Wednesday, December 30, 2009

berpisah

berpisahh???kami mau berpisah??
ohhhhhhhh tidak..
bukan kami
tapi...
najla dan hadeef..


macam belangkas..
x leh berpisah, berengggang..
ku tgh cuba nak bayangkan camner hadeef berpisah ngan kakaknya najla minggu depan..


minggu depan najla dah ke tadika
actually tadika nie cuma sebelah sahaja ngan taska hadeef
tapi najla di tadika dari 7.30-5.00 petang...
akan kembali ke taska jam 5.00 petang jer..
baru la adik beradik ini akan bertemu..
sementara menunggu mama dan papa jemput diorg pada jam 6.00 pm..
smlm bbsitter hadeef, siti cakap..mula tgk2 hadeef duk merangkak2..
tetiba hilang...
rupa-rupanya, dia ke bilik yang najla tgh tidur...
bila siti tgk, hadeef tgh usap2 kepala kakaknya sambil sekali sekala menepuk tangan..
siti kata, pandai hadeef mencari kakaknya...
diorg rapat sgt..x macam adik beradik yang lain kat taska kata siti..
tetiba aku sayu..sbb minggu depan kalo hadeef cari kakaknya pun..
mesti kakaknya x de..
hari nie pun najla x ke taska...che da n che ngah memujukknya supaya ponteng hari nie...
sbb diorg nak g jalan2 sambil bawak najla ( act..jalan bawak budak2 mmg meriah kan???)
teringat hadeef sorang2 kat taska..
cian dia..
mesti carik kakak kesayangannya...
najla la teman sepermainan hadeef..
hadeef yang mengejutkan najla setiap pagi untuk bangun mandi...
mandi pun sama 2..makan pun sama2...
najla yang mengutip hadeef sekeliling rumah bila adik ke tmpat berbahaya..
bak kata org tua...macam isi dan kuku...
najla x kan marah kalo adik pijak perut, tarik rambut dia..
janji itu adiknya hadeef yang buat, kalo org lain..
mesti dia nangis dan marah...
mama harap hadeef dan najla akan camnie sampai bila2..
kamulah penyejuk hati papa dan mama...
jangan gaduh2 sampai bila2 ye sayang...
mama harap hadeef x sunyi sgt bila kakak x de nanti..
hadeef budak baikkan????

Thursday, December 24, 2009

progress

alhamdulillah rezeki 2010, insyaAllah kami sekeluarga akan pindah rumah...
rumah berharga rm210K ini hasil pinjaman kitaorg ngan bank..hahaha...kiranya nie dah masuk tahun ke 2 dah nie..maunya hujung tahun depan kami akan mengamalkan langkah jimat cermat sbb kena bayau rumah 1.5K sebulan..huhuhu....




rumah nie sbnrnya tidak lah cantik sgt di mata kitaorg...
kalo umah cantik ponnn, jauh nunmmmm dari kemudahan..susah gaks kan..
n kalo umah cantik camner pun..kalo penyepahhh tahap kuasa cipan...x guna gaks...
tapi disebabkan faktor2 tertentu, jadi memilih rumah ini...

alasan utama :

  • dekat ngan rumah mertua..dalam 2.5 km sahaja ( menantu solehah kann??? )
  • dekat ngan umah sekarang ( pun sama, 2.5 km jer )
  • dekat sgt2 ngan taska n tadika anak sekarang ( 1 km jer, or x sampai pon)
  • umah nie dekat ngan jalan besar...ku x suka umah yang jauh2 sgt masuk ke dalammm..susah sedara mara nak datang
  • dekat ngan pusat bandar kuala terengganu..within 10 km ++ jer....ku kan hantu bandar..ada je benda nak carik....
kenapa factor ini???
  • ku nie selalu pergi kursus, so senang...anak2 hantar umah mak mertua jer..siang antar taska...walaupun jarak ke tempat keje 23km jugak..pergi balik 46 km...tapi nie la factor utama..
  • senang nak p makan umah mertua..ayyoyo......sbb aku nie menantu x tau malu..lapo jer, g makan umah mertua..sbb 2 MIL selalu masak banyakkk..dia tau menantu dia kuat makan n muka x tau malu.....
actually umah 2nd lot..lot tengah2....jadik umah aku penuh ngan jiran..kiri..kanan..depan ..belakang...seme berjiran..skrgnya..kalo mr hubby g kursus..x de la takutsss...jiran ramaiii...hehehe....umah lebih kurang 1500 kaki persegi..tanah laks, 549 meter persegi...
agak luas la bagi aku....sbb umah nie umah sebijik2...jadi...ada tanah di tepi, depan n belakang...tanah dibelakang masih banyak...boleh la nak menanam sikit (tanam lalang ke???)..n kalo ada rezeki masih lagi boleh extend sebyk 12*20 kaki lagi (kalo ada rezeki la...)....sbb bilik ada 3 jer..bilik air 2....ok la tok masa skrg...anak pun masihh dua....

nie hasil lawatan jumaat lepas.....dev kata, diorg nak siapkan gaks by tahun nie...nampak macam mustahil jerkkkk..huhuhu.....

Tuesday, December 22, 2009

suprise hari ini...

apa perasaan korang kalo dapat nie....


surprise lak bila di office hari nie kan ???????

dengan ucapan ini...

inilah yang ku dapat pagi ini...
terasa disayangi...
dan masih diberi perhatian... kasih sayang...
buat kerja pun asik tersenyum jer....
hehhe..
mungkin orang lain x heran kot...
bagi aku yang jarangggggg2 dapat bunga nie
last dapat masa baru2 pregggy 2nd baby...
ucapan tahniah bcoz of preggy 4 the 2nd time ..
dah lama 2..
hati pun berbunga2...
tup tap..dah hampir2 menjengah tahun ke 5 april 2010 nanti...
anak pun dah dua...
anyway..
thanks bi....luv u so much...
forever n everrrrr...

Wednesday, December 16, 2009

nursing shirt to let go...

actually....
dah lama peram nie...
nak let go kalo ada yang berminat....
semenye XL size....sesuai tok bust size 38-40..
ye lah kan..beli online kat faboulous mom...
ada terbesar..terkecik...
huhuhu....


RP : RM 39.90 Now : RM 35.10
Nak jual only
RM 30 with postage
Shirt nie x penah pakai
SOLD TO : NORA


RP : RM 69.90 Now : RM 62.90
Nak jual only
RM 43 with postage
Shirt nie pakai sekali jerk
SOLD TO : NORA


RP : RM 59.90 Now : RM 53.10
Nak jual only
RM 33 with postage
Shirt nie pun pakai sekali jerk
SOLD TO: AFNEE

BERMINAT ??????
pm @ norazlina_abdullah@yahoo.com atau email : norazlina@udm.edu.my
tel : 0109001513

cepat2 ye..1st come 1st serve yer...


seharian smlm..

lama x hupdate blog.. bukan sibuk..tapi..malas... smlm...datang je ofis pepagi.. pas 2 kul 11 kuar pulak... setengah hari smlm ni je yg aku buat... nak dapat kan ini....

BANK ISLAM ATM CARD ....kenapa terkocoh2 smlm g buat...walaupun kad nie dah ilang hampir soploh hari????? sbbnya esok gajis dah nak masuk... masa kad nie ilang (x tau tercicir kat ne).... aku terus transfer seme duit (sisa2 yang ada) ke maybank..guna IBG.... kalo aku x buat gaks, esok massuk gaji..kena transfer ke maybank gn IBG.. dah makan masa 2 hari lorr...... x best 2.... yang kelakaunya n duit baki ada RM 7 ++ jer....org bank nak caj kad RM 8.... diaorg kata duit x cukup puan...... hahahhaha..malu rasanya..terus aku bagik rm 20 ke kerani bank 2....nak bagik rm10 cak kedekk jer.. tapi aku rasa cam x praktikal je sistem bank islam nie... sbb aku kena ke hulu ke hilir... mula2 aku p bank islam..diaorg bagik borang cakap aku kena matikan setem kat LHDN.. mmg la x banyak..RM 10 jerk.... tapi nak ke hulu hilir carik parking 2 la tension mak... luckily kak aida sanggup menunggu lam kete... p LHDN, sib baik x dak org terus siap.. then balik semula ke B Islam... sib baik dah bawak siap2 photocopy IC... kalo x jenuh lak.. diorg bukannya rajin nak buta bantuan ikhlas photocopy IC kita kan.... then lecehhhh, kena beratur...dekat 15 org gak kena tunggu.. tanya kak aida sanggup ke tunggu... dia cakap ah alang2..tunggu jer lahhhhh.... akhirnya jal 1.50 pm..... siap gak ATm card ku ini....setelah habis RM 18 (berkira gaks erk) dirembat..
kesimpulannya : jangan ilang ATM card..banyak keje wooo...
balik office kul 2.30pm..
malas nak lunch.....
balik jer...
wat muka kesian ngan mr hubby..
dia cakap..g makan terus la..cian lapar..
kalo x kitaorg balik umah mandi solat baru kuar balik....
nie gambo sbb keboringan tunggu siakap 3 rasa masakk...


inilah kesah smlm ku yang amat malas....

p/s : lambat lak sampai sampai personal fit dari aja nie...nak test drive, busan asik pakai softfit jakkk...

Wednesday, December 9, 2009

SSPN


diketika ini duk berkira nak bukak akaun sempanan SSPN tok anak2..
naper la sebelum nie x perasan yang SSPN leh dapat pelepasan cukai up to 3K yearly...
naper la aku tak perasan..
so far haku nie kira hokeh lagi sbb setakat nie x penah bayau cukai lagi...
minimum income..hiks..hiks....
tapi cian kat mr hubby la..
dekat rm3K gak setahun
balik ni nak bagik cadangan kat dia la simpan kat SSPN...
daripada dia melabur kat LHDN 2 ..
baik melabur kat anak2 kan....
sekurangnya...
kalo every year simpan RM1500 tok kakak n RM1500 tok hadeef..
within 10 years diaorg dah ada RM15oo0 kannnnn!!!!!!!!!
daripada pakcik duk bayar Rm15K ke LHDN..
depa wat jalan, hospital n macam2 la....
walaupun tok kegunaan kita gaks tapi melangut lak kita time anak nak masuk U nanti....huhuhu...jauh lagik 2 perjalanan..
tapi kena pk gaksss...
huhuhu..lambat lak petang nie..
nak balik...
nak bagik proposal tok mr hubby nie....
nak g bank nak bukak akaun SSPN nie...

Sunday, December 6, 2009

meroyan

ujung tahun nie asik meroyan jer...
nak kato tahun nie dapat bonus tok gov staff idok la...
dapat rm 500 jer..huhuhu..
x leh nak berangan nak beli haper....
tapi duk sajer2 nie..bestnya kalo dapat ni kan..

SWEET CHERRY SCR5 STROLLER


harga pun idok la mahal sgt...
+-rm 450 jer...JER????...cukup gak ngn rm500 ehsan najib 2...
cam bergayo je makcit kalo sorong hadeef lam nie....
TAPi...
kalo diusulkan pada mr hubby..
confirm x leh....
sbb dah ada stroller...
TAPI...
yang nie chanteq kan.....
nak beli MACLAREN, COMBI, QUINNY, PEG-PEREGo idok dapet ler...
lam mimpi pon belum tentu muncul...
huhuhu...berangan je la....
sambung lagi berangannnn..

Wednesday, December 2, 2009

dapat yang berkenan dihati...

setelah sebulan masa men'survey' dijalankan...akhirnya ku dah dapat yang berkenan dihati....bercenta mama (act..duit papa lor) nak kuarkan duit nak beli nie....pejam mata.....nie lah dia....
FOTILE idamanku.....


2, 3 kedai haku pergi..harganya tetap sama...RM 3799...malah satu malaysia regenya samo...this offer valid sehingga feb 2010...ada gak jeling2 yang lain...kenan gak ngan FUJIHOME,FUJIOH..tapi rege mak aiiiiiiiiiii, rabak makcitttt.....ada gak brand2 lain...RINNAI, RUBINE...tapi ada je yang salah satunyer x kenan..cam RUBINE..kenan HOOD tapi HOB lak x lawo..RINNAI kenan kat HOB tapi tapi HOODnyer suction power just 500-700m3/h jer..x cukup 2....akhirnya...setelah menimbal balik segala beserta ngan ongkos yang ado.....model diatas la yang dicekau.....yang menariknya kenapa aku hambik this model sbbbbbbb......ada FOTILE DISCOUNT VOUCHER beb kat kedai tokey nie...WORTH RM 500.........mana nak dapekkk beb set FOTILE nie RM3299,tapi kena beli bulan nie gaks.....huhuhu...walaupun HOOD x la berapa kenan designnya, ku rembat gak sbb suction power 1080m3/h ......padahal umah lum siap sepenuhnya lagik..tapi aku dah janji ngan tokey kedai 2 nanti aku call kalo nak amek....tgk la 2-3 bulan lagi..ku perap dulu...janji dapat diskaun..huhuhu.....x sabau nak masak ngan dapos baruuuu.....


oh ya, kalo kengkawan nak beli hood la espnyer.....nie ada sikit guide line nyer, ku cikup di fotile.com.my...jom layanzzz..

HOW TO CHOOSE A SUITABLE COOKER HOOD THAT BEST SUIT ASIAN WAY OF COOKING?


Sufficient Suction Power
Asian way of cooking requires a powerful hood that keeps the oil and smoke away from the kitchen. Therefore, a ventilating hood with sufficient airflow (more than 800m3/hour) level is your best choice. (nie sbb kita suka masak goreng2....kan?????)

Noise Level
Choosing a powerful hood doesn’t mean that we have to sacrifice on the noise tolerance. An ideal hood would operate without generating much noise.(<57>(bisingkan...bingit lak dapo...masak seciput, riuh sekampung..huhuhu)


Low Maintenance
Buy a hood with long lasting material and easy to maintain. A good filter system makes your maintenance work easier in the long run. Let the hood runs for another 5 minutes after cooking, as to exhaust the oil and smoke out from the pipe. Put some detergent inside the oil cup before placing it under the hood and it will save you from the trouble of cleaning it later.(mesti la..masak suko..nak kemas 2 x larat)


Design Outlook
While kitchen becomes an essential part of modern living, a stylish design is no doubt an important factor in choosing a cooker hood.(bila dapo canteqqq..semangat nak masakkan???)


Price and Warranty
A good quality hood may not be cheap, but it doesn’t mean that you have to pay a sky high price for that. Also, check whether the product has warranty as well as the period of the warranty last. (ok lah..motor dia bagi 5 years warranty)

K kengkawan..moga pilihan kali setepat2nyer..tapi biasa la...lain org lain pilihan....:)....kengkawan guna brand aper yer.....??????