Thursday, November 26, 2009

banjir...

ku x bersiaran..banjir kat umah nie.....huhuhu..asik cuti je on off....terpaksa la.....huhuhu..tahun terakhir mengharung banjir di dapur umah...tahun depan dah x dah......DAH PINDAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH....


so far, kali nie naik kat dapo n depan umah..sib baik ruang tamu bhgn atas...separuh lutut gak...kalo umah MIl kat belakang kira paras lutut la sbb lagi rendah...siap naik 2x...1st ari ahad n selasa..dgr kata gelombang ke 2 lagi besar..huhu..bersedialah...

oh ya, siap dapat bantuan mangsa banjir....nie ha..siap ada beras, milo, biskut, bihun n macam2 ka...jimat duit dapo mama bulan nie..hehehe

apa yang penting sebenarnya risaukan anak2...najla esp..sbb dia bukan main suka ngan air nie..kejap nak p umah tok..baru p umah tok nak balik umah mama lak...grill kena kunci...takut dia kuar..hadeef x de aper lagi sbb x dapat kaki....
oh ya...
lupa nak ucapkan.....
SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
moga ibadah korban kita diberkati...insyaALlah...
tahun nie kitaorg x buat korban..
just buat akikah tok hadeef kat besut...
jommm....balik kampung....

Wednesday, November 18, 2009

mizz her smile....

huhu...hujan je dari pagi tadi...
teringat kan najla..hadeef pun...
alang menunggu waktu abis keje...
test2 photoscape..baru belajar...
mengimbau kembali saat bersama2 najla
indahnya.....
cuma terkilan gambau masa lam pantang n sampai 6 month dalam laptop yang telah dikebas org itu....just ada hard copy jer...

when she was 6m++ to 2 year ++


my gurlz now.......really mizz u my dear...miss ur smile...miss everything about you...
3 years++ old now...really fast...


kena cepat balik nie...jommm...

Tuesday, November 17, 2009

akhirnya..berjaya...

AKHIRNYA...............
.............................................................
aku berjaya abiskan gunungan ini...


170+65 script final exam student diploma n degree nie setelah berhempas pulas selama 2 minggu...malam nie dapat la tido ngan lena (walaupun x lena hadeef kaco nak nenen..)
ya bi da bi du........esok masukkan markah lam sistem...
n rilexs222222222 sedunia..

sedikit pertolongan.........

LAST wednesday...
ku didatangi member office yang baru lepas confinement period...
actually member nie sbnrnya ku x berapa suka..huhuhu..
biasa la perangai dia pelik sikit..huhuhu...(aci ker cakap lam blog..jangan la dia baca..huhu)
tapi bukan ku sorang keyyy, ramai yang x suko...
tapi ku layanzzzzzzzzzz jer..
dia ngadu..anaknyer x nak minum ebm thru bottle...
sampai dia bawak anak dia mai office 2....
sehingga mengundang kontroversi..hahhaha...
macam2 teat/bottle yang dia try...
mam, avent,breastflow n macam2 yang aku x hengat dah..
siap anak dia nangis sampai tido sanggup minum susu....
aku yang x brp terror bf nie gtau la..
x sampai hati beb walaupun mengenangkan
perangai dia yang ...............................................

ye la kan, kena ikhtiar gak sbb kita keje kan...hehehe, baik gak aku...
menolong niat murni org tok berikan yang terbaik 2 dapat pahala kan....hehehe..
n aku try introduce to ini...

MEDELA WIDE NECK FEEDING BOOTLE
ps :sebelah kiri yang wide neck

credit to aja...ku copy paste ya aja...

tadi ku jumpa member ku ituh...
n tanya camner nga teat 2 baby nak ke x...
n amazingly, anak dia minum ngan teat 2 almost 2 days dah
alhmadulillllllllaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhh...
seronoknnyer dgr...
patut la dah x dgr baby nangis...
ghupanya dah boleh tinggal ghupanya...
oh ya...

sbnrnya, hadeef pun mmg budak yang amattttttttttt susah nak train dia minum thru bottle...
ku try avent - reject..langsung x nak n melalak bagai nak rak....
try MAM - nak jugak cuma ada time x nak gak....lagipun bs kat nusrsery susah nak assemble part dia..banyak songeh.....
tapi masa 2 belum kenal this bottle..so hadeef minum la guna MAM...
ebm yang dia minum pun sikit je kat nursery masa 2....
lagi prefer direct....
then, ku beli medela harmony as spare part n time tandem ngan hadeef....
ghupanya compile with teat...
apa kata try..
amazingly hadeef minum ebm 2 walaupun dia duk atas riba aku..
sesuatu yang mmg dia x kan buat sebelum nie...
kalo bagi bottle dia kan campak..huhuhu..
sayang susu mama hadeef...
n bermula hari itu la..ku pakaikan medela teat nie pada hadeef..
sonang..bs just tukarkan colar jer....
ayoyo..dikala dia 9 bulan next week..
hadeef minum 20-24 oz kat nursery..

oh ya ibu2 diluar sana..
kalo anak2 anak betul2 bermasalah nak minum thru bottle
try la this bottle..
leh beli ngan ajasu.....confirm berbaloiiii2.....
harga...ingat2 lupa...3 bottle rm 75/rm 85
tapi ku rasa rm 85

gumbira rasanya hatiku ini
sbb dapat memberikan pertolongannnn yang amat kecil2 bagi...
untuk memberku ituh...(siap wish lam blog 2, sbb malas nak cakap..huhuhu)
moga dapat meneruskan perjuangan yang penuh pancaroba ini..
ceeeeewah..
anyway...

BREASTFEEDING IS THE BEST FOR YOUR LITTLE ONE...ABOUT THE MOMENT..OHHHH REALLY TOUCHING...

Sunday, November 15, 2009

@mesra mall

oh ya..kebosanan melanda jumaat lepas..
mr hubby beria(@ aku yang beria2..) mengajak ku ke mesra mall kat kerteh..
jauh gak 2..tapi mengenangkan burger king dan donut big apple 2..
layanzzz je la..
hang p bayang la..bertolak kul 11++ am..sampai sana dalam jam 1 tgari 2...
n bila p sana kedainyer..cenoettt je...
ada la lam x sampai 20 outlet...
outlet yang ada just bodyshop, carlo rino, popular,adidas,burger king,big apple,al ikhsan,tomei,poney n benerapa outlet lain yang dah x berapa ku ingat...giant pulak x bukak2 lagi..nampak barang kat dalam dah menimbun...
Oh ya..yang paling aku ingat mesti la toy R us..kekekeke..
sempat lagi mengendeng2 mr hubby belikan mainan tok bebudak dua org 2...
sib baik2 kedai2 yang jat mesra mall nie x dak kat ganu..
kalo ada maunyer terkilan kat..
ye la ponat2 makcik berhempas pulas ngan budak yang x nak duk lam carseat nie....
paling lama dia duduk ada la 15 minutes..
pas 2 melalak2..geramnyer...
bukannyer x biasa duk lam 2..
p keje..balik keje..
walaupun ku pegi satu kete ngan mr hubby..hadeef still in car seat..
tapi memang dia x suka....
ke ANAK LELAKI MMG CAM 2 hah kengkawan.....
dah la melasak tahap kuasa gaban lam kete 2...

tgk 2, nak duk lam car seat..tapi freestyle...tau la mamanyer pump susu guna freestyle gak..huhu...x dek safety langsung..oh ya, kakak duk depan..teman papa...sampai2 jer sana...
jalan2 kat seme kedai...tapi sebelum 2 makan dulu....tok pengetahuan, ku x penah makan burger king nie...ku amek blackpepper burger n mr hubby amek mozza aper ntah..yang pastinya mmg besar gedabakkkkk....sampai x abis....hadeef cam biasa, mesti la bawak bekal bubur dari umah..


lepas makan2 kitaorg melepak punya lama kat toy R us 2....sembat lagi merembat VTECH computer laptop tok kakak n FISHER PRICE stride to walk....sib baik najla x ngamuk kat sini...ye la ...mainan punya banyak....dah pesan awal2..ikut apa yang mama beli jer.....

penat.....kul 4.00 kitaorg bertolak balik...sempat lagi singgah beli buah ciku..yummie, manis sgt....2 pun sbb cian kat budak2 sekolah yang tolong parents diaorg berniaga...kul 6 baru sampai umah....malam 2 seme tido mati....zzzzzzzzzzzzzzz..............

Thursday, November 12, 2009

ikat rambut..


ermm... najla dah pandai ikat rambut... setiap hari asik menayang rambut yang diikat.. siap suh mama amek gambau lagi... anak daraku inih asik melaram je skrg...

ku dapat adiah dari aja..

bukak blog pagi nie tgk2 aja dah updated giveaway yang dia...
akhirnya, selepas 2 bulan tarikh tutup...
cian aja, dia mmg x sihat..ngan perut membuyung tue..
commitment keje, online biz..n 3 org anak yang menanti dimanja...
it's really hard okehhh..oh ya..
sajer nak tgk list pemenang... list down..list down... tup2... ada adiah xtra tok TOP recommender year 2008
oh ya nie adiahnya...



thanks aja..muaah tok dirimu..
ku nie kuat mengrecomend ke?
mmg pun.. kalo org nak beli pump medela..mmg aja la tempatnya.... kalo kengkawan nak carik aper sajer MEDELA product sini la tempatnya..MY BREASTPUMP SHOP...
ye la, sepanjang dah hampir 9 bulan breastfeed hadeef nie
aja la tempatku bertanya aper2...
bermula dari beli pump diketika usia hadeef lam kandungan 28 minggu..
Freestyle telah ku rembat...
hohoho..
masa 2, x pk panjang..
ingat nak beli SPECTRA..tapi berangan nak FS..
akhirnya ku rembat..buat 2 x bayau...
masa 2 aja x berapa sibuk..
kedai pun baru launching..
asik layan haku jer..
hehehehe...
oh ya kengkawan...
kalo nak cari pump yang baik...
beli lah MEDELA SWING or FREESYLE..
kalo kewangan x mengizinkan, barulah search tok pump2 yang lain...
tapi mmg berbaloi2....
cam FREESYTLE, membuatkan perjalanan breastfeedku agak mudah (walaupun suah gakk..huhu)
x de alasan tok x nak pump sbb FS portable..
cuma alasan yang selalu kita guna adalah MALAS....
kay kengkawan..kalo nak beli MEDELA PUMP and ACCESSORIES, PLAYTEX liner(tok simpan susu) n botol BUMBLE BEE BPA FREE..
jangan lupa ke SINI ya..

Wednesday, November 11, 2009

BABY SNOWDROP GIVEAWAY

Tengah jalan2 blog member2 terjumpa nie ha...
BABY SNOWDROP GIVEAWAY
cam menarik je kali nie sbb ni bukan contest sbb suka-suki tuan umah nie nak bagi night cloth pad yang dah lama ku angankan..
ingatkan hati memang nak tapi tgk harga 2 yang kembang kempis...
itu la..mak beria beli anak CLOTH DIAPERS dgn harapan x nak anak kena bahan kimia berbahaya..
tapi maknyer pakai jer pad yang berbahan kimia nie..
tapi kat sini mmg murah..berbaloi2...
so far ku pun dah try beli jap tadi...
pakat2 ngan member2 office sbb seme berminat nak pakai
(nampak gaya kena jadik reseller gak nie)....hehehe
ye la...mengelakkan penggunaan bahan kimia nie..
oh ya kat babysnowdrop nie bukan setakat clothpad jer..
ada gak ringsling (cam nak cuba jer brand nie lak)..n fenugreek (to increase ur milk supply)..
jom kengkawan..kita layan


BannerFans.com

Now Baby Snowdrop is having a giveaway, not contest ye, just a small giveaway kepada sume bloggers. Actually for uolls punye info, baby snowdrop ingin memperkenalkan pada sume our new products which is Baby Ring Sling & Modern Cloth Pad. So for a start, baby snowdrop nak giveaway pd uolls yg berminat for Cloth Pad sample. Baby Snowdrop akan beri sample one piece of Night Pads to every each of you. Free je, tak yah byr. Hehe... But before that, ade syarat2 nye. Giveaway ni open seminggu je (until 16 Nov 2009) So scroll down for details k....

Step 1

Copy and paste mana2 code below on your blog. Kire add banner Baby Snowdrop la.

BannerFans.com



BannerFans.com



Step 2

Become Baby Snowdrop's follower.

Step 3

Make entry tentang Baby Snowdrop's Giveaway ni in blog uolls. So boleh share pd sume kan for free samples cloth pad.

Step 4

Leave your name, email address and blog/website kat comment. Nanti we will visit each blog and tgk whether qualified tak to get the free sample. (If nak Baby Snowdrop link balik your blog, pls inform k)

Finally, we will list name and blog yg qualified to get free sample, then uolls have to email to me your full name, address and phone number(ni utk nak pos)

NOTE : Anyone yg still publish banner Baby Snowdrop for at least a month, your blog akan qualified to next month lucky draw, we pick one winner randomly. Winner akan qualified to get one piece of Ring Sling from Baby Snowdrop. Lucky Draw ni akan berjalan selama 3 months berturut2 until bulan February.

bunga

semalam najla demam..
panas sgt..x sampai hati nak tinggalkan kat taska..
jadi ku amek keputusan bawak najla ke office
coz ku banyak kerja..banyak script exam nak di tanda...
luckily, ku ada bilik
kalo x hehe, mana nak sorok anak nie..
bos nampak kang...hehe..dah terpaksa..
oh ya, sebelum datang offiec,
sempat lagi gi basuh TAW779 yang dah x nampak bentuk ketenya ituh..
melangut tunggu lama gak..
cian najla ..gelisah jer..
bosan agaknya..
tetiba najla mintak pen n buku..
sib baik ada note book kecik..
n dia pun start menconteng...



pas 2 tunjuk kat mama...

mama, pandai x kakak lukis bunga??
bila aku pandang...eh, ye ke kakak lukis..
ye la mama...
nie ha...

cam ada seni kan..
aku pun x penah terlintas nak lukis bunga cam 2 (sbb aku mmg tgn bangku..hehe)
bunga..oh bunga...

Monday, November 9, 2009

turn ...

cakap pasal turn nie..
cam ornag kawen 2,3,4 la plak..hehe..simpang la..
x de...
terkadang x adil lak bila asik bercerita pasal hadeef jer...bukan x ingat...
tapi terkadang entry 2 bersusun mau menunggu que...
hehe...tetiba teringat kat anak dara yang makin keletah...
kiranya turn najla la plak..
tetiap hari minta mama hantarkan ke sekolah...
bila hantar ke school(TASKA)..dia cakap, bukan kat sini..
tapi..kat sebelah (TADIKA)..
bagi dia school dan sekolah adalah BERBEZA..
hahahhaha....
najla sekarang asik seronok mengambil gambar...
pantang tgk handphone mama or papa..
suka sgt mensnap gambau 2...
last month ku belikan DOODLE PRO-FISHER PRICE..
mahal gak 2..hehee...
tapi dah lama nak carik yang agak berkualiti sikit..
kalo yang murah2 x berapa terang..
tulisan nampak nampak x nampak..
n silap2 leh patah....
seronok sgt najla..
sblm asik tulis ngan buku jer...
skrg dah ada DP nie..asik itu yang dibawaknyer ke dapo..umah tok...
siap suh mama amek gambau 2 time dia melukis..

cepat la mama..peace...
mengada2 sungguh
adik mana leh tgk kakak sonang..
hasilnya...spongebob...boleh la kakak..ada ghupe x 2..
oh ya..nie lak gamba2 yang najla amek...


tapi gambar yang dia amek banyak gambar hadeef..hahaha.adik kesayangannya..sekarang najla ngan hadeef cam belangkas..asik bergomol..main tarik2 rambut...huh...



kalo dah kamceng...tido pun sehati sejiwa...
anak2 ku..kamulah permata hati mama...:)

Sunday, November 8, 2009

ujung minggu..memenatkan..

huhu...minggu nie adalah hujung minggu yang memenatkan..tapi kalo ari minggu jugak la hari yang best sbb ku dapat jugak bergolek2 ngan anak dara n terunaku ituh, dapat gak bergolek ngan mr hubby..ahaks..ahaks.....dapat melayan mereka...apa yang mereka nak..mama layan wokehhhh..opss. termasuk mr hubby ke nie...kalo hari keje..penat sgt..inginkan perhatian..huhu...start selasa last week hujan x reda2...n kemuncak hari sabtu...sampai umahku naik air beb...ni gara2 longkang besar beb...tersumbat le..sempat la jugak masuk sampai penuh air kat bilik air..najla apa lagi..bukan main suka lagi tgk air..aper lagi time tokki lak offer main air...sampai terketar sejuk...n sib baik x demam...kalo x mama gak yang susah...
jumaat!!!!!! mmg hari makan sedunia..MIL masak sik lemak pepagi 2...mr hubby keje lak pagi..so lepak je la umah MIL...tak sampai tghari...ubi kayu rebus cicah kelapa parut+kopi....yummieee..hujan2 nie mmg best..lapau...hadeef lak mama masak sup pasta..
yummi..pasta soup

...wahh, selera dia makan...padahal eiiii, aku test x bestnya..tawor...kakak ku bagi makan gak..tapi buh garam sikit...dia cakap aper..cukup la mama masak camnie..x best la...confirm anak daraku ituh tradisional sungguh seleranya....

n malam lak p makan kat wakaf 2 seafood..pekena daging merah, tomyam n kangkung belacan....yummiee..apa la aku nie bab makan ajer...

oh ya..cerita hari sabtu...kul 10am, aku nak kuarkan bubur hadeef yang dithawed..tiba2..kejadian yang mengejutkan hakuuuuuuu....naper DF ku dah defrost, tak de frost..pegang DF cam x beraapa nak sejuk...tgk temp OKEH...tapi bila tgk belakang suis terOFF..naperrrrrr....uwaaaaaaaaaa........bagai nak meraung...terus aku buat kuar seme EBM..nampaknya seme ok, masih beku, mungkin sbb frost 2 tebal sgt kot...tapi seme frost dah totally cair..

stok terkini hadeef, dah ada space tok frozen food...
dah settle defrost secara tak langsung..


nie lak, seme frost yang dikeluarkan

n aku rasa dalam kul 4 petang smlm.....n yang pasti...aku syak yang aku tertekan suis 2 masa p kat belakang DF nak carik kain buruk buat lap....mesti terkena kaki masa aku dok menonggeng2 tue...takkan najla ke belakang..susah nak masuk stor 2....kena alihkan kabinet dulu....

bila kenang...huhuhu....kalo la seme EBM 2 cair..mati la aku...aku pum skrg kat office dapat 16-18 oz je..hadeef still minum 24 oz lagi....mana la aku nak cekau kalo seme ebm nie cairrrrrrrrrrrr..banyak gak lagi walaupun EBM aku 2 dah mula surut sbb aku selalu curik...pagi nie seme thawed EBM..huhuhu..kes tak sempat nak pump hari cuti...n aku dah peod lagikkkk...just 15 days je aku suci..period lagi..huhuhu..bahaya sungguh..subur benor ke haku nie....

xtvt diteruskan lagi ngn masak2 sedunia...x de la banyak...just masakkan sup ikan merah tok najla...berselera najla makan.....

yummie..nie tok mama ratah..
pas 2 aku masakkan segala bagai sayur n ikan tok hadeef....ku steamkan brokoli, keledek, kentang, carrot,ikan merah n blend..
frozen tok hadeef..

..n keep frozen kan

cuba bayang kalo kita makan nei..tawarnya..


....senang..just masak bubur tiap2 hari pas 2 masukkan jer..mesti korang cakap..rajinnya kau masak tetiap hari bubur..ntah la.jawapannya sbb AKU RAJIN la...lagipun aku nak hadeef makan bubur yang fresh..just lauk je x fresh..heheh..

uwaaa..hadeef x leh makan ayam...dia allergic...aku try bagi dia makan last wednesday for e 1st time..
bukan setakat badan naik merah2 hari jumaat 2...sampai hadeef cirit birit n montotnya merah sgt..asik nangis jer....untuk pertama kalinya selepas 7 bulan..aku beli gak dispo tok hadeef..sbb hujan x berenti 4 hari n stok cd abis..padahal aku dah ada 25++ keping cd 2...hadeef lak berak selang 20-30 minit 2...papa siap gelakkan mama sbb beli DD tok hadeef...nasib la labu....bila p beli, mati kutu aku nak beli yang mana....mahal beb DD sekarang....beli gak la aku yang 40 pieces..huggies rm 23.90...pejam mata jap...lagi pun leh la aku selalu letak cream kat montot hadeef..kalo ngan cd..siap aku kena alas ngan nappy liner...takut cd x nyerap...jumaat malam aku siap bawak hadeef jumpa paed... paed cakap kalo baby yang allergic, makanan yang dia makan2 leh sebabkan dia sakit perut..2 yang aku syak AYAM...n paed bagi 2 jenis ubat..serbuk..kena larutkan lam air bagi hadeef..tapi hadeef 2 mmg cerdik..minum sikit..terus dia sembur...last2 mr hubby kata..why not we try to give him AGEL UMI..mana tau kot2 baik....aku pun x perasan lak....biasa UMI ngan EXO aku just bagi time diaorg batuk n selsema...n alhamdulillah..immidiate effect, cirit birit hadeef berkurang dari 20-30 minit sekali ke 2-3 jam sekali.....n pagi tadi last hadeef membuang jam 12 malam...n pagi tadi aku hantar hadeef ke taska ngna hati yang agak lapang....alhamdulillah juga AGEL serasi tok anak2.....(berbaloi mama beli, walaupun rabakkkk...)

ini lah kisah hari mingguku yang memenatkan...psss..semalam ku landing nyusukan hadeef, bila bangun je dalam kul 10, mr hubby dah lipat seme kain2 yang segunung itu..bayang la kain dari hari selasa-sabtu...thanks biii...mmuahhh..