Wednesday, March 31, 2010

diRAJA....

lama x hapdated...
mood ke laut..
really no mood nak menulis...
lagi pun busy ngan nak abiskan kuliah...
mana nak kejar tutorial, kuiz, mid term...next 2 weeks da final..
nak marking lagi 300 script..
uwaaaa.......ponatnyer....


tapi time haku ada mood..
nie ha...
macam2 di try....
kalo mood hadeef baik..mood mama baik..
dipersembahkan...

PUDING DIRAJA yang YUMMIE sesangatt...


korang penah buat tak..or paling teruk penah makan?? or penah tgk....
actually puding nie dibuat disebabkan pisang lemak manis my MIL bertandan2 masaknya....
dah muak makan cam 2 jer....
so roger2 member tok tanya recipes...

kalo nak cuba nie ha resipi dia....

10-20 biji pisang lemak manis/pisang berangan yang sedang elok masak (pisang lemak best sbb kecik2..
1-2 biji telur
1 tin susu cair
air kosong
2-3 kaler agar2 kosong ( x nak buat pun x pe )
1 tin cocktail buah2 an
sedikit tepung jagung
sedikit gula
n secubit garam ( nie penting wooo)

cara dia :
senang ajoooo...
pisang 2 kena kupas la kan...then goreng celupkan ngan telur tadi.alla2 cam goreng pisang..
angkat..then toskan pisang yang berminyak itus...
pas 2 tok kuah dia.....
susu cair didihkan ngan air....
kecairan n kepekatan 2 agak2 la sendiri..eden x ghoti.....
then bila dah mendidihkan..
masukkan gula (sikit ajo no dalam 2 sudu ke...x mau manis, itu pisang sudah manis, garam n tepung jagung nak kasik pekat sikit....
n last masukkan cokctail tadi....
dah angkat 2 masuk agar2 kosong yang dah kita parut kasar2....
hah 2 dia..2 bekas..satu untuk family MIL ngan satu untuk family kitaorg...


sedap beb.....
kembang hidung, montot acik sebab FIL kata sedap....
manisnyer sedang elok ngan pisang 2.....

selain pada 2 gak..mai kita zas..masak koboi ku time bergelut ngan hadeef...
ghajin sgt..
ngn pusing nyer..masak lauknyer...acik dah macam zombie lak kat dapo 2...hehehe...

tempo goreng ajo (sekali sekalo jadik jawo..)...n lauk peberet en hubby...masak merah udang



janji kenyang kan....
x dan dah nak spesel2 skrg nie....

Sunday, March 14, 2010

tak penah camnie...


x penah lagik sepanjang hidupku mengepam dapat banyak nie jer...
tak sampai 3 ozzzzzzzz.....
biasa kul 4..dapat gak paling kurang 4 oz...
sama la jugak ngan kul 1 tadi....
dapat 3.5 oz jer.....
apakah tandanya itu...
adakah sebab nak datang 'moon of saga'...
biasanya....kalo moon of saga pun output aku x terjejas...
sama jer.....
ntah la.....
maunya 2 ketul gaks stok beku esok kena curik...
sbbbb....7+3.5+3....baru dapat 13.3 oz...
hadeef nak 20 oz...
hua...hua.....

Monday, March 8, 2010

lagi-lagi tempek..

nak kata x dak keje..
keje menimbun2...
sajer release tension jap...
gambar2 percutian ke pahang....cehh..actually, kat pantai balok @ duta village resort, bukit gambang water park jer.....kitaorg ngan anak2 beserta SIL dan pasangannya n BIL mmg mandi x ingat dunia...
resultnya....kulit kami semua rentung......anak2 demam...wakakka....sbb panas giloss....
mmg best..rasa x cukup 3 H 2 M...rasa macam nak sambung je lagik cuti..tapi..dah keje kan...mandi..tok sah cakap..celik mata..pool...petang pool...kalo sempat..tgahri pon mandi pool...cam ner la anak2 x demam....sambung lagik ngan selsema n batuk...hoho....

itu bab mandi..bab makan..wakakkaa...
mmg dah familynyer kuat makan..asik makan jer..naik mandi lapar...g jalan2 carik makan...2 jer keje....hoho....

hadeef n najla takut ngan pantai....diorg x suka...bila haku bawak ke tepi pantai..meraung2 hadeef ngan najla..takut kat ombak kot....

@ pantai balok
BAB mandi kolam lak...wakakkaa..anak2 ngan mak bapak mmg x hengat dunia...siap tido 2....syok sgt..sejukkan....

@duta village pool


n yang paling penting my SSC in action..well, it's work very well for us......mr hubby asik lepaskan gian....dia cakap..besy sgt SSC nie...luv..luv..my SSC...really luv...

@balok beach lagi..

n haku lak..tok sah cakap..pening si hadeef nak bergambar ngan mamanya yang over acting...look how SSc really help me when outing....

@ resort and beach
@ BUKIT GAMBANG water park
@teluk chempedak

@ bandar al muktafi billal shah for bfast


anyway..thanks to our team.....sbb sgt2 membantu dalam menjaga hadeef n najla..thanks a lot....thank u so muchh...hope we can go to malacca on next jun for the next family vacation....with others...ma, abah..faizah, hakim, abg die n family....insyaAllah

OUR TEAM MEMBERS......



Sunday, March 7, 2010

"CUTEST BABY WITH CUTE MOM by MaMa_Aqish"

jalan n terjah lagi....
mulanya rasa berduka sbb dah tamat tarikh....
zassss lagi ghupanya dilanjutkan..
thanks mama_agish sbb lanjutkan tarikh penyertaan...
contest ke 2 sempena 2010..

"CUTEST BABY WITH CUTE MOM_by MaMa_Aqish"
Bermula dari 03hb Februari 2010 sehingga 03 March 2010
dilanjutkan 13 March 2010

actually suka sgt blog mama_aqish sbb leh belajar macam2...esp...pasal cantikkan blog....pas 2..banyak link2 ke onlineshoppe yang sudah menjadi menu harian.....anyway, moga ramai lagi bloggers ke blog mama_aqish...


Nama Anak : NIK MUHAMMAD HADEEF NIK MOHD FAUZI

Nama Ibu : NORAZLINA ABDULLAH

Nama Panggilan anak : HADEEF

Nama Panggilan ibu : Ina

JOM SEMUA JOIN kat SINI

Hadiah....mesti best kan...antara penaja...

NIE SEMUA PENAJA

SO LOVELY COLLECTION

dnurboutique & dnurjusmate5

LUV BABY FASHION

Create your own banner at mybannermaker.com!

ADDA CUTE CLOTHE

jangan tunggu lagi...JOMMMMMMMM ke SINIIII

Contest Aksi Menarik Si Comel bersama Floater

actually....tadi jengjalan kat blog2 member..terjumpa satu contest......
Contest Aksi Menarik Si Comel bersama Floater...
cam menarik je nak masuk..
lagipun dah lama bebenor x join contest....

oh ya....contest nie anjuran iz-AnN
sempena ulangtahun pertama anak bujang beliau pada 20 Mac nie..
so contest nie tok memeriahkan lagi sambutan ulangtahun tersebut...
kalo nak join sila ke sini...


So syaratnya senang ajer...
1) jadik follower - done
2)Add kan LINK blog ini kat blog - done
3)Add LINK contest ini di entry memasing - done
4)Add kan banner contest di side bar blog - done

************************

Dan gambar penyertaan...agak2 leh menang tak???


Nama anak : NIK MOHD HADEEF NIK MOHD FAUZI
Umur : 1 TAHUN 14 HARI

Gambar nie ambil 2 hari lepas di Kuantan...syok sgt mandi pool..x nak naik...last2 tido lam floater...kepenatan..hahaha...


Wednesday, March 3, 2010

geram...menunggu....



alkisahnya dah banyak hari aku menunggu .....

parcel dari everythingbabything....2 keping CD BUM WEAR....yang aku geramm....tunggu punya tunggu parcel x sampai2....dari parcel 2 gerak dari pj 25/02/10..korang bayang la dah berapa hari.....

geram punya geram....aku contact joanne dr everythingbabything nie..n dia bg tracking number
kat aku..n bila aku check..dah sampai UDM since 1 March 2010....siap ada nama lagik kerani yang amek parcel 2....

pepagi aku g jumpa my assistant, pie...to collect this parcel at BPOP (tempat terima parcel di UDM nie)...last2 pie balik dia cakap...parcel x de..in system pon tak dak..sedangkan makcik kerani bernama ROZILAWATI siap ada num IC dah terima.....

aku call si ROZILAWATI nie dia cakap..puas carik barang 2 x de..n dia mengaku dia dah sign barang2...termasuk barang aku..dia cakap mungkin barang termisplace sbb dia x ceck satu2 pun..senangnyer keje ko..dia cakap dah puas carik tapi x dek..kureng hajar.....aku siap cakap camner leh ilang sedangkan awak sign....pas 2 terkial2 nak jawab....pas 2 senang je mintak maaf........hilangkan barang org senang je nak mintak maaf....rm140 2....senang je ko nak carik duit banyak 2....

aku punya geram...aku hempas je tefon 2 tadi.....nak hajar dia sikit..biar lebih bertanggungjawab..biar dia carik barang aku sampai jumpa.......GERAMMMMMMMMMM..asik nak carik hal je ngan aku........korang pernah x camnie.....

Monday, March 1, 2010

beralih angin

macam2 la entry yang nak di share kali nie..
jalan2.....n pastinya test drive review n macam2 la....
oh ya...
1st the review of JUMPSACBABY SSC atau dengan kata lain Soft Structured Carrier....
SSC nie actually adalah rangkaian 'babywearing'...
so far..aku baru berjinak2 dalam bw nie..ye lah..aku baru ada ring sling jer..
kalo yang lain...wrap..mei tai..pouch(dah juaiiii) haram x dek...
n lunyai ring sling nie aku kerjakan...
leh la tgk sini aku ber'ringsling"...
n i really love meng'sling'kan hadeef
suka bila dia selalu berdakap denganku..
senang segala2nyer....
n ditambah pula hadeef jenis yang x suka ber'stroller'
duk leh la dalam 10 minit..pas 2 meraung2..geram sgt....
stroller kakak 2 dah jadik tukun kat dapo umah..
TAPIIII...
bila hadeef dah makin besar...
aku rasa a little bit lenguh bila ber'ring sling' nie..n biasanya bila aku jalan2 lama...
kalo sekejap... x de masalah sgt....kalo nak bersopping sakan, ampunnn..lenguh...
n kajian demi kajian dijalankan n akhirnya aku call shida yang terror baby wearing nie...
n she said...when our baby reach 8kg++..bahu kita dah x dapat lagi nak tampung sebelah sahaja....
n we have to change to mei tai or ssc....
setelah digodek2....MEI TAI lagik murah berbanding SSC...
tapi..MEI TAI akan a little bit leceh..bila kita dah ikat2 n anak meronta2 nak kuar...kena la cabut balik...
n mmg kena expert lah..kalo cam aku yang terkial2 nie...
jawabnyer...campak tepi dinding lah....
pencarian diteruskan lagi dengan SSC..
mak aiiiiiiii..overseas brand mmg lawa2 sgt tapi mahal gilos...aroung rm450++...
ada angelpack, pikkolo,ergo, patapum, scootababy n macam..leh beli kat
TINYTAPIR...
pas 2 aku duk searching malaysia brand....
ada snuggbaby, jumpsac and littlepods....
littelpods agak murah..rm199..tapi x dek padding..bak kata shida..kalo yang lower budget..leh go to littlepods...
n kalo snuggbaby leh custom ikut kita punya body..but cam leceh je aku nak ukurkan...harga start dari R250....kalo tambah2 rm300++ gaks...
n last jumpsacbaby...harga rm320.......custom made gak....cuma corak very limited..
tak banyak sgt...n lasttttttt...
aku pilih jumpsacbaby...setelah malas nak sakit kepala..
n mr hubby setuju usul yang dicadangkan n sebagai hadiah sempena setahun berbf n ber cd..
yeeehaaa....ini lah saat yang ditunggu....
setelah seminggu menempaah SSC ini..
akhirkan sampai juga ke tangan ku....
siap paksa mr hubby ke pesta buku n esoknyer ke mydin semata2 nak test SSC...
inilah aksi bersama SSC..abaikan gambo acik yang gediks n hadeef yang pooyoo itu..
tumpukan mata anda pada SSC itus...thanks mr hubby sbb sudi jadi tukang amek gambo...


n reviewnyer....
mmg best......
walaupun materialnyer contton canvas..nampak cam panas...tapi si kecik hadeef suka...
diam dia dalam 2..siap tido..tapi x dak gamba tgh tido sbb mama syok sopping....
oh ya, padding sgt tebal..mmg tak sakit bahu n lebih secure x macam pakai carrier biasa 2..n jahitab syaz mmgum sangat..x sangka org melayn boleh buat..huhu...
n yang pastinya aku suka sbb dapat berkepit ngan hadeef....mr hubby nak toraiii...tapi aku x bagik sbb x puas lagi pakai..next time erk biii....back carry pun hadeef suka..sambil berlari2 anak..dia siap ketawa 2....terkekek..kekek...kalo kat pasaraya x dicadangkan back carry sbb takut beli barang rm 100 kena bayar rm 500 sbb barang habis di capai sikecik...maknyer tak sedar...sbb anak kat belakang....

sekian sahaja review panjang lebar SSC hari ini..

p/s : intan..best gilos..beli la woiii....