Tuesday, September 29, 2009

kisah lawak hari nie...


nak gelak pun ada..geram pun ada..
apahal la aku nyanyuk sgt hari nie..
nyanyuk bawak botol susu....
ntah aper la aku pk pagi tadi..pagi2 tadi dah pelik..beg fs 2 macam kecik jer..
tapi malas nak cek sebab da lambat..
tup2..nak pump kul 10 tadi..
hahahhahaha..aku lupa bawak botol..alatan pump lain bagai bawaknya...
last2 terpaksa guna tupperware kecik yang kubeli smlm..
sib baik x bawak umah lagi smlm..cadangnya nak bawak abalik ari nie..zassss..
tudung x berapa ketat...so aku ikat ngan getah..
tak tau sejauh mana leh bertahan...
sdgkan perjalanan aku +- 25 km gak 2
tawakkal je la..

godek punya godek locker..jumpa 1 playtex..sekurangnya yang nie mmg selamat sampai kan...
bekalan hadeef esok...ishk2...
x pe la...yang penting hadeef dapat gak bekalan freshhh...
terpaksa ku kurangkan sesi jadik 2...
n x tau lak berapa dapat ari nie..
bantai la labu..
sbb takut x muat dalam cooler...kang penuh sgt tumpah lagi banyak sbb..
bekas 2 cap COSWAY bukannya TUPPERWARE...
hahhaha..mak labu betui aku nie...
tapi tgh pump aku gelak sorang2..
leh x korang imaginekan...
aku pump guna FS..siap pasang handsfree kit..
tapi kat bawah x de botol..ku tadah ngan bekas tupperware 2...
siap bekas 2 aku letak atas meja...sbb malas nak pegang...
aku pun melangut kat meja n masih lagi sempat berblogging..
hahahhaha....
klakauuuuuuuuuuu kannnn.....
PENGAJARANNYER : check la elok kit ngepam 2..sib baik pump lam bilik..kalo kat surau..malu beb !!!

Sunday, September 27, 2009

merapu2..raya..tenusu..n macam2...

salam aidilfitri member2 bloggers...
mungkin seme masih di awangan..masih di kampung..
ku pun rindu kampung..rindu bersama family kat besut..
hohoho..alhamdulillah, tahun nie lama sikit di besut....
mizzzzzzzzzzzz u all...mmuahhh..

atau masih di rumah bercuti..ataupun duk melangut di office sebab masih x puas bercuti...no moodddd...sepertiku ini..
masih mencari mood untuk bekerja..sebab seronok
bukan sbb seronok sgt beraya..tapi seronok bercuti..
seronok bersama anak2...najla dan hadeef..


n sbb 2 juga,seminggulah ku tak pump susu (malas betuiii..)
huh...sekejap sahaja berlalu ramadhan..
tetiba terasa ramadhan telah berlalu bagai angin lalu..
ntah ketemu atau tidak di tahun hadapan...
camne ngan ibadatku..
huhuhu..sikit je pahala ku tahun nie..
ngan terawikh ntah ke mana...mengaji pun boleh kira ngan jari...
alasan : anak kecil (mmg x leh diterimakan...)..
kalo nak seribu daya..x nak seribu dalih kan..
camne nak terawikh..kalo kul 9pm dah terlentok ngan hadeef atas katil...
paksa dia tido n zzzzzzzzzzz ngan dia..
najla lak ku pasangkan playhouse channnel...
n dia akan menonton sampai papa dia balik masjid....
ZALIMMM nyer aku..
huh..hari nie sebab x ngepam semalam seme thawed ku amek..
24 oz..seme yang thawed....
sibuk ngan beraya..x de inisiatif nak mengepam...
ntah la..ku salahkan diri sendiri...malas nak mencari masa..
cian hadeef minum semua thawed hari nie..
n ku try bagi medela teat ari nie...nampak dia macam suka
kalo dia minum kat taska..senang sikit bs just tukat colar ring 2 jer..
botol mam 2 leceh sikit...
alhamdullillah..
hadeef dah 7 bulan lebih skrg..
meniarap masa 6 bulan (lambat woo..) n sekrg tgh buat xtvt pumping...hahahha..
inilah si botak mama yang dah dipotong lagi rambutnya last 2 days oleh papa..


dah 7 bulan lebih hadeef bfeed..
terasa sgt ikatan kasih hadeef n aku semakin kuat...
x leh mamanya x de..mesti melilau akan mencari...
mencari mama or mencari tutttttt...
tapi kupercaya..menyusukan hadeef banyak memberikan kenangan indah padaku...
yang x dapat diluahkan...
hanya kita yang mnyusukan sahaja tau...:)
ermmm pump tadi camner..
tadi pump kul 10.30 am..lewat 1/2 jam dari schedule biasa....
alhamdulillah..+- 12 oz sekali pump...


itupun tertumpah dekat 1 oz sebab ku tersyok sgt berblogging..
tgk2 botol dah penuh...rugi nih...
insyaallah..kalo x de aral..akan back to jadual lama...10am, 1pm n 4.30 pm..
insyaAllah.....
alhamdulillah, terima kasih ya Allah kerana masih melimpahkan rezeki untuk hadeef...
nampaknya...kena berhenti berblogging dulu...
nak siapkan notes untuk kelas....
nanti kita ketemu lagi...mmuah...



~~Aildilfitri 2009~~

~~Aildilfitri 2009~~

Ampun dan maaf diminta jika ada salah dan silap sempena Hari Lebaran yang mulia ini.

Salam sayang dari kami sekeluarga :

Nik Mohd Fauzi Nik Hassan

Norazlina Abdullah

& cahayamata kami ;

Nik Nur Najla

Nik Muhammad Hadeef







Tuesday, September 15, 2009

mengidam..

hah?
aku mengidam???
adakah aku mengandung tatkala hadeef baru menjengah usia 7 bulan...
ohhhhhh tidak...
sebenarnya aku mengidam ini...

TART NENAS BUNGA a.k.a sewaktu dengannya
...
..
.
....
..
tapi kat sini yang banyak yang ini



TART NENAS GULUNG

ku tak suka yang ni...x best..x de feel makan tart..
susah sungguh di terengganu nie..
dulu masa SIL kat johor
dia selalu bawak balik kg tart bunga nie
sekarang, dia dah bermastautin di sini
so...kecur air liuqqq pun terpaksa tahan
tadi masa kat kelas...
aku siap pesan kat student..
alang2 dah balik raya 2...
kalo ada kat umah tart bunga 2
bawak2 ler....
ku ngidam sgttttttttttt
dah bertahun nak makan...
nak buat x larattt....
pleaseeeeeee rindunya TART NENAS BUNGA ITUHHH...

Monday, September 14, 2009

kenape aku malas...

malasnyeeeee
bukan ku malas nak ber puasa..
sbb tahun mmg ku suka bangat poser sebab 'kawan baik' belum lagi datang..
leh la ku berpuasa penuh tahun nie....
tapi aku MALASSSSSS
nak menghabiskan saki baki nak memasak di bulan mulia nie...
angin malasku dah datang..angin nak raya masih lum kunjung tiba
order gak kuih raya sbrg dua untuk mak kat kg and my MIL..
smlm sampai order pertama :

1) tart 50 pieces
2) biskut cornflakes kot - 50 pieces
3) biskut coklat chip - 50 pieces

yang semalam punya...hubby bayarkan...tang 2 yang best
tahun nie banyak yang mr hubby sponsor...
best gak tiap2 tahun x dapat bonus....
leh la mr hubby sponsor semua..
hehehhehe...
hari nie lak ku amek tart nenas gulung lagikkk 50 pieces...
sajer..buat pembekalan tok keluarga kan...
huhuhu....
baju raya anak2 pun aku beli online je ngan member2...
malas nak bawak anak2 esp. si hadeef 2...
time nak nyusu...huhuhu..sakan..x leh nak tunggu port yang sesuwaiiii..
last2 beli online senang...
pilih..transfer duit...tada..tunggus ajer pos lajunyer sampaiiii...
kasut raya anak2 jer ku beli kat KB Mall baru nie
time balik besutt....
mr hubby lak..no baju raya..no kasut raya..no baju melayu raya...
tapi ku dah beli gak kasut dr cardin baru nie..bulan pose gak beli..
hadiah bessdayyyy mr hubby ke 30..
kata nya nak beraya sederhana jer....
sederhanaaaaaaaa je ker....bila dapat kasut dr cardin rm 200++ tueeee...
aku pun x beli aper2 lagi..just baju yang confirm tiap2 bulan mak aku jahitkan...
baju kurung kerje a.k.a baju raya....
BERBALIK pada angin malas tadiiii....
smlm aku masak nassi gorengggg jer..n beli ayam golek 1/2 kat tepi jalan...
masa sahur lak..hahhaha
lagi sempoi..just nasi putih..sardeen n telur dadar....
cian mr hubby
jadik mang sa kemalasanku inih....
hari nie lak????
NAK MASAK APERR!!!!
x de idea lagi nie....bagik la cadangan kawan2..
yang simple tapi sodappp....




Thursday, September 10, 2009

masak aper ari nie????

hari dah nak masuk petang nie...
tapi aku masih blurrrr aper nak masak petang nie...
time aku rajin..nie la masakan aku...
siap bawal masak merah, sup sayur, sotong kunyit, kerabu sotong (kes ngidam la nie..tapi x preggyyyy erkkk..) n sambal belacan sedappp (kata my hubby la..)..
padahal nie hari keje nie..sempat lg ku masak...


cam ari nie mooddddddddddddddddd p ke laut..
nak beli kat PARAm..huhuhu..x laluuuuuuu lauk kat sana....
pulak 2 petang nie meeting..
teringat pes mee udang yang ku beli kat cosway semalam..
ke nak buat mee udang..tapi sahur kena masak nasi lak..
perut org kg camnie la..
mana kenyang...huhuhu..
2 hari lepas ada beli ikan 'muduk'..betooiiii ke eja nie...
kalo gulai/kari sedap gakkan...
pas 2 goreng ayam bawang n ulam-ulaman....
tgk la kerajinan ku camner...
kena roger n out dulu la..
nak p meeting nir..
busannnnnnn...

Sunday, September 6, 2009

alkisah tiles...oh tiles...

busannya...hari ahad dah menjelma..
ku gagahkan jua diri ini datang ke office...biasa la kan..
2 hari nie asik tido je lepas subuh..x perlu masak bubur hadeef awal2 sgt..
kalo tak 4.30am 2 aku dah start masak bubur untuk hadeef ( semangat tul mama kali nie kan..janji hadeef dapat homemade food...)
ari dah la terover lak tido..nie gara2 hadeef bangun menyusu jam 4.30am..tetiba aku yang landing gak..
terzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz gak..sedar2 dah 5.10 am..cepat2 kejutkan mr hubby...
kalo x maunyer kebulur aku ngan mr hubby gara2 x bersahur..
aky yang bersahur pun kekadang nak flatttt sebab haus n lapar
sbb aper ntah ( mungkin menyusukan hadeef buatku lapar....)
huhuhuhu....
semalam hari ke 15...rekod memasak di rumah masih dikekalkan walaupun keMALASan menjelma.....
oh ya..berbalik pada entry TILES 2..naper erk...
smlm kitaorg p beli tiles untuk umah baru awal tahun nanti...
umah pemaju nie x de tiles lam bilik...so kitaorg kena sediakan...
x kan makcik nak pasang tikar getah kot...
mana classs bebbbb..hehehehehe...
oh ya..bila org yang pasang tiles datang ukur 2..dia cakap dia nak pasang ASAP...
so terpaksa aku tinggalkan hadeef kat kak dah jap.....
zasssssss..p INSAMADU jap.....
malas nak p kedai lain..jauh...n kena masuk bandar..jammedd....
huh..rambang mata...nak cari tiles 16*16..
abiss tiles yang ku terjah ngan mr hubby...
sambil2 mata duk melilau ke arah najla...
aktif beno anakku ini..
terdetik kat ati nie..
nanti kan ada yang terburai pecah nie....
huhuhu.....
time nak bayar..baru je nak amek resit....
PANGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG......
najla menangis...huhuhu....
semua kat kedai tgk kat najla n kami...
huhuhu...pecah....najla terlanggar...
2 keping..huhuhu..najla punya kuat meraung..takut agaknya..
mungkin takut mama marah ( mama kan garang..)
aku ngan hubby lak malu...confirm kena ganti nie..
tokey 2 pujuk najla....bawak gula2..senyap terus makcik kecik 2...
kitaorg tanya..kena bayar ke..
x yah...katanya biasa la 2.....
ku dukung najla ke kereta...
ishhh....
malu ada...gabra pun ada...
masuk je lam kete najla pun zzzzzzzz..ngantuk agaknya....
pengajarannya...jangan la bawak anak kecik p kedai2 cam 2.....
sib baik tiles 2 murah jer...
kalo yang mahal....rabak poket makcit..hehehhee
k la..nak sambung keje...zasss dulu.....
selamat berpuasa hari ke 16....

Thursday, September 3, 2009

makan-makan berbuka...

alhamdulillah..sejak mula berpuasa sampai hari ke 12 semalam..
aku masih lagi mengekalkan rekod masak di rumah..
kui2..member2 cakap aku ghajinnnn
ghajin ke....
1st sebb aku ghajin sbb aku dah busannnnn tahap gaban makanan kat PARAM
balik2 2 jer..
dah la mahal..camner la nak menjimatkan ekonomi kalo dah mengarut meraban kelabu mata tgk makanan2 2 kan...
aci x kalo aku cakap..kalo kita p PARAM..rm 10 mmg x cukup...kuih ajer maunya nak jugak 2-3 jenis...lauk toksah cakap la.....
yang masalahnyer lak..lauk2 nie x tahan lama...
bila dah sahur..huhuhu...cam dah lalu jer nak telan..sbb ingatkan diaorg start masak kul baper lagi..pas 2 nyer..kalo sedap x per la..x sedap, ke tong sampah la..
x larat makcik nak tolannnnnnnnn...
tapi yang aku best sgt bila time masak memasak nie...
sbb mr hubby la...
dia akan makan senambah2 nyer ( dalam kata lain, memboyotkan lagi perutnya ituh..)
sbb dia cakap dia suka masakan aku ( hishhh, rasa cam kembang kempis je hidung nie...)
SEDAPPPPPP katanya...
makcik banggo wooooo.....
rasa cam isteri mithali jer....
kui..kui...
tapi ku rasa bab ibu mithali jer yang x...
sebab cian hadeef esp nyer.....
sbb ku tinggalkan je main sorang2.....
ye la..nak masakkan...
najla leh la temankan dia main jap..pas 2, dia biar je adiknya ituh...
mainan lak silih 5 minit kena tukar.....kalo x nangis..mintak ku layan dia....
so far..sejak puasa nie...
aku make sure masak dalam 1 jam ++ jer....cian anak2 nak manja2...
dah la drive sorang je bulan poser nie coz anak2 kena by seawal 4.30 pm....
papanya kul 5.30 pm baru kuar office....
mmg terkial2 mama.......
oh ya...berbalik pada menu....semalam lauk pauk simple jer...main campak je kan....
so smlm aku masak ini...
menu berbuka : 02/09/09

1) gulai lemak kuning tenggiri
2) udang bawang goreng
3) ulam brokoli+bendi
4) air asam
5) air : twister orange juice

yummie..berselera kamik makan...siapa yang makan x berselera time bulan puasa nie...nanti2 bila ku free ku tempekkan lagi menu berbuka ku inih ye....selamat berpuasa........