Saturday, January 31, 2009

my garden..oh garden

erm....baru lepas membelek pokok2 kat laman umah..cian sgt aku tgk pokok2 nie..sejak 2 menjak nie..x larat sgt nak jenguk pokok2 nie...perut ku dah membuyung masuk 9 bulan..nak siram pokok pun terkadang x larat..tgk la..terukkan..

tapi kan..dalam banyak2 pokok2 bunga nie...ada gak yang kesayangan aku..maksudnya..bila dah kesayangan..aku akan pastikan di siram dan di baja la...sbb kalo nak beli mahal gak 2..n dah besar dah pun...balik keje..jenguk gak kejap..jamu mata...yang pastinya..pokok 2 aku tak berbunga..sbb pokok2 jenis palm n keladi nie x susah nak jaga..kalo yang berbunga..dah abis bunga..huhu..x lawa....nie dia pokok kesayanganku..



tapi dalam banyak2 pokok yang tak berbunga..ada satu pokok yang berbunga..hehehehe..yang pastinya aku x beli..ambek umah paksu, yang dia tut kan...nie ha pokok bungaku..BUNGA RAYA..bunga kebangsaan negara kita..


cantikkan..jangan merendah2 kan bunga kebangsaan kita nie...insyaAllah..dah abis pantang nanti..akan ku service kebunku nie....akan ku pastikan..ia akan kembali cantik dan mengembalikan keTENANGanku...

my hubby car...vios 1.5g..TAP 3862..

kali nie nak attach gambar kete hubbyku nie...kete kesayangannya...ibarat wife no. 2 la erk..so far kete nie dah berusia lebih kurang 11/2 tahun...masih baru...n masih muat untuk kami yang anak baru nak masuk dua...


kepantangan hubby ku nie adalah "KOTOR"..bagi dia kalo musim hujan kete kotor kat luar x pe..tapi yang penting dalam mesti TIP TOP bersih...tapi kalo musim panas..mmg kena bersih luar dan dalam..sanggup habis basuh n membelek kete...tapi nasib baik hubby ku nie org service..so far..kete mmg x de masalah...tip top kat luar..kat enjin pun tip top gak....perancangan kami...kalo anak dah ramai nanti kami akan ambil WISH or ESTIMA..( 2 pun kalo rezeki di murahkan..) ...AMINNN...kalo rezeki camnie jer..ini le kereta kami..syukur alhamdulillah...

najla dan keknya....

erm..khamis petang balik keje sampai dalam jam 6.00pm..tgh drive, kak dah call bawak najla p umah mak sedara..melawat....apalagi..dah najla x dek..rilexs sikit..landing2 dl smtr tunggu najla..around 6.30 pm..hubby balik..n yang suprisenya..hubby wat balik kek tok najla...bila tanya sempena apa..sbb birthday najla lambat lagi..bulan 4..saje katanya..suprise tok najla..sbb che ngoh kata masa singgah kedai roti khamis 2..najla cakap nak kek..tapi kek kat kedai 2 besar sgt..maunya 1 kg...n inilah kek yang di beli hubby khas tok najla...


jeng2...tertulis kat atas kek.."KHAS UNTUK NAJLA"..sempena apa2 la..lambat lak tunggu najla sampai..sambil2 2 mama goreng keropok keping n lekor untuk santapan kami..siap buat teh o sekole..6.45pm najla sampai umah...teruja tgk kek..terus amek pisau nak potong..nie aksinya...


happy betul dia dapat kek..n kami harap ( esp.mama n papa) najla akan jadik orang yang berguna satu hari nanti..AMIN...luve kakak..luv u so much...

Friday, January 30, 2009

aktiviti jumaat...

erm..hari nie jumaat..bila dah jumaat pepaham la ye..hari cuti sekeluarga...ye la..my hubby keje ari sabtu..terkadang jumaat pun keje half day..start je bangun pagi..ish nak buat nasik lemak la..mmg dah terniat pun nak buat dari smlm..tapi yang kelakaunya..carik halia dalam peti ais x dek...alamak..nak tak nak kena p umah ma ( my MIL) la g cikup jap...then operasi membuat nasi lemak bermula pada jam 7.00 am..then..hidangan taraaa..siap tepat jam 8.00 am...1 jam ja beb..ponat duk dapo lama2...sakit pinggang...ye la..minggu depan aku dah masuk 36 weeks...yummy..lambatnya ma, abah n faezah dtg..dah lapau nie...hari nie ku buat nasi lemak sambal ikan n sotong..yummy..tapi sori la..lupa nak snapp gamba nasi lemakku yang sedap 2..

then....+- jam 11.00 operasi memasang lampu kat luar umah sblh kanan oleh hubby..nie gara2 pencuri naik umah dah kali ke 2...try2..tetiba dah jam 12.30..hubby kata x larat dah nak check kat mana error lagi..so..aku cakap rehat dl..sambung balik after solat jumaat...n macam biasa hubby dihidangkan nasik lemak tok kali ke 2..(nie kes jimat...malas nak masak banyak kali)..

petang lak lepas2 dah settle lampu umahku nie..lepak2 ngan my hubby tgk sinetron indon kegemaranku time jumaat..atau aku pangil citer "PAK USTAZ"..kul 3.30-4.30pm...citer keinsafan minggu nie pasal orang ynag beriman...di mana kuburnya n jenazahnya bersinar2 bila dia meninggal..lain ckt pada minggu2 lepas yang banyak menayangkan citer2 yang mengaibkan...moga2...kami pun dalam lindungan org2 yang beriman..:)

then..sound softly kat hubby...cakap nak basuh kete myviku...dia kata kejap..coz nak g umah ma nak baiki mesin basuh ma...tak leh guna coz akan bunyi cam 'gong-gang' bila start machine kain..SAH...dawai bra terlekat..coz umah aku last 2 month pun cam2 gak..n tepat jangkaan bila di buat inspection...memang ada dawai..confirm kak dah punya..ehhehehhe...( sorry kak dah..up sikit nama)..then lepas 2..dalam jam 6.15pm..baru la start operasi membasuh myviku...n jam 7.00pm..dah berkilat keteku itu....

nie baru balik dari TELANAI SEAFOOD..favourite kedai makan kitaorg..sebab apa...1st..of course sbb cepat..2nd..sedap..n 3rd..harga amat berpatutan..4th..dekat ngan umah...aku bantai kueytiaw ladna..makan ngan najla..then hubby amek cam biasa..sup tulang, telur dadar n nasi puteh...n pas 2 balik cepat2 sbb nak tgk raja lawak..(hubby aku nie x penah missed)...n sekarang tgh duk tercongok menonton kat umah ma..tgk ramai2 best sikit kan..

k la..2 la aktiviti hari nie..habis raja lawak..baru nak balik umah....saje nak lepak umah my MIL tonight...( nie pun sbb umah MIL n ngan umah aku..depan belakang jer...)..k la..dah penat seharian hari nie..len kali story mory lagi....

Thursday, January 29, 2009

my family

asyik cerita pasal diri sendiri jer..opss..kali nie nak attachkan gambar family kesayanganku nie..yang banyak berkorban sehinggalah aku jadi manusia berguna (berguna ke..aminnnn..) cam sekarang..menjadi pendidik anak bangsaku...aku selalu cakap aku 'cikgu budak besar'..bukan lecturer..sebab aku rasa, aku masih x layak untuk pegang title 2 sebenarnya...mungkin aku akan layak..bila dah di gelar 'DR' kot..



nie gamba time raya pose 2008 baru nie..rasanya belum terlambat kot..:)..sempat abg snap masa p kenduri umah sedara..then balik edit..cubalah teka mana mak, ayah, abang2 n kakakku..adik n anak sedarku...I LOVE U ALL SO MUCH......:)

macam mama or papa

MyHeritage: Look-alike Meter - Family history - Family search

nie kes gara2 x puas hati la sebab seme cakap najla macam papa..x macam mama..x puas hati betul..kalo mama tgk betul2 muka najla..x macam mama..x macam papa...hidung..mulut..mata..seme lain..even warna kulit pun x sama cam mama ngan papa..but ikut result look alike meter nie..najla equally like mama n papa...horeeee.....x macam papa je like org cakap 2.....nanti kita buat test nie bila baby kakak najla kuar..look alike mama or papa or like what..TUNGGU...

Wednesday, January 28, 2009

test drive fujifilm finepix j150w

nie dia beberapa snapshoot yang di ambil guna j150w nie....alhamdulillah..bagi aku berbaloi sesangat beli camera nie....nie sambil2 balik umah cousin suami kat pasir mas (kenduri naik umah)..gemuk tak..nie gambar last sunday..dah 35 weeks of pregnancy...tembamnya aku..

yang nie lakk najla wit her favourite basket ( bakul angkat kain..)..nie la keje dia..silap hb..dia tertonggeng ngan bakul2...


erm...hubby n najla kat kedai jual handphone 2..sempat lagi amek gambar 2...mamanya jugak yang x de dalam gambar...nie muka najla yang ngada2 manja..sbb dah nak dapat adik..mengada2 dia tahap kuasa cipan..x terlayan...


sempat singgah kat kb mall...jalan2 sblm balik umah mak kat besut....bawak najla main2 dl..nanti mama dalam pantang x berjalan mana la..


then..nie snapshoot kat umah mak...dengan najla yang x mandi lagi..busyuk betuiii...
then last..sbb x de saper2 amek gamba mama najla...mama snap sendiri ler kat office pagi tadi..hahhaha..tengok betapa sihatnya aku...

amacam j150w nie...ada baik ka..bagi aku..OK sesangat..............bubbbye.........

new handphone

ingat lagi post nie...pasal umah masuk pencuri..masuk pencuri siri-2...so..terpaksa la beli handphone baru....nak buat camne..tak dek phone cam x dek kaki sebelah rasanya..terPAKSA beli gakk..takpe la..pejam mata....hubby merajuk..x nak beli phone mahal dah katanya..dan inilah hasilnya..NOKIA 1200 Blue...RM 99/=...katanya..geram kat pencuri 2 x abis2 lagi..beli handphone murah dah ler..

n aku lak rembat SE -K770i..x penah aku ada handphone semahal nie...RM 800/=...bagi aku nie la handphone terMAHAL penah aku beli..sbb aku dah malas nak pakai NOKIA..bukan aper..kalo org call..aku nie x berapa perasan sgt ngan N 6300 2...slow semacam..yang nie CONFIRM....satu umah boleh dengar....

masuk pencuri..siri 2

nak jadikan citer....geram umah masuk pencuri masa 25 december 08 pun x ilang...tup2 last thurday (15 January 2008) naik lagi..kali nie time kitaorg ada kat umah....brani sungguh..dan yang peliknya...kami X SEDAR langsung...masyaAllah...kali tido mati ataupun kena PUKAU....bila aku bangun je subuh nak solat,..peliksgt naper wallet hubby ada kat atas almari kecik2..n purse aku berterabur....bila aku chech SAH...pencuri masuk lagi tok kalo ke 2 dalam masa sebulan..

tefeon..alamak..kena rembat gak...sony ericson hubby K800i n nokia 6300 menjadik mangsanya kali nie....duit dalam RM300....then yang paling aku GERAm..ya Allah..jam TITUS hadiah anniversary yang ke 3 untuk my hubby jugak ilang....

tapi..pencuri @ mat gian nie ada taktik baru kot..di tinggalnya simcard tefon aku ngan hubby cun2 atas cabinet...kurang hajau..tefon je nak...tapi aper2..kami bersyukur sangat2 yang kami x dia apa2 kan...ye lah...dgn anak keciknya...dengan aku yang sarat nie...Allah masih lagi melindungi kami....sekurang harta dunia boleh carik..walaupun.......susah nak di gambarkan dengan kata2...hiks..hiks....cedihnya........sekurangnya rezeki yang mat gian 2 x berkat di dunia mahupun akhirat...cuma rezeki kita je tak dek....

CHEDIHNYA..................

camera baru.....

kali nie post pasal camera lak....just nak tayang camera baru beli kat ebay.com..nei gara2 malas nak p kedai beli n pilih camera..biasa la manusia...bila dah rambang mata..budget yang seciput jadi serelung..x de cash..credit card lak yang jadik mangsa...so tok ilangkan ke'rambang'an bila memilih barang..beli la online...cuma percaya or tak je la kan bila beli online...

bukan nak beli sgt camera baru...tapi sbb camera nikon coolpix 3.2MP ku dah rosak..buh battery baru pun..x leh nak on gak..tanya kedai nak baiki..dia kata baik angkat baru..kosnya oleh tahn la jugak...nie aku snap camera kesayanganku yang dah berusia 3 tahun nie...bila nak buang..hubby kata x yah la...bagi kat najla main....


nie lak..camera baru yang dibeli kut ebay.com.my..around RM 700++..ok la...free postage..kalo nie bertukar angin ke fujifilm....kali nie aku amek fujifilm finepix j150w 10.0MP..kualiti gamba ok la...ngan aku yang x berapa pandai shoot gamba nie....nanti aku test drive j150w ku ini..n letak hasilnya erk...

Wednesday, January 21, 2009

congratulation sayang....

tengahari smlm abang call...cakap dia dapat insentif trip to disneyland hongkong on the middle of march 2009..n one thing lagi trip to haadtyai ( betui ke eja nie ), thainland..coz achieve target perodua 2008..tahniah untuk abang..yang x bestnya....aku x leh ikut....huhuhu..lagi la tgh pantang..ikut ke mende kna...huhuhuhu..anyway...congratulation...moga tahun 2009 nie lagi bersinar...n kita dapat p trip sesama ngan anak2 lak...

Tuesday, January 20, 2009

perihal demam, muntah n cirit-birit....

najla..najla....hari nie baru lega tugas menjaga yang demam, muntah, cirit-birit n batuk...khamis malam pelik gak naper bila p makan kat telanai seafood, najla tetiba muntah...mungkin dia x sedap perut agaknya....

besoknya jumaat..ma n abah ( my FIL) buat kenduri sikit..x banyak tetamu jemputan..just jemput sedara mara terdekat n yang baru balik haji baru nie..najla makin teruk...nothing in her tummy...masuk je sikit...muntah...masuk je susu muntah..nak pukul 8.00 dah tukar sepasang baju nie...sah..najla mmg dah kena jangkitan nie...nasib baik my panel clinic bukak on friday..terus p klikik kul 9.00..hubby layan tetamu..drive sorang2 bawak najla..x kisah dah saper tetamu yang datang..yang penting anakku baik...lagipun klinik dekat jerk...then x dek org..terus leh jumpa dr..dr kata mungkin najla kena jangkitan rota virus coz dr pun kena jugak cuma different taska...

balik bagi ubat..sama gak..perutnya x leh masuk..muntah balik ubatnya...masuk malamnya..najla kena serang cirit birit n demam pulak...masuk lak..melayan najla n membasuh aper yang patut..ye lah kalo dah muntah kan...sampai badan sakit2...asyik masuk bilik air jer..hubby lak keje...sabtu lagi la mmg x leh cuti...jadi aku sorang yang jaga najla....penat sesanngat....ngan tgh pregnant nie...adus..beratnya perutku...

sabtu malam...bawak najla p clinic sekali sekali..demam x kebah2 ngan cirit biritnya...dr bagi ubat demam n cirit birit....terus aku lak ynag amek MC gara2 najla sakit..lagi la cancel class on sunday..bilanak ganti..170 student from 5 courses...mana nak carik masa woi....

ahad..najla asyik terbaring..nothing yang dia makan..mungkin x lalu kot..semua makanan ditolak..cian najla...kurus kejap jer...aku lak asyik duk basahkan badan dia x nak bagi panas sgt....then petang...my FIL datang jenguk najla..barulah dia nak bangun then berborak...senyum aku tgk tgk dia dah happy sikit n nak makan..walaupun still muntha..malamnya..najla tido ngan lena tanpa gangguan..( mungkin mama ngan papa tido kat tepi kot...)

isnin..berat hati nak bawak najla p taska...pesan kat ayuni (baby sitter najla)..jangan lupa bagi ubat..sbb condition najla x ok lagi...petang amek najla ayuni kata..najla still x larat n x bermaya...cirit birit n muntah ada lagi....isnin malam..so far..najla dah ok cikit....dah x menyebabkan kerisauan di hatiku sgt....

x nak dah najla x sihat lagi...mama risau sangat..kecian kat kakak...mama x kakak x sihat lagi...MAMA dan PAPA sayang sangat kat KAKAK..mmmuaahhh...

Thursday, January 15, 2009

kegilaanku....





tetiap hari nie la yang kutatap..gamba2 netbook nie...bila la akan ke dapat satu netbook nie..kecik bagai..keinginanku nie lagi meluap2 bila notebook acerku telah dirembat oleh mat gian baru2 nie...harga nak kata mahal..x la mahal sgt..around RM1.5K ++ jer..tapi banyak comment cakap...netbook nie x power..sbb x leh sumbat macam2 sebab dia kecik..tapi dari segi portability mmg menang la..kecik..masuk handbag pun boleh..skrg aku tgh mencomparekan netbook2 nie..banyak sgt kat pasaran..hp..acer..asus..dell..pilihan ditangan sendiri...kalo saper2 nak bagi komen ok gak...senang sikit buat pilihankan..

tahun baru 2009

dah lama x masuk post baru...Selamat Tahun Baru 2009...hari nie dah 15/01/09..baru nak post untuk year 2009..tapi rasanya belum terlambat..rindunya pada 2008..Azam? dari kecik sampai lani umur dah masuk masuk 30 pun..tak abis2 org tanya pasal azam..n aku tak pasti apa azam aku tahun nie..yang PASTInya..mestilah untuk mencapai kejayaan DUNIA dan AKHIRAT..memantapkan lagi ekonomi keluarga...sebab tahin nie insyaAllah naik umah baru..dapat baby baru..pakai kete baru..so..ekonomi mestilah MANTAP...sekurangnya kalo x tercapai...azam 2 still ada kan..achieve tahun depan pun bole gak..:p...

Tak lupa pada my hubby..TAHNIAH atas usaha abang untuk 2008 sbb dapat anugerah "STAR CLEARK" PERODUA untuk 2008..i'm proud of u sayang..mmmuaahhh...moga2 2009 makin bersinar untuk kita....

Untuk najla..ape erk..opss course mama ngan papa berbangga dapat anak macam najla..cerdik, keletah, pandai amek hati mama n papa n macam 2 la..tahun nie najla kecik lagi...3 bulan lagi najla masuk 3 tahun...n najla dah dapat adik baru...tahun depan papa kata najla dah kena start meNGAJI ngan papa n tokki..n mama papa harap najla akan jadi anak yang akan berbakti pada AGAMA, BANGSA dan NEGARA...

SELAMAT TAHUN BARU 2009 untuk.....wish u ALL THE BEST..