Sunday, January 31, 2010

setelah sekian lama..

setelah sekian lama x menghapdate blog...akhirnya....aku kembali...dengan entry yang merapu..bukan x ada di alam maya...sekadar mencuci mata dan membaca blog kengkawan...rindu??? mesti lah rindu....sbb nie xtvt penting dalam hidup...

entry pertama....

ariani shirt baru beli..hehe..best la..
adalah, pasal anak bujang mama....yang bakal menjengah usia 1 tahun pada 22/02/2010 nie...hadeef tgh demam skrg nie..on off...banyak factor gaks kot..sebab 2 hari nie hadeef asik jalan jatuh...jalan 2,3 langkah..jatuh..pas 2 terus merangkak....x larat kot...demam lak dari hari khamis baru nie...on off..tapi x merengek..aktif cam biasa..agaknya nak ringankan badan nak berjalan agaknya...then, satu lagi..gigi atas 2 bengkak semacam jer...gerun mama tgk..kalo kuar 2..maunyer tercabut t***k mama time nenen 2..huhuhu....

entry ke dua..
kakak la...anak dara mama, najla nie makin lama makin keletah..terkadang mama x larat jawab..mama iakan semua...n kakak marah mama sbb x dgr cakap kakak..hehehehe...kakak yang amat2 penyayang pada hadeef..boleh di harap jaga hadeef...nampak je adik dkt ngn tangga...terus amek adik bawak ke depan tv..cuma sesekali masih lagi berebut barang ngan adik..huhu...yang nie la yang buat suara mama jadik macam 'mak lampir'...alhamdulillah progress kat sekolah pun 'not bad'...nak kata rajin sgt pun idok la..tapi ok la...rajin la tgk buku dah buat homework...masalah lagi bila bangun pagi nak2 bila bangun pagi..banyak menangis dari x sbb 'nak tido' lagi....bila dah kena air..ok lah.....

entry ke tiga..

pasal mama ngan papa...alhamdulillah, papa dapat lagi anugerah 'STAR CLUB' PERODUA untuk 2010...rezeki papa, atas usaha dia bersama PERODUA...tahun ni papa jalan2 lagi meninggalkan mama ke AUSTRALIA pada bulan 3, 4 nie...cuma bezanya kali nie...dulu mama di tinggalkan berdua bersama najla...tapi sekarang..bertiga, bersama hadeef sekali...x per papa, kami menunggu papa dengan adiah yang BEST2 gitu...macam hadiah yang papa beli kat HONG KONG last year erhhh....

oh ya..kalo ada rezeki kami, kami nak lagik baby...insyaAllah, kalo ada rezeki mungkin akan jadik baby end of 2010 or early 2011...mana2 pun kami terima...tapi apa yang penting...KERJASAMA....sbb mama kena further study tahun 2012..buat PhD..huhuhu..bila dah belajar..harus 3 tahun x mau preggy lagik..so, baik sblm pegi kan???

k la..mama ada meeting kul 11..dah lama x de meeting fakulti...
anak2 mama..moga kamu membesar menjadi insan cemerlang...
papa dan mama..harap cemerlang juga..x kisah la di tempat kerja atau di rumah...
moga 2010 tahun cemerlang untuk kita semua....

Sunday, January 24, 2010

Atikah Hannani

last 2 days ku mendapat sms dari seorang member sekelas masa buat master, act. masa 2 dia buat PhD...sekarang Shamsul dah di Sarawak..meneruskan saki baki menulis PhD nyer..

sms nya berbunyi...

" isteri aku dah bersalin baby girl 20 jan 2010..tapi baby skrg di hospital, dalam insentive care.. darah kurang oksigen.. keadaan kritikal.. tolong doakan keselamatan baby kami"

terkedu aku....terkejut..sedih..macam diawangan...masa mula2 isteri Shamsul Herman disahkan mengandung..begitu gembira dia...sbb dah lama menunggu...yang sulung dah besar, dah tadika...atau dah sekolah rasanya....

terus aku call Syamsul..bertanya khabar..katanya setakat 2 hari bantuan oksigen dipasang..masih tiada perubahan..pakar kata peluang masih 50-50 selagi bantuan oksigen di pasang...

tidak tahu apa puncanya...tapi isteri Syamsul menderita SLE sejak disahkan mengandung....



Saat ini, Atikah Hannani sedang berjuang untuk dirinya...moga kita semua dapat mendoakan kesejahteraan dan kesihatan berpanjangan terhadapnya..

Atikah Hannani, kamu bayi yang kuat..kuatkan semangatmu untuk bersama kami...senyumanmu amat ditunggu2 oleh semua disekelilingmu....cepatlah sembuh sayangku...

dan semoga Syamsul sekeluarga diberi ketabahan dan kekuatan menghadapi semua ini...insyaAllah, kita semua tidak putus2 mendoakan Atikah Hannani...Aminnnnn...

Tuesday, January 19, 2010

di kala...

DI KALA bulan mengambang....
pinggang sakit...x selesa...luckily aku x penah senggugut.. ooohhh..nak berdiri 2 jam kat class pun rasa teramat2 x selesa.. sib baik aku peod.. da lambat 14 hari... masih di zon selamat..

DI KALA banyak keje...
x tau nak capai yang mana... baca nota??? buat nota??? marking paper kuiz??? x tauuuuu....

DI KALA mengadap student..
bosannn
nak cop..nak cop..nak cop... ingat aku tukang cop ke???? hehehe..dah tanggungjawab kan... n lagik bila datang..."puann!!!! kitaorg tak fahammm....." itu ayat standard.....

DI KALA bersembang ngan kengkawan..
x hengat dunia... x ingat keje menimbun...sembang..makan..sembang...makan.. hasilnya..badan di pam2...

ALANGKAH BEST JIKA
DI KALA bersama anak2 dan suami...
bergolek2, rilexs ngan mereka..mendegar cerita..hehe
yang paling best x yah pump susu.. landing ajer...si kecik menerkam..

ITU LAH kita MANUSIA...
yang punya keluarga..JIKA diberi PILIHAN.. mesti lah aku memilih untuk bersama mereka, tanpa BEKERJA... inilah 2 LELAKI dan 1 PEREMPUAN dalam HIDUPku...


tanpa mereka....siapalah AKU... insan kerdil yang sentiasa memerlukan mereka...

YA ALLAH ya TUHANKU... berkatilah hidup kami dengan ketenangan.. limpahilah kehidupan kami dengan NUR Mu semoga kami menjadi insan yang berTAQWA pada Mu..Aminnn...


p/s : sambung wat keje lah..jiwang karat lak..

Monday, January 18, 2010

after 3 days

i'm back..setelah....
berhempas pulas menjaga hadeef yang cirit birit selama 2 hari...
penat....tok sah nak cakap....
start kena khamis malam...
mulanya x syak sgt...sbb dia just merengek je malam 2...
merengek2 n lepas bagi ubat kembung..coz perut dia cam tong2...
lega n hadeef dapat tido.....
esoknya jumaattt...
startnyer pagi....mmg poo2 meleleh (he..he...sorry kalo x sanggup baca)..
selang 2-3 jam sekali...
suh mr hubby beli DD coz kot2 pakai cd dia bocor kan...
sama gaks....
melelehh gaks...
mati kutu mama....
bawak hadeef ke klinik...
dr cakap kena ROTA VIRUS...
under 1 year..x leh bagi ubat cirit birit...just ubat sakit perut jer...
then dr bagi probiotic HEXBIO n SMECTA...
larutkan serbuk 2 lam air...AIR?????
terpaksa la bagik EBM...
tapi hadeef 2 cerdik..bila mama ada x brp nak EBM...nak nenen gaks....
minum la sikit...sbb dia macam dapat rasa HEXBIO n PREBIOTIC...
still continue AGEL UMI gaks....
mana tau kot2 berenti....
adus.....sabtu laks..tak de tanda nak berenti.....bila tghari lak..
hadeef disertai ngan muntah......
makan mmg tak nak...
tapi nampak x la lembik..still ok lagi..cuma merengek..
mulut dia cam merah...n putih atas lidah ( org tua panggik SERAWAN)..
sbb 2 kot..dia x nak makan...
tapi nenen tahap kuasa cipan...
ponat mama hadeef.....b* sampai l****k...asik duk layan hadeef nenen..
x pe la sayang..dari hadeef x sihat n lapau...
hadeef asik merengek....
dukung merengek...riba merengek...bawak jalan merengek..huhuhu..
papa lak work hari sabtu....
penat sgt mama handle hadeef ngan kakak..
kakak wat lawak kat hadeef pun bolayan jerk....
last2...
mama amek thawed ebmm...
tetiba hadeef suka...duk main jilat2 ebm 2...
sampai cair ebm 2...
x pe, janji hadeef suka n diam jap...
tapi Joy ANgle liner..mmg bagus....
hadeef duk golek..jatuh..ramas...
mmg x leleh n tumpah ebm 2....
zip lock dia powerrr....



boleh la mama rehat tok solat n buat keje umah sikit..
sib baik kakak najla paham adik x sihat..
dia pun kurang mengatur mama....
hari sabtu malam...nampak still x de perubahan..
so semalam, AHAD..mama call office..amek EL..sib baik mama x de class ari ahad..
kalo x..uwaaaaaaaaaa..mama kena ganti kelas...
tapi hadeef nampak cam ada perubahan...
hadeef poo2 kul 6 am...pas 2 kul 2pm baru poo2 balik...
nampak cam dah sihat..
n mama just continue AGEL UMI...
bila da sihat..nie ha xtvt baru...
turun tangga....
panjat tangga dah 1 bulan lebih pandai...
nie skill baru setelah meng`kurus`kan diri selama 2 hari..

ha....hadeef berjaya kat bawah..huhu


then kul 7.00 pm...baru poo2 lagi....
tapi hadeef meragam lagik...bila dia duduk menangis..macam sakit2...dukung lagi la....
ghupanyaaaaaaa.............montot hadeef melecet....
patut la hadeef marah mama ngan papa...
hadeef nangis sesungguh hati....
papa kata, carik something yang leh redakan dan sejukkan montot dia.....
last2 amek EZZERA cream..letak liner...n pakaikan CD longgar2...
bagik nenen..n terusssssssssss ZZZZZZZZZZZZ...
sejuk agaknya....
cian hadeef....
kul l 10 pm...tgh mama iron baju...hadeef bangun..
memanggil2 nak main....
terus duk diam n duk gelak2 ngan kakak...
LEGAAAAA.....
hadeef dah baikkk.....
mama siap kunci jam bangun tukar CD hadeef...
cukup 3 jam tukar...
pagi tadi bangun....
nampak dah kurang rashes 2....
hadeef sayang..duk baik2 kat nursery hari nie..mama risau kalo tgk anak2 mama x sihat...

Monday, January 11, 2010

aku gila ke??

aku giler ke?????
ya... inilah kegilaan aku skrggg...


korang ada x??? yakni...kumpul setem giant....siap ngendeng2 ngan member yang x nak setem 2....sbb nak redeem ITALIAN COOKWARE COLLECTION by BIALETTI....sajer jer...... dapat sebijik periuk ke..pan ke...ngan harga hanya rm 6.90...7.90..cukup la...saper yang x nak.....skrg setem terkumpul dah 142...so far dah boleh redeem dah..tapi tuggu lah dulu..sampai promotion abis 28 Feb next month baru aku redeem...tunggu setem berlambak2 dulu....

alkisahnya...kat terengganu ni (yakni kuala terengganu) hanya ada 2 pasaraya besar..mydin n giant....MYDIN mmg amat22222 dikenali di sini..dah jadik `trademark` org sini ngan mydin...terkadang barang2 2 ada yang mahal....pernah my BIL beli kerusi rehat kat giant...x sampi 2 hari beli..patah..gara2 adik dia yang agak2 sihat 2 duduk...so, can u imagine about tHE QUALITY...agak hampres la kan.....tapi kalo barang dapo leh tahan la...........tapi manusia berpusu222..kalo hari cuti, jumaat sabtu..tok sah harap nak dapat parking kalo sekali round....tak pun parking la jauh2..jalan kaki berpeluh2 ketiak....sbb nak ke mydin....kalo cuti umum n cuti sekolah....lagik la...beratur nak bayau punya panjang...kalo org ada anak kecik..yang bfeed lak..maunyer melalak2 kat situ jer...kalo ari keje ponnn...ramai jugak..aku pun kengkadang x fahammmmm..naper org surut2..kalo x silap aku..ada officer bank cakap..within one month dia leh dapat brjuta2 sales...huhuhuhhhhhhhhhhhh.....

berbeza ngan GIANT....x ramai org datang.....nak parking senang bangat....kalo hari cuti pon..senang je nak parking walaupun agak pack..x perlu pusing banyak2 kali..barang basah x la banyak sgt n kureng segar (yang nie x pe...pasar dekat je)..barang mungkin mahal seposen dua...yang aku suka sbb ada guardian, ada world of babies, ada roti boy.....ada BATA, ada la kedai2 lain gaks yang boleh aku merewang sekali ngan aman n x pack......ada chicken rice shop, RASAMAS...n ada playard tok najla main..x macam mydin...n yang paling penting aku shopping barang dapur n umah je...SUSU n PAMPERS dah reject dekat setahun dahhhh....

kalooooooo korang jadikkk aku la....korang pilih yang mana....aku VOTE for GIANT sbb nak selesa sikit kalo bawak anak2.....x sanggup mak beratur pepanjang...sekarang lak ada SETEM...lagi la aku gila kat GIANt..hehehhe.

sekarang...

sekarang aku tgh mengepam..sesambil menghapdated blog yang dah nampak bersawang...
last hapdated last week...sibuk mengadap bebudak diploma ngan degree nie..kejap nak beli text books...kejap nak tanya soklan..x paham lah..kejap nak tanya itu..kejap nak ini....sampaikan last..aku kunci bilik..letak kasut lam bilik..duk senyap2....walapun bertalu2 budak budak ketuk...aku buat pekak badak...n siap dgr budak2 duk ngutuk aku selalu x dek kat bilik..hahahha...pumping is pumping...no ngelat2....now pun tgh pumping..saja awalkan sesi..biasa buat kul 10am..sajer awalkan kul 9am..sbb hadeef x brp nak direct bangun tido tadi..nak tunggu kul 10am..macam x efisen laks....

oh ya...output skrg??? of course la makin berkurangan..x semeriah dulu lagiks....tapi hadeef cam tau jer output mama dah x semeriah dolu2....dulu2 main2 mama dapat 24-26 oz for e 3 times pumping....sekarang paling banyak pon..mama dapat 16 oz jer....n dah 2 minggu hadeef pun minum 16 oz je ( 4*4 oz) kat nursery....cuma sekali sekala hadeef minum 20 oz...it's still ok berbanding sblm nie....mama pump 16..hadeef minum 24 oz..ayyoyo....

output kul 9am..only 6 oz...

tapi...mama still bekalkan 20 oz or 5*4 oz per day tok hadeef..biasanya akan ada balance 1 botol..stok mama dari penuh df...dah jadik 1/2 jer skrg....n kalo sama demand n supply..mama akan replace stok.....so x la stok makin surut kan....

logic la kot...my prolaktin hormon makin berkurangan...ngan stress kelas da start (sbb kena subject baru..huhu)..ngan peodnyer..n hadeef pun bakal meyambut ulangtahunnya yang PERTAMA tanggal 22/02/2010 bulan depan....alhamdulillah, tak sangka dah dekat 1 tahun hadeef menyusu ngan aku...

papa laks....asik ngendeng2 suh tambah baby baru bila hadeef setahun...tgh duk berkira2 mampu ke x nak handle nie...kalo dapat baby..hadeef lam 2 tahun...ok x condition 2...mr hubby kata masa muda lagik nie feel dapat baby masih kuat..dah tua sikit feel 2 dah lain...seronok tgk anak ramai katanya...cukup 4 stop lah...huhuhu..kena buat istikharah dulu nie.....cian lak hadeef tgh seronok menyusu 2....anyway...congrates to fara for the 3rd coming baby while danish 1 year and 5 month...insyaAllah, dipermudahkan segalanya...anak adalah rezeki kita....harta yang paling berharga dalam hidup kita ini..jaga diri baik2 erk...

ya Allah, permudahkanlah perjalanan hambamu ini.....

Sunday, January 3, 2010

@1st day

it' her 1st day at TADIKA NUR ILMU...
lastlyyy for today.. najla dah ke sekolahnya..(setelah banyak kali gak sorok baju sekolah sbb nak pakai g taska..)
bangun pagi tadi..mandi..pakai baju seragam..tanpa banyak songeh..
sambil2 nyanyi...
terhibur kami tgk dia pagi tadi...begitu seronok dia nak meneruskan sesi persekolahannya..
teringat masa mama papa kecik2 dulu...when we reach 3-4 years...
only..play..play..play ngan budak2 kg yang lain...
pernah masa mama standard 6 dolu...
atok najla bidas mama ngan paip getah sbb mama syok main masak2 ngan kawan2..
walhal esoknya peksa UPSR..(x sedar diri nak exam...)
thats the lasttttttttt year ago...
it's quiet toooo different if we compare to nowww...
sekecik najla...4 years old this year, or this april...
dah tau nak sekolah..nak belajar....


smlm..masa tgk 8pm news at TV3..najla said..she want to wear white wearing...not the yellow-red wear...like today..
i said..she's a younger girl..but she told me...kan mama cakap kakak dah besar..dah big girl..
so kakak nak pakai yang baju warna putih...bukan kaler2 (macam gambar atas)...
really she can`t wait for a few years to wear the dark blue-white uniform...
ohhhh my dearest....
huhuhu....
alkisah dalam kereta lak..
mama cakap..kakak kena dgr dengar cakap cikgu..
she said..kakak kena cakap kuat2 kan mama..nanti cikgu x dengar kan???
hehehe...boleh kuat, tapi jgn kuat sgt...dia senyum..ntah faham ke tidak.....

"najla.....belajar la bersungguh2...tiada harta yang paling berharga kecuali ILMU...

garaplah sepenuhnya...
jadilah insan yang berguna..pada diri sendiri, keluarga, masyarakat dan yang yang paling penting..pada Allah Taala..."


oh my big boy..hadeefff...
do u cry today at nursery?????
bcoz u r lonely today????


mama hope hadeef okeh sbb your pacifier tiada harini...
kakak dah x dek ngan hadeef..
jam 5 pm nanti baru hadeef jumpa kakak tau...
mama hope hadeef like this yeahhh...

hadeef kan selalu ceria..walaupun kakak x de....
my little boy n girl....
kamulah yang menceriakan kehidupan mama dan papa..
tanpa kamu berdua...tiada sinar dalam kehidupan kami...
kamulah
matahari mama dan papa..