Monday, February 22, 2010

OHHHH MY LITTLE BOY...

hari nie adalah hari yang amat ditunggu2....
sbb hari nie jugalah pada tahun lepas mama keseorangan berjuang untuk melahirkan sikecil ini..
keseorangan berjuang..menantikan en hubby dari penang...
tapi sikecik ini tidak sabar melihat dunia...
lahir tanpa disambut oleh papa....
setahun yang lepas...

sekejap je masa berlalu...
sekejap ajer..masa dibawa angin lalu...
penat melayan perangai si kecik ini yang sentiasa on off...
tapi..itu semua dah berlalu...
ini lah budak kecik dah berusia SATU TAHUN hari nie...
NIK MUHAMMAD HADEEF NIK MOHD FAUZI tanggal 22 / 02 / 2009 pada jam 9.32 pm..

kelahiran hadeef amat dipermudahkan...
mulai keluar tanda pada jam 7am...jam 3pm baru terasa sakit..
itu pun masih mild contaction...
jam 8 pm...dah 5cm, terus mama disorong ke labour room...
jam 9.32 pm...lahir lah anak lelaki mama setelah lahirnya kakak 3 tahun sebelum itu...
alhamdulillah, disaat mama berjuang tanpa papa disisi...
mama di beri kekuatan oleh Allah...
alhamdulillah ya Allah...

bermulalah dunia breastfeeding mama....
sudah setahun mama mnyusukan hadeef tanpa FM....
nikmat yang mama tidak dapat lahirkan dengan kata2...
pelbagai ilmu mama timba....
semata2 untuk berikan yang terbaik untuk hadeef...
setelah gagalnya mama menyusukan kakak dahulu.....
alahmdulillah...
inilah stok mama setelah hadeef berusia satu tahun hari nie...


masih tinggal 130 pek * 4 oz....1/2 df mama..
dulu mama pertaruhkan 300 pek ebm untuk hadeef...
alhamdulillah, mama bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan Allah...
moga mama dapat meneruskan perjuangan ini..
insyaAllah sehingga hadeef berusia 2 tahun....

sempena hadeef berusia setahun....
mama dapat hadiah dari papa....
hadiah sempena menyusukan hadeef dan bercloth diapers selama setahun..
sbb mama dah jimatkan duit papa...
nie dia....

SSC in ACTION...as a alternative for ring sling....
thankss bi...
luv u so much for supporting me in my breastfeeding journey....
this SSC will be deliver today by shaz from www.jumpsacbaby.com
x sabar nak balik..
nak peluk cium hadeef...
dah najla juga...

Sunday, February 21, 2010

milk booster

lama x kuar ngan entry baru..
kemalasan ngan kesebukan melanda..
hehe sibuk tgk branded handbag ngan cloth diapers ada masa..hehe
opsss..pasal milk booster..
alkesah pasal milk booster...
1st try, ku mencuba brand *****E....
nampak gayanya kureng sesuai denganku..
x tau kenapa..sejak ku makan..
ku jadik alahan..badanku jadik allergic...
gatal2....
sblm nie aku makan gajah harimau pun x epnah2 gatal..
confuse kejap..
sbb aper..adakah sebab supplement or sbb mmg badan haku dah mmg gatal...
then aku stop..walaupun dah stop badan aku msih lagik gatal...
bertahan dengan ubat tahan gatal....
huhuhu...so, aku x berani dah amek supplement nie lagik..walaupun sejak aku amek supplement nie susu aku pekattt..mestui yummy hadeef minum kan...
bab increase milk supply..aku rasa x sgt...
sbb since makan, my output maintann jerkkk...

oh ya..kenapa perlunya milk bosster nie...
sbb sejak 2 menjak hadeef dah nak 1 tahun ( esok ler..)
my output semakin hari semakin berkurangan..
tidak la secara drastic..tapi agak la kurang berbanding time meriah2 dulu...
bestnyer mengenangkan saat2 lepas....
dolu2 dapat 24-28 oz 3-4 kali pump..
sekarang.....nak dapat 16 oz pun berchintooooo.....
kenapa aku agaks risau (sbnrnya..x risau pon..)
sbb aku asik curik 1 pek beku ku yang bernilai 4 oz (nilai??????)
si kecik hadeef nie DD > SS...iskh..cikg ekonomi dah wat kuar formula dah nie..
dalam erti kata lain 20 oz minum...16 oz pump....
gi mano 2....
daripada stok ku penuh satu df ( +-300 pek*4 oz)
dah skrg nie (+- 130 pek * 4 oz...)
dan mungkin keadaan akan krital lagik kan...
cumaaaaaaaaaaaaaa
aku agak bersyukur..aku x mengalami kemeruduman susu apabila nak peod...
maksudnya stok aku maintainnnnnnnn 16 oz sehari walaupun nak peod or sedang peod 9cam sekarang nie...)

iskhhhh...banyak lak melalut...
so skrg nie ku tgh meneraiii ini...

HPA HABBATUS SAUDA SOFT GEL...

kenapa try nie..
sbb..

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Hadithnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain: “Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim).


antara bahan2 nyerrr....
yang aku x amek tau sgt yer..

Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino. Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’

.Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda’ antara lain:

  • Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
  • Antiarthritis, mengubati rheumatik.
  • Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
  • Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
  • Antiseptik, mengubati bau mulut.
  • Antivirus, mengubati demam dan flu.
  • Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
  • Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
  • Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
  • Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
  • Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
  • Nematocidal, mengubati cacing pita.
  • Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).
  • Mempertingkatkan sistem immuniti
  • Meningkatkan tenaga seksual
so far, aku x kesah sgt ngan mende2 lain...tapi bila haku tgk dia punya content 2 dapat increase milk supply..cam menarik....bila aku p head office HPA kat kt nie..bunting dia besar sgt...n the first yang dia tulis..dapat meningkatkan penghasilan susu ibu...usihhh...achik tergoda sungguh....terus beli....

rege.....normal price RM 48...ahli RM 38..actually dapat la rege member setelah merembat SIL punya card member....

FEED BACK??
ceewah...aku baru torai 2 hari..x dapek la tunjukkan testimoni....lagipun kalo effect cepat sgt...bubuh dadah ke lam 2 kan???

tapi...ada perubahan sikit...sbb this 1st keje n pump setelah bercuti 2 hari (hari minggu)..n acik nie tgh peod nie..tgh heavy lagi....tapi tadi pump kul 9.30 am..dapat 8.5 oz...biasa kul 10 baru dapat 8 oz...n pump terlambat sikit tadi..biasa kul 1.00 tapi kul 1.30pm baru pump..dapat 6 oz..yang sesi ke 2 nie aku kagum.......dah lama beb x dapat banyak nie...adakah sbb softgel ini..ataukah sbb minum air banyak, ataukah sbb direct feed hadeef or adakah disebakan peraan ku sahaja....wakakakkaka....i have look 4 the 3rd time pump nanti lak...

so, aper kata kengkawan cuba lak...ala2 menghasut la nie...hehe..

P/S : MMT sekotak..x terjamah beb..x tahan bau...FENUGREEK takut hadeef x tahan..dia G6PD...panas kan....n pastinya...makanku mmg cam gajas...hehe

Sunday, February 7, 2010

US CD review..

maaf sebab acik x sompat nak snap gambau hadeef ber US CD nie...
nk pakai kan pun dah susah so, acik dah sampai tahap malas nak amek gambau dia br cd..
hahahhaha...
anyway, untuk memenuhi permintaan rerakan yang nak tau performance US CD nie...
nie leh la sikit ku letakkan reviewnyer...
n sempat prewash sekali n dia kali jerk...(case x menyempat/sabau nak test)
ini lah reviewnyer...

BG OS



yang nie baru sempat pakai sekali...
erm..yang x suka sbb inner dia suede ( achik x suko)
tapi suede dia x la macam suede from China (brand dirahsiakan..)
sbb dia lembut cikit..
PUL?? mmg lembut...
bila pakai x nampak sememeh...
ngam2 jer bila try M setting tok hadeef...x longgar kat kelangkang..
getah dia grip kuat..tapi x berbekas kat paha ngan pinggang...
tempat masuk insert sama nga LUNATOTS gak..terlindung..
pakai 5 jam..x bocor...sbb insert dia tebal dah lembuttttt...
sesuai untuk anak yang bersaiz sederhana cam hadeef...
rating : 4/5

RUMPAROOZ G2

really higly recommended when outing...
sbb...dia ada satu lapisan cam DD..yang boleh keep poo daripada keluar..
getah kat kelangkang n pinggang mmg grip dia kuat..n sama x berbekas..
saiz agak kecik baby baby yang bam2...
hadeef mmg ok sbb dia kurus jerk..jahitan mmg kemas...
insert mmg tebal...n canggih gitu..
u can combine within 2 insert (small n large) using flip button...
rating : 5/5

GROBABY

sesuai untuk ibu2 yang malas membasuh..
sbb just tukar dia punya SOAKER sahaja....dalam 2x sehari (rasanya)
tapi acik kena tukar semua sbb ada 1 shell n satu soaker sahaja..
kena usha extra soaker lah...
n nie cantik sgtttt..acik suko sgt...warna n kemasan mmg tip top lah...
bila tgk booster ngan soaker da 2 macam pelik jer mula2....
sama gaks..mmg x bocor lah..
rating : 5/5

n lastttt....HAPPY HEINYS

lapisan inner microfleece yang terlalu lembut...
teramat sesuai untuk baby yang paha n montotnya BAM2..
sbb one size HH nie agak besar...
jahitan bagi acik..biaso ajor...
tapi bila hadeef pakai M setting...
mmg besar sikit....tapi kat pinggang n kelangkang ok..
walaupun nampak gedabak sgt ngan hadeef yang kurus itu....
highly recommended to yang ada anak2 yang bam2 ye..
rating : 4/5 ( tok acik la...)

oh ya...MLH belum sampai da..x leh buat review lagi..tunggu okeh...

Wednesday, February 3, 2010

menunggu...

tak sabar rasanya....menunggu parcel dari penang sampai..
parcel dari mybabypitstop...n satu lagi dari nini kat kajang...
permulaan 2010....dan niat 2010.....
hehehhe...
niat??????
niat aper??
niat nak beli CD from US la...
dah lama duit nie berkepuk je dalam bank..hahaha
dah lama dah x memborong CD....
insaf sbb dah banyak...
n keinginan baru datang lagik bila.....
banyak CD in my collection bermasalah dari segi PUL...
ada yang terkoyak..terpisah...n macam2..
geram2...
seme2 2 brand China....
tapi x leh salah kan...
biasa la..dah setahun lebih pakai...
dari najla lagi...
actualllllyyy...
ni la yang aku tunggu..
hopefully esok sampai....
nie dia...

CLEMENTINE BUM GENIUS OS

KIWI GROBABY OS
( nie caler vanilla, ku order hijau sbb blackberry dah out of stock)

GUMBALL RUMPAROOZ OS
(mama beli yang snap button)


BLUE HIBISCUS HAPPY HEINYS OS
(aci la hadeef erk, mama geram yang bunga2 nie..)

n last but not least for this 2010...

MAMA LITTLE HELPER ORGANIC OS...
(organic CD yang agak murah but original from US..thanks nini for introducing me)


so total seme 8 keping..hehehe..4 keping dari babypit stop n 4 keping dari nini (nini, i promote u nie...)

cepat la sampai...nanti bila my little hadeef dah try....akan ku letak review yer...harga???? tok sah tanya erk....hehehehhe...actually..x kesah brand aper2 pun kita nak pakai...apa yang penting kita dah SELAMATKAN ALAM SEKITAR kita dari sampah yang dah menimbun nie kan...kalo aku beli CD US nie..dah lari dah konsep berjimat..hahahhaa....