Sunday, August 30, 2009

i'm backkkkkk


akhirnya...aku datang jua ke office setelah seminggu berada dirumah...
huhuhu..banyaknyer keje...tertangguh gara2 sakit mata....
kelas yang seminggu tinggal perlu berganti....nota2 budak..n macam2 la....
seronok jadik housewife...seminggu bersama anak2....
macam2 yang aku masak alang2 dapat peluang berada dirumah..apatahlagi bulan puasa nie..
mr hubby lagi la seronok..aku masak beshhhhhh2 gitu tiap2 hari...
hari nie..mata pun dah agak okeh...mai la office..
n aku masih blurrrrrr...
sebab dah lama cuti sbb sakit mata....
tapi aku hapdate My Luvely Shoppe..sbb ada produk baru...jom la singgah kawan2...
n pasnie nak ngadap nota lak....
masih blur lagik nie
najla pagi tadi pun agak liat nak ke school
sbb dah seminggu x pergi....
asyik bersama mama jer....dari smlm lagi aku pujuk dia
nasib baik x nangis pagi nie..
hadeef cam biasa...cool ajer dia..
n sekarang alhamdulillah...
dah nak duk atas car seat nyer ituh.....seronok jer....
lagipun ku drive sendirian skrg..anak2 perlu diambil seawal jam 4.30 pm skrg sementelah bulan puasa nie....sbb mr hubby balik jam 5.25 pm...n jammed sssgttt kat param 2....
tadi aku pum kul 10.00 am..dapat 9oz jer...
mmg susu agak sedikit bulan puasa nie..
x perla...ku dah terima hakikat itu....
campur nagn aku x sempat nak pump di rumah....
sbbbbbbbbnya....aku ngantuk + penat sgt sejak bulan puasa nie
aper taknya...
hadeef n najla sepanjang bulan puasa nie asyik jer bangun jam 4.30 am..time aku nak prepare sahur 2....
nak tak nak...kul 6.00 am..aku peram2 balik anak2..so bila dah peram..aku pun turut zzzzzzzz...
tadi aku sedar jam 6.45 am..sib baik thawed ebm hadeef dah aku rendamkan n buburnya jugak dah siap...
kenapa la hidupku tunggang langgang jer nieeeeeeeeeee
k la..zassss duli..
sambung buat keje..
x sempat entry pepanjang nie....

Monday, August 24, 2009

susu oh susu...puasa oh puasa....

sememangku dah jangkakan kalo time puasa nie output susuku akan berkurangan...
camner x kurang kalo minumnya pun kurangkan....
tapi aku bersyukur sgt sbb hadeef dah start makan...
2x makan sehari....bubur nasi kosong...mmg semangat dia makan...
smlm masa berbuka aku riba hadeef.
berteriak dia nak makan gak..hohoho....
berbalik pada output...
biasa total output sehari dapat 24 oz
tapi skrgggg..slps 2 hari berpuasa ku hanya dapat 8oz+5oz+5oz = 18 oz jer...
beza kan kengkawannnnnnnnnnnnnnn
banyak dah minummmm
kurma dah banyak telan....
tapi still sameee....
mungkin badan kekurangan air kan??????
sib baik stokku banyak.....BANYAK KE?????
oh ya....sbb hadeef dah start solid..
smlm dia consume 3*4 oz je ebm..dari kul 8.30am-4.00pm..
2 pun sbb aku hantar dia lambat..
kalo awal sikit 4 botol kot.....
cukup la ngan output aku dapat nie....
sekian review untk hari pertama dan kedua puasa...........
k chowwwwwwwwwwwwwwwwwwww
nak kemas umah....

Sunday, August 23, 2009

turn aku lak....

alhamdulillah..hadeef dah baik dari sakit matanya....hampir 2 minggu juga lah matanya sepet,merah n berair..skrg nie lak turn aku ngn najla lak...aduiiiiii...sbnrnya ku kena last week lagi..on tuesday..sama kena ngan najla...cuma bezanya najla belah kiri..aku belah kanan..last week nak MC dah..tapi kena audit...so aku tangguhkan dulu proses percutian itu..spttnya last week mmg cun kalo aku cuti..sbb x yah ganti kuliah..tapi x leh.....

hari ni aku MC..sampai selasa..mata aku dah bengkak..merah2 n berair..dr kata teruk gak...huhuhu..najla alhamdulillah, x melarat cam aku..cuma mata belah kiri dia jer..sama cam hadeef gak kena sebelah....mata aku raa berkabut jer..cam ada pasir..huhuhu....hadeef ku hantar taska....sambil2 nak ngemas cikit hari nie....

rasanya lepas kitaorg baik..mesti mr hubby lak yang kena..jangan la kena time nak syawal nanti..last 2 years ingat lagi..masa raya umah mak kat besut..hubby kena demam panas..ilang mood nak beraya...asik duk umah jer...

nak abis satu umah kena sakit mata..tgk2 umah PIL lak yang kena nanti...rabu nie nak balik umah mak lak...nanti kusebarkan lagi virus nie..hehehehhehe...abis la.......

Monday, August 17, 2009

sibuk..

aku curi2 masa jap..rehat makan n solat....
kalo ikut aku sibuk bangett..
naper..sbb aku terlibat sbgai auditor dalaman bagi audit kualiti UDM kali ke 3 nie..ni la tahun ke 2 aku bergelar AUDITOR...
ku benci bangat jadik auditor...
bagus sgt ke aku nie sampai dipilih..
naper aku x suka jadi auditor kali nie :
PERTAMA : sbb nie time cuti semester pendek, nie la kesempatan aku bersuka sbb x yah ngajar..tapi terbantutt wooo..
KEDUA : hadeef sakit mata..sepatutnya, aku sbgai ibu x patut letakkan anak kat taska..tapi aku x leh cuti..cuti dibekukan..cian anakku ituh..
KETIGA : sibuk bangat, aku kena baca manual kualiti bagai...kalo x camner nak kaitkan ngan bukti ketakakuran 2 kan....
KEEMPAT : apalagi..aku x sempat berblogginggggg..acara kegemaranku..
KELIMA : aku x sempat nak pump susu, aku mmg siap mengomel PTj yang aku AUDIt nie...x de surau..x kan aku nak pump lam tandas beb..geli..pepaham lam keadaan tandas org malaysia nih..nak pump lam kete..malas nak start kete..pasang aircond...last2 aku buat 2 sesi jer...biasa 3 sesi....huhuhu..jangan la susuku merudum..huhuhu...

TAPI...
ada yang aku suka time audit nie...
sebabnya..AKU LEH MAKAN FREE SEMINGGU...hahahha..aku kan juara bab makan nie..hahahahha....

kawan..ku akan mencengah berblogging next week...bila ramadhan menjelma...mesti ada masa sikit..sbb dah x perlu makan kat office nei.....bubbyeeee.......

Friday, August 14, 2009

musimmmmm

hadeef sakit mata lak..hampir 6 hari termasuk hari nie...cian sgt hadeef, tapi maintain cool n tak buat perangai langsung....mata kirinya diserang..mata kanan still okeh lagi...cian dia....ku cuba bagi ubat titik paed bagi..tapi makin teruk matanya...last2..aku titik susuku sajer..nampak makin okeh..bengkak sekeliling mata dah beransur kurang....

camner leh kena nie.....nie gara2 babysitter kat taska hadeef diserang virus nie....ku tanya, naper x cuti..dia kata cuti 2 hari jer...pas2 budak2 lain camner? budak2 jawab, dah ada yang kena..diaorg off, x leh mai taska....tapi aku hantar gak hadeef taska..aku x leh cuti...MIL aku x larat sbb dah jaga tok sedara ku yang separa ku yang separa nyanyuk ituh....aku leh amek cuti smlm jer sbb kelas x dek...next week lak dibekukan sbb aku kena p audit..huhuhu...cian hadeef.......

moga2 hadeef cepat sembuh........itulah doa mama panjatkan sayang.....

Sunday, August 9, 2009

ebm...oh ebmmm.....

selamat berMINGGU SUSU IBU..walaupun dah berakhir..ku sibuk bangattttt...
nie entry untuk diri sendiri..tapi member nak baca aper salahnya...hahhahaha...sbnrnya..ku sedih bangattttttt...naper..sebab smlm ku letgokan 8*3.5 oz ebm hadeef..


kenapa...

bukan sebab thawed ebm ku ini cair sbb df lupa nak tutup...tapi sebab..............my df dah camnie....



yang dalam plastic putih 2 ebm aku tarikh 21/4/2009-30/4/09.....pek yang start dibuka hari nie...yang dalam bakul techi ice n icepack serta stok ebm 1/8/09-8/8/09...mesti korang kata aku nie membazirkan....tapi df aku dah sesak....my ebm stok now..uncountable......aku pun malas nak pedulik dahh....dulu beria gak kira...skrg malasssss....ada lebih fresh..aku simpan....n rotate 2 ebm n 4 fresh untuk hadeef every day....walaupun aku malas.....bap pump mengepam...aku masih lagi rajin....pump..pump...everywhere even tgh drive sekalipun..thanks to FS merealisasikan matlamatku inih....

opsss...kan ada satu lagi freeze 2 pintu 2....oh no..no..itu pun dah penuh ngan barang2 basah yang lain..dah tepu.......

....
....

....

.
..
.......

tapi, dalam pada 2..aku berterima kasih sgt2...terutamanya thanks for Allah kerana masih memberi peluang aku bf hadeef sampai ke saat nie...kalo Allah x izinkan..mungkin perjalanan ini dah lama terhenti....n kawan2 yang x putus2 mendoakan perjalanan ini dipermudahkan.....
.
..
.
..
puasa...it's will comeeeeeeeee againnnn......sudah bersediakan anda....ya allah, kuatkan perjalanan hambamu ini....

lama x hapdate..anak2...

kesibukan melanda....sibuk ngan kuliah, preparing notes n study, study, study... ( mengalahkan student)..bengkel LOKI, siapkan file kursus untuk audit 16-20 August nie....n pastinya sibuk menguruskan 2 buah hatiku ituh....melayan kerenah mereka mmg memenatkan..tapi memberikan kenangan yang amat bermakna..kepuasan yang sepenuhnya..melihat mereka membesar dengan penuh kasih sayang....alangkah bahagianya...

alhamdulillah..mereka makin membesar..seperti belangkas...najla dah 3 tahun lebih n hadeef bakal mengjangkau 6 bulan...( 2 minggu lagi untuk introduce solid food).....aku suka tgk gambar nie...gambar yang diambil oleh paktam...begitu kasih najla pada adiknya hadeef...

walaupun..adiknya asyik menjadi mangsa cemburunya...cemburu sbb hadeef sentisa bersamaku ( dah, hadeef bf kan..)


sekejap je masa berlalu...rasa macam baru melahirkan mereka berdua...walaupun kesakitan melahirkan mereka dah dibawa angin lalu....

alhamdulillah, hadeef dah baik dari ezcema...walaupun eczema yang manja2 still datang on off tapi x la seperti dulu..menyebabkan hati seorang mama ini meruntun melihat anaknya mengagru2 n tidak lena tidur..hadeef masih lagi belum meniarap...PIL n my parents cakap hadeef berat sikit..badan pun cam askar..n aku iakan..mungkin lambat kot..(walaupun terdetik kerisauan dihati..huhuhu)

najla lak dah full wean off from bottle n cd...hahhaahaha..seronok rasanya bila dia dah minum susu thru glass n dah 10 hari aku x pakai cd on the whole night..yahoooooooooo.......macam baru lepas penjara jer...smlm tok sedara najla, tok moh berak dalam kain....utk pengetahuan seme, tok moh nie dah ala2 nyanyuk walaupun badan dia segar bugar.......n kena pakaikan pampers..tapi dia suka buang sdr diapers 2..semlm dia tanggal sendiri diapers n datang umah aku..n x perasan dia dah berak dari umah ma lagi..siap kena sikit carpet umah ku ituh....najla cakap aper...hehehe..." x malu la tok moh nie..tengok kakak nie dah besar...kakak berak kat bilik air.."..senyum meleret tok moh sbb malu..n najla sekarang suka nyanyi lagu air pasang pagi n burung kakak tua..yang 2 la dia asyik ulang...sampai kitaorg naik busannnnnnn.....layannnn jer...

anak-anakku...kamulah permata hati mama dan papa......