam ramadhan kengkawan seme....
moga ramadhan kali ini akan digarap sepenuhnya oleh kita...
tapi esp tuk mama2 seme mesti susah nak terawikh kat masjid kan???
dah masuk tahun ke 4 solat kat umah jerkkk..
kadang x terus sbb terus terzzzzzzzzzzzzzzzz jerk.....
kadang2 tue paksa mr asben solat kat umah...
sbb nak berjemaah kat umah...huhuhu....
baru sikit Allah tarik nikmat Ramadhan kan kengkawan.....
niat dihati ngan mr asben...moga kami berdua dapat khatam Al-Quran
Ramadhan kali nie...
alangkah indahnya....
sbb hadeef pun da sibuk ngan xtvt dia sendiri...x layan mama sgt dah..
insyaAllah, moga ibadah mama lagi banyak pada tahun ini...
aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...

oh ya..cakap pasal makan lagi..
adusss baru pukul 3pm..perut dah berkeriotttt...
sayang mama...sabar erk.....nanti maghrib kita makan puas2...
kita kena puasa sebulan...
harap mama n bb kuat sepanjang ramadhan...
kalo diizinkan Allah...
nie masuk tahun ke 3 mama dapat puasa penuh...
2008 - mengandungkan abg hadeef
2009 - menyusukan abg hadeef ( tak peod2..)
2010 - mengandung lagikkkkk....

apa nak masak petang nie....
rasa macam dah ada menu lam kepala nie...
rasanya macam nak masak....ketam masak lemak kuning, daging kicap n sayur kobis bening....
cukup la..kuih lak goreng je donut segera yang saya dah buat tempohari....
x main la donut segera kat kedai kan???????
oh ya...nie xtvt ari minggu ari tu....
muffin cake untuk cousin ( dia buat tahlil ari jumaat lepas,
x tau nak bawak aper...)


potato bread yang begitu gebus....

lasagna untuk jamuan office semalam...yummiy..


keratan rentas lasagna...very the creamy...
say no to pizza hut and secret recipes...



n last but not least.....anak bujang n anak dara yang sentiasa teruja ngan breadmaker..

(abaikan dapur bersepah itus, bila nak pindah/siap umah baru nie....)

k la...kengkawan....dah nak balik dah..nak beli santan....nak masak...teruja lak nak masak sbb 1st day puasa.....salam al-mubarak.....bye22222222222222...

Thursday, August 5, 2010

baking n cooking...

oh ya..salam kengkawaan...
dah lama saya tak berblog...kemalasan nak membariskan kata2..
yang lain2 saya x malas......
alhamdullillah...sudah nak masuk 24 weeks@ 6 month...
wahhhhhhhhhhh..baru je rasa disahkan preggy...
dah 6 bulan...another 4 month to gooo....
walaupun perut saya dah makin membesar...
saya x penat...penat2 manja adalah...
tapi saya makin rajin...
apatahlagi setelah saya tergoda ngan cikgu intan nie....
tergooda dengan roti2 resipi ciplaknya di blog...
huhuuuu.....akhirnya intannnnn...
ku order gak breadmaker.....bukan NOXXA (betul ke???)
tapi KENWOOD BM450....sbb aku dah ada oven besar gedabaks di dapurku yang mulus itu.....
ini lah my new helper...

besar gedabak...dekat 10kg beb..aku amek pattern ni..sbb suka kaler nie..

BM dari sudut atas....dia punya tulisan tue x ilang walaupun kita lap banyak kali...7 keturunan pun x ilang...kalo x rosak..

n isi perut BM...kalo nak buat roti buku..campak je seme lam nie...
n pisau tumpul tue akan uli...


oh, ya...kenapa sy tempek gamba BM nie..
sbb request from my friend yang x faham how BM works...
bukan nak eksen ya....
seronok sgt bak kata cikgu intan..
buat roti sambil tido...campak2 ala balingan bola sepak ke bola jaring ke...
pas tue within 2 hours siap seketul...
wahhhhhhhhhh...dah lama roti gardenia tue x laku.....kakakkaka....
n sedikit hasil2 yang setelah BM berada dalam tangan..
actually banyak dah buat..tapi selalu lupa nak snpa..
huhu...

ONION CHEESE BREAD
CHOCLATE CHIP BREAD + bla...bla...

n banyak lagik....takut korang termuntah lak...kah..kah...
oh ya..selain tue gak..saya gila masak makanan lain masa tgh preggy nie..
org lain ngidam makan...
saya ngidam masak..
gila wehhh...dapo den berasap sokmo.....
hahahhaa......sebb tue asben suka saya ngandung kut..
sbb dia selalu dapat makan best2...hehe.
kan biiii.....
oh ya......xtivi makan lagi....
nie sy photoshoot sikit masakan saya....
last friday...
saya buat nasi ayam...
tapi dah boring ngan ayam pesen biasa tue...
saya serach recipes....
jumpa...ayam bakar mayonis....leh g this blog...www.jintanmanis.com.. banyak lagik blog2 lain...
dipersembahkan....

ayam bakar mayonis setelah diperam selama 3 jam...
n setelah dibakar selama 1 jam....

wahhhhhhhhhhhhhhhhh..sedap..tok sah nak cakap...meleleh makan...manis, lemak mayonis...pergh..mmg best...apakata u all cuba.....oh ya..selain tue gak...banyak gak2 menu2 lain saya try this week.....sila zoom ke bawah, kalo rasa sangup menahan loya melihat pic ini...
EGG TART

SHEPHERD's PIE
BLACK PEPPER CHICKEN/LAMB CHOP


b banyak lagiiiii yang x sempat disnap......
sbb sy sibuk masak...x sempat berblogging......
tapi saya agak aktif facebook.......
leh add saya di norazlina_abdullah@yahoo.com ....
oh ya...
lupa..ni bekal breakfast pagi tadi.....
ROTI JOHN
k..chawww dulu...
selamat menjamu mata....
luv u allll..
muuahhhhhhhh...